téligumi

A magyar autósok fele egyáltalán nem vált abroncsot

2013.11.11.

Felmérések szerint a magyar autóstársadalom mindössze fele vált csak téli gumiabroncsra, pedig az őszi időszakban a megváltozott közlekedési viszonyok miatt sajnos sok baleset történik az utakon.

A Generali Csoporthoz tartozó Europ Assistance hazai ügyfelei – részben a téli gumik hiányához köthető esetekben - a tavalyi év hasonló időszakában összesen több mint 1800-szor hívták a társaság éjjel-nappal elérhető AutoSOS szolgálatát, míg Európa más országaiban csaknem 600 alkalommal segítettek az Europ Assistance munkatársai.

2012 októberében és novemberében a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint átlagosan több mint 1200 személyi sérüléssel járó baleset történt a magyar utakon, amelyekben 1500-nál is többen szenvedtek könnyebb vagy súlyosabb sérülést. Sokat ezek közül az is okozott, hogy a sofőrök nem készültek fel a rossz időre, a tapasztalatlanabb vezetők pedig sokszor még nem rendelkeznek kellő gyakorlattal a fagyos vagy hókásától csúszóssá vált utakon.

Az őszi időszakban az autósok általában már csak az első havazások után váltanak téli gumikra. Pedig a saját, az utasok és a többi közlekedő biztonsága érdekében is fontos, hogy már előre felkészüljünk az időjárás viszontagságaira. A Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) azt javasolja, hogy a nyári gumiabroncsokat már akkor cseréljék le a gépkocsi-tulajdonosok, ha a hőmérséklet tartósan +7 Celsius-fok alá süllyed, mivel a téli gumiabroncsok összetételük és futófelületük sajátosságai miatt a hidegebb időben, a jeges vagy havas utakon is maximális biztonságot nyújtanak. A HTA szakértői szerint a magyar autósok fele sajnos a veszélyek ellenére egyáltalán nem vált téli abroncsra, akik igen, jellemzően 3-6 évig használnak egy-egy téligumiabroncs-szettet. Felszerelés előtt mindig érdemes megvizsgáltatni a használt abroncsokat az esetleges sérülések és a felület kopása miatt, mivel az elhasználódott abroncsok kevésbé biztonságosak.

„Tavalyi eseteink egyike volt például, amikor ügyfelünk belföldi útján nyári gumival a hirtelen jött fagy és ónos eső miatt egy hegyi úton balesetet szenvedett gépkocsijával. Munkatársaink a helyszínen menetképes állapotba hozták az autót, valamint segítettek megtalálni a legközelebbi hivatalos szervizt, a javítás idejére pedig csereautót biztosítottak az ügyfélnek, természetesen téli gumival felszereltet” – mondta el Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország ügyvezetője.

Fontos tehát az elővigyázatosság, ha azonban segítségre van szükség, a bajba került autósok azonnali szakértő támogatást kaphatnak az Europ Assistance AutoSOS szolgáltatásával. Szükség esetén üzemanyagot, csereautót vagy akár a továbbutazásig szállást, külföldi tartózkodás esetén tolmácsolást is biztosítanak a társaság szakemberei. A többféle megoldás közül minden gépjármű-tulajdonos kiválaszthatja a számára legoptimálisabb csomagot, legyen szó akár 10 évnél idősebb autóról vagy motorkerékpárról.

Az AutoSOS szolgáltatás már kevesebb mint 700 Ft-os havidíjtól elérhető. Az AutoSOS segélyvonal a nap 24 órájában hívható, belföldről a 14 567-es, külföldről pedig a +36 1 458 44 80-as telefonszámon.

További információ: www.autosos.hu

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.05
A mára Európában 99%-ban öntötő hibrid elektromos autókat értékesítő, vadonatúj plug-in hibrid....
2022.12.05
A rendőrség Magyarország egész területén 2022. december 5. és 11. között közúti ellenőrzést végez....
2022.12.05
A Schaeffler fokozza a szoftver- és elektronikai fejlesztésben való részvételét. Ennek érdekében a....
2022.12.05
Mindent áthat az új, hódító világvallásnak tekinthető progresszív liberális ideológia. Már a....
2022.12.05
A 400 forint körüli euró árfolyam továbbra sem kedvez a használt autó importnak. 2022-ben....
2022.12.05
Az ABB új szerepében, a sorozat hivatalos töltőbeszállítójaként bemutatta azt a töltéstechnológiát....
2022.12.05
Nagy-Britanniában 23,5 százalékkal, 142 ezer 889 darabra nőtt az új autók eladása novemberben az....
2022.12.05
Két perc alatt kétszer hajtott bele a traffipax ellenőrzésbe az a sofőr, aki a napokban....
2022.12.05
Az online autókereskedelem elleni egyik fő érv, hogy az ember ki akarja próbálni az autót, ahhoz....
2022.12.05
Hannover felé indult egy gép 77 utassal a fedélzetén, Németország helyett azonban újra Bécsben....