autósport

Vissza Dakarba: Rajt a Hõsök terérõl!

2013.12.27.

Az Opel Dakar Team Afrika felé vette az irányt. Pontosabban egyelõre csak Saint Cyprien-be indult el a csapat, ahol december 29-én tartják meg az Africa Race gépátvételét, hogy aztán a mezõny áthajózzon Marokkóba, és kezdetét vegye a majd' 6000 kilométeren át tartó száguldás, amelynek során Mauritániát átszelve Szenegál fõvárosába, Dakarba érkeznek meg a szerencsések. Szalay Balázs és Bunkoczi László (valamint a szerviz és médiacsapat) impozáns környezetben, a Hõsök terén búcsúzott péntek reggel az enyhe magyar téltõl, és felvillanyozva vágott neki az útnak, amelynek a végén egy kis adminisztráció után a nagy kaland várja.

Ebben osztozik Szalayékkal a kamionos Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió, amely immár ötödször áll rajthoz a klasszikus Dakarok útvonalán haladó viadalon, és ugyancsak a Hõsök terérõl indult el Franciaország felé.
 
„Mindenképp vissza akartunk térni Afrikába, hiszen a Szaharában szerettük meg a sivatagi versenyzést – mondta Szalay Balázs. – Hogy mi a célunk? Az, hogy a lehetõ legtöbb szakaszon a kétszeres Dakar-gyõztes Jean-Louis Schlesser elõtt végezzünk, már csak azért is, mert fogadtunk vele, s azért is, mert az utóbbi négy Africa Race-t õ nyerte meg. Mindent megteszünk majd a gyõzelemért, bár nem lesz könnyû dolgunk, hiszen a Szahara rettenetesen kemény ellenfél. Itt nincsenek aszfaltos utak néhány kilométerre a pályától, itt tudsz úgy menni órákat, hogy egyáltalán senkivel sem találkozol. Éppen ez benne a kalandos, ez benne a szép.”
Szalay Balázs azt is elárulta a Hősök terén összegyűlt újságíróknak, hogy minden országban a helyi hadsereg vigyáz a mezőnyre, vagyis alapvetően nincs ok az aggodalomra. Még akkor sem, ha Afrika teljesen kiszámíthatatlan, és mindig adódhatnak váratlan helyzetek.
 
„Kétezer-hétben jártunk legutóbb Afrikában, úgyhogy nincs értékelhető emlékem az útvonalról, de a Szahara kihívásait mindketten ismerjük, ami azért nem hátrány – mondta a navigátor, Bunkoczi László. – Azt megtanultuk az elmúlt évek során, hogy mindig csak az adott nappal érdemes foglalkozni, mert ha túlságosan előre nézünk, az megbosszulja magát. Nagyon várom már a versenyt, amelyről szeretnénk úgy hazajönni, hogy elmondhassuk: megálltuk a helyünket.”
 
Nos, a behajózás után szilveszterkor Marokkóban rajtol a mezőny, már egy éles – bár a többihez képest – rövid szakasszal, hogy a versenyzők ráérezzenek Afrika ízére.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.26
Megnyitotta Szlovénia egyetlen Land Rover márkakereskedését az AutoWallis Csoport, így tovább....
2022.05.26
Iskolába járnak a terepjáró robotok: sárban, magas fűben gyakorolják és memorizálják a valós....
2022.05.26
Amerikában a jólétben dőzsöltek és az autó felső határait feszegették, tombolt az űrkorszak által....
2022.05.26
Színes programokkal várja a családokat a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a hűvösvölgyi végállomáson....
2022.05.26
A baleset forgalmi akadályt okoz az M0-s felé vezető oldalon - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.05.26
Megújult tartalommal, kétszer nagyobb területen nyit újra szombaton a Közlekedési Múzeum időszaki....
2022.05.26
Nyilvánosságra kerültek az első fantáziaképek a kínai Great Wall által tervezett hatkerekű....
2022.05.25
Hát ÓRIÁSI! Mindezt jelezték is egy kevésbé diszkrét, a furgon oldalán végigfutó felirattal, ami....
2022.05.25
- Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet....
2022.05.25
- Személygépkocsi és kisteherautó ütközött össze a 65-ös út Tolna megyei szakaszán, a regölyi....