Agnelli

Több generációnyi legenda - az Agnelli család

2021.10.25.

Kevés olyan fontos család van az autóiparban, mint az Agnelli. Az utóbbi 150 év talán legfontosabb olasz családja generációk óta fontos szerepet tölt be az autóiparban. Giovanni Agnelli alapozta meg a család elképesztő hírnevét, majd unokája, a legendás Gianni Agnelli tette igazán ismertté a Fiat modelleket, őt pedig szintén az követte unokája, John Elkann, aki ma a Stellantis csoport elnöke.

Giovanni Agnelli 1866-ban született egy gazdag földbirtokos családba, a piemonti Villar Perosa régióban, Torinótól 80 km-re. Katonai karriert szántak neki, a modenai akadémián tisztnek képezték, mielőtt hadnagy lett. Azonban 1899-ben, elragadtatva a XIX. század végi nagy újítástól - az autótól - ő alapította több partnerrel együtt a Fabbrica Italiana di Automobili Torino-t, amelynek rövidítése a jól ismert Fiat márkanév. Szenvedélyesen szerette a versenyzést, és számos versenyt nyert is.

Az autóversenyzés és a járművek szerete ellenre, ahogy sok más autógyártó esetében is történt, a háború tette igazán lehetővé Agnelli üzletének felfutását. Először a Líbia elleni 1911-ben vívott háború, majd az első világháború 1914 és 1918 között. Agnelliék teherautókat, géppuskákat és repülőgép-hajtóműveket szállítottak az olasz háborús gépezet számára.Fiat gyár 1939-ben

Giovanni Agnelli fokozatosan átvette partnerei részvényeit, és 1920-ban lett a Fiat hivatalos elnöke. Később befektetett Olaszország legnagyobb, La Stampa nevű újságkiadványába, hat évvel később pedig egyedüli részvényes lett.1923-ban megszerezte a Juventus futballklub tulajdonjogát, és saját bankot is alapított. Ezen a bankon keresztül rengeteg ember kapott hitelt Fiat modellek vásárlására.

A német autógyártók alapítóihoz hasonlóan Agnelli sem vetette meg a fasizmust. Szimpatizált Benito Mussolini kormányával, jelentős részben ennek is köszönhető, hogy 1945-ben lemondani kényszerült az autógyártó vezetőségéből. Halála előtt, 1945. december 16-án unokájára, Gianni Agnellire hagyta ingóságai nagy részét és őt szánta a Fiat élére.Gianni Agnelli

Gianni viszont miután a második világháborúban szolgált, nem akart a gyártó élére állni, ehelyett az alelnöki posztot vette át, lehetővé téve Vittorio Vallettának a cég vezetését, aki a következő 22 évben sikeresen vezette a vállalatot. Valletta segített a Fiatnak a háború utáni gazdasági kitartás szimbólumává válni: Torinóban a Fiat számos előnyt kínált dolgozóinak, mint például lakhatás, egészségbiztosítás és gyermekgondozás. A céget a torinói lakosok „La Mamma”-nak nevezték el a város egészségének helyreállításáért.

Míg Valletta a Fiat élén állt, Agnelli a Francia Riviérára, a Côte d'Azur-ra vonult vissza, ahol igazi nagyvilági életet élt. Miután túlélte a háború káoszát, Agnelli meg akarta tapasztalni a jó életet, és ezt meg is tette.

Gianni Agnelli legendás playboy volt, akinek szeretői között volt Pamela Harriman, Churchil nevelt lánya és állítólag még Jackie Kennedy is.Gianni Angelli sok különleges autót használt, például ezt az egyedi Ferrari modellt

Agnelli végül 1966-ban lett a Fiat elnöke. Sok helyen nyitott gyárat, beleértve Oroszországot (abban az időben a Szovjetuniót) és Dél-Amerikát, és nemzetközi szövetségeket és közös vállalatokat (például az Iveco-t) alapított, amelyek új vállalkozói mentalitást jelentettek a korban. Az 1970 -es években, a nemzetközi benzinválság idején eladta a társaság egy részét a Lafico nevű líbiai vállalatnak, amely Qaddhafi tulajdonában volt, Agnelli azonban később visszavásárolta ezeket a részvényeket.

A 2000-es évek elején Agnelli egyre szorosabbra fűzte a kapcsolatot a General Motorsszal, melynek eredményeként a GM fokozatosan bekapcsolódott a Fiatba.

Agnelli szintén szoros kapcsolatban állt a Juventusszal, a legismertebb olasz futballklubbal, amelynek rajongója és közvetlen tulajdonosa volt. Legendásak voltak a telefonhívásai, minden reggel 6 órakor, bárhonnan, bármit is csinált éppen, a klub akkori elnökéhez, Giampiero Bonipertihez.John Elkann és Andrea Angelli

Gianni Agnelli 2003-as halála után unokáját, John Elkannt választotta örökösének. Elkann 21 évesen már a Fiat igazgatótanácsában ült, ilyen felmenőkkel nem volt kérdés, hogy sokat várnak tőle és ő nem is folytatja azt a fajta playboy életmódot, amilyet nagyapja élt egy időben.

Elkann ma a PSA csoporttal való egyesülés után a Stellantis konszern elnöke, de mellette ő a Ferrari és számos másik vállalat első embere is. A Juventus futballcsapatot ma unokatestvére, Andrea Angelli vezeti.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.19
Büntetőfékezés, leszorítás, piros lámpánál bepofátlankodás - a Budapesti Autósok Közösségének....
2022.05.19
Jó eséllyel legjózanabb változatában járt nálunk az új Suzuki S-Cross, ami megmutatta, hogy képes....
2022.05.19
- Szűkíti középkategóriás autókból álló kínálatát, és egyre inkább a luxusra összpontosít a....
2022.05.19
Emlékezetesen alakult 2022 első negyedéve a Dacia számára: ez lett ugyanis a legkelendőbb külföldi....
2022.05.19
Május 19-én 11 óra 10 perc körül a 445-ös út 4-es kilométerénél - Kecskemét térségében - két....
2022.05.19
Az ittas vezetők kiszűrésére szervezett, 2 órás akcióban ellenőrzött 3666 sofőr közül 27-en vették....
2022.05.19
A gyártók által egységesen használt, harmadik generációs modell a széria kilencedik világbajnoki....
2022.05.19
Frissített formanyelvével, széleskörűen modernizált prémium hangulatával, valamint a digitalizáció....
2022.05.19
- A hétvégén rendezik a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei szezonjának első fordulóját az....
2022.05.19
- Kecskemétnél, a 445-ös út 4-es kilométerénél frontálisan ütközött két autó - adta hírül a Bács-....