járműgyártó

Szökőáron érkezik az új Sportage

2022.01.08.

Az év végén nálunk is bemutatott új Kia Sportage 8,749 millió forint alapáron startol, ami 2,3 millió forinttal több a kifutónál. A csúcsváltozat ára is húzós: az összkerékhajtású konnektoros hibridért, a legmagasabb Platinum felszereltséggel már 15,349 milliót kell leperkálni. 

Szerző: Heimer György

Ezek ugyan mellbevágó árak, de annyi bizonyos, hogy az immár ötödik generációs Sportage a kompakt suv kategória egyik favoritja lehet, a típus 28 éves története önmagában is jelzi a Hyundai-Kia csoport viharos felemelkedését a legjobbak közé. A dél-koreai terepes modell látványos vonásainak egyike, hogy műszaki és dizájn szempontjából is széles választékot kínál – szinte mindent, ami ebben a járműosztályban ma elérhető. Ezt példázza, hogy hatféle motor közül lehet válogatni. A hagyományos turbós benzines és dízel erőforrásokon kívül van lágy hibrid (gázolajosan is) és plug in hibrid 230 lóerős rendszerteljesítménnyel, kiviteltől függően, hétfokozatú, duplakuplungos automata sebváltóval, továbbá a nehezebb, havas, homokos terepek leküzdésére szolgáló, a Sorentóból már megismert Terrain Mode-al, vagy az elektronikus szabályozású (ECS) felfüggesztéssel.

A hajtásláncokhoz hasonlóan nagyot ugrottak az autó biztonságát szolgáló digitális szolgáltatások, köztük a vezetősegédek hosszú sora, tudása. Megint csak szemléltetésül itt van többi között a vezetést támogató asszisztens (HDA – Highway Drive Assist), amely a sebességkorlátozásokhoz igazodva tartja a beállított sebességet és távolságot az előtte haladóhoz képest, és eközben a sáv közepén segít tartani a kocsit. A távirányítással kiegészített parkolósegéd (RSPA – Remote Smart Parking) – amely nem is oly rég még csak a drága prémiumok kiváltsága volt – támogatja a szűk parkoló helyekre segítő beállást, sőt az autóból kiszállva a vezető távirányítással vezérelheti a parkolás műveletét. És aztán ott van a kívül-belül megújult dizájn, jóllehet a kifutó modell vonalai sem tűnnek elavultnak. Az új Sportage egyik karakteres formai eleme elöl a frontrészen a bumeráng formájú led-menetfény, s ugyanígy látványos bent a kormány mögött az utastéren keresztülhúzódó, érintőképernyős íves kijelző. Az sem utolsó szempont, hogy a Kia Connect alkalmazással a sofőr már távolról is elérheti autóját: mobiltelefonján lekérdezheti: helyén van-e járműve, bezárta-e az ablakokat, ajtókat.

Hírek szerint az európai piacokra szánt Sportage gyártása már megkezdődődött a zsolnai (Szlovákia) Kia gyárban, de a hibrideké csak februárban indul. Ám ahogy lenni szokott, a Kia messze nincs egyedül a piacon. 2022-ben a ma oly népszerű kompakt suv kategóriában érkezik az új Honda H-RV, a Toyota Corolla Cross, nem is részletezve a testvérmárka Hyundai hasonlóan innovatív Tucson modelljét és a többi rivális hasonló típusait. Vajon a verseny új (ár)szintjén ki lehet nyerő?

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.08
Az amerikai Jeep hivatalos képviselői bejelentették, hogy a „vállalat ügyeibe történő pekingi....
2022.08.08
A Mercedes a Continental prémium termékeivel szereli fel az EQ sorozat új, teljesen elektromos SUV-....
2022.08.08
A Continental legújabb tanulmánya szerint a válaszadók több, mint 70%-a aggódik a közlekedés....
2022.08.08
Létrejött a pesti nagykörúti kerékpársávok folytatása Budán – írta közleményében a Budapesti....
2022.08.08
Angliából lopott autót foglaltak le a rendőrök Békés megyében, a méhkeréki közúti határátkelőhelyen....
2022.08.08
A nagyközönség számára először idén júniusban bemutatott új Peugeot 408 Fastback most a Louvre-Lens....
2022.08.08
Az elmúlt 24 órában négy anyagi kárral végződő úgynevezett vadelütéses balesetekhez riasztották a....
2022.08.08
Nemrég jelentette be a BMW, hogy több funkciót is előfizetéses rendszerben fog kínálni vásárlói....
2022.08.08
Az előző versenyhétvégéhez hasonlóan Michelisz Norbert vasárnap a túraautó-világkupa (WTCR)....
2022.08.08
Az észt versenyző idei második sikerét szerezte, a hazaiak kedvence, Kalle Rovanperä csak 6,8....