Skoda Auto

A Skoda német vagy cseh autó? - Dalnoki Balázs 1. rész

2015.11.16.

Interjú Dalnoki Balázzsal, a Porsche Hungaria Skoda márkaigazgatójával.

Az első kérdés szinte magától adódik. Milyen autóval jár?

Szolgálati autóm egy Skoda Octavia RS, 220 lóerős.

Kötelező Skodával járni a Skoda márkaigazgatójának? Másképp kérdezve, akkor is ilyet használna, ha nem ez lenne a titulusa?

Azt gondolom igen, mivel a Skoda nagyon közel áll a szívemhez.

A Skoda német vagy cseh autó?

Cseh autó. Az alkatrészek nyilván a konszern egyéb márkáiban is megtalálhatók, de a legtöbb alkatrészt a gyár körül létrejött cseh beszállítók adják. Örömünkre magyar alkatrészek is vannak a Skodában.

Sokan úgy definiálják a Skodát, hogy száz százalékig német autó, csak olcsóbb mint a Volkswagen. Egyet ért a definícióval?

Az autóban sok precizitás van, ami jellemző a cseh iparra. A formatervben is benne van a cseh tervezők szíve és lelke. Az új Suberb-ben a hátsó lámpákban olyan véseteket helyeztek el, ami emlékeztet a cseh kristály csiszolásra. Vagyis a múltjukat, a gyökereket megpróbálják visszaadni a mai termékekben.

A közlekedik a család országos döntőjén, a Skoda nyereményautó átadásán Knezsik Istvánnal, az Autós Nagykoalíció elnökével és rendőri vezetőkkel, valamint a győztes családdal.

Folytassuk önnel. Külkereskedelmi főiskolát végzett. Amikor átvette a diplomáját, ilyen szakmáról álmodott, mint amiben most van?

A kereskedelem és menedzsment jó dolog volt, amit el tudtam sajátítani. Bankszektorban kezdtem a pályafutásomat, de férfiemberként az autók mindig is közel álltak hozzám.

Németországban volt gyakorlaton.

Igen, Frankfurtban.

Ez előlépcső volt a Porsche Hungariához?

A Skoda és a jégkorong elválaszthatatlanok. 

A német nyelvtudás és a nyugati kultúra és munkamorál első perctől arra nevelt, hogyan kell precízen dolgozni. Frankfurt ilyen szempontból fontos állomás volt az életemben.

A véletlen vagy a tudatosság vitte a Skodához?

Mindkettő. Amikor az ember valahová jelentkezik, fontos, hogy éppen milyen munkakör szabad. A Skodánál volt egy lehetőség, én pedig nem haboztam. Láttam benne fantáziát, megragadtam és sikerült is sok mindent kihozni.

Említette, hogy a bankszektorban kezdett. Nem érezte jól magát, hogy váltott?

De igen, jól éreztem magam. Sok tudást megszereztem. Fiatalon a változtatás igénye fontosabb, mint amikor az ember családot alapít és megállapodva kiegyensúlyozottabban tervezi a karrierjét.

Az én generációmnak a Skoda sokat jelent, 5-6 évet vártunk annak idején egy S 100-ra. A szocialista múltja miatt a Skodát nehezebb eladni Magyarországon?

Egy úton megy a márka, hogy levesse a Csehszlovák és kommunista múltat. Ha jó a múlt, akkor a gyökereket nem szabad elfelejteni. A szocialista érában a Skoda alapvetően pozitív történet volt, ha idősebb emberekkel beszélek, sokkal inkább pozitív élményeikkel vannak a márkával kapcsolatban. A fiatalok teljesen mások. Az ő szemükben a Skoda egy brand, amit a világ sok országában sikeresen vezetek be, manapság több mint száz országban kapható a Skoda. Tavaly egy év alatt több mint egymillió Skodát adtak el a világban, s innentől már elvitathatatlanul világszintű a márka. Magyarországon is egyre közkedveltebb, nem kell magyarázni, ha céges autóként valaki Octaviat kap. Sokan tudatosan ezt választják, noha sok cégnél egy bizonyos költségkereten belül mást is választhatna.

Megfogalmazható az átlagos magyar Skoda vásárló profilja?

Nehéz erre választ adni, mivel a Skoda nagy sok féle autót gyárt, sok féle réteget céloz meg. A fiataloktól a nyugdíjasokig szinte minden rétegnek kínálunk autót. A fiatalabbak és a hölgyek kedvelik a Fabiát, a családosok a nagy csomagtér miatt ugyancsak szívesen nyúlnak a modelljeinkhez. Az RS, amivel én is járok, kifejezetten sportos autó, amit ár-érték aránya miatt még egy átlagos jövedelemmel rendelkező is megengedhet magának.

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.02
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő légitársasága túl van első zöld próbajáratán Bukarest és....
2022.07.02
Tíz hónap folyamatos csökkenés után májusban először nőtt az autógyártás Nagy-Britanniában éves....
2022.07.02
A márkakereskedések hamarosan megkezdik a rendelések felvételét a vadonatúj Honda Civicre. ..
2022.07.02
A BMW Group több mint 300 millió euró befektetésével készítette fel dingolfingi gyárát az új....
2022.07.02
Nézze meg a videót! ..
2022.07.02
A Nyugat-Európából szabadságukra hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt....
2022.07.02
A Hyundai bemutatta a tisztán elektromos modelleket felsorakoztató IONIQ almárka második típusának....
2022.07.02
Megvan a varázsa, ha váratlanul találkozunk a múlttal, és egy pajtalelet pontosan ezt az érzést....
2022.07.02
Karambol történt a repülőtérre vezető úton. A műszaki mentés miatt a Gyömrői utat a Tapolcsányi....
2022.07.01
Menetdinamika, erő és színtiszta aerodinamika: ID. AERO. Június 27-én, Kínában tartott....