gumiabroncs

Pirelli által fejlesztett gumiabroncs, amely információkat küld az útburkolat állapotáról – 5G

2020.07.29.

A Pirelli intelligens gumiabroncsokat fejlesztett ki, amelyek az 5G hálózatot használják az útfelületre vonatkozó információk továbbítására. Torinóban a társaság bemutatta ,,A világ első 5G-szintű továbbfejlesztett ADAS (vezetőtámogató rendszer) szolgáltatásainak” használatát. A demonstrációra az 5GAA, azaz az Autóipari Szövetség – amelynek a Pirelli is a tagja - által szervezett ,,Az 5G útja a járművek és más eszközök közötti kommunikációban” esemény keretei között került sor.

 

A Pirelli, az Ericsson, az Audi, a Tim, az Italdesign és a KTH együttesen demonstrációt rendeztek a Lingotto épület tetején, bemutatva, hogy az érzékelőkkel felszerelt és az 5G hálózathoz csatlakoztatott Pirelli Cyber gumiabroncsokkal rendelkező jármű képes volt átadni a gumiabroncsok által észlelt aquaplanning kockázatát a következő autóra. Ennek oka az 5G ultramagas sávszélessége és az alacsony késedelem volt. A gumiabroncs az egyetlen érintkezési pont a jármű és az út között. A Pirelli által fejlesztett technológiával a gumiabroncs kommunikálhat a járművel, a vezetővel és az 5G potenciáljának köszönhetően a teljes úttest-infrastruktúrával. A belső érzékelőkkel felszerelt Pirelli gumiabroncs a jövőben adatokat szolgáltat az autó számára a gumiabroncs modelljére, megtett kilométerekre, dinamikus terhelésre, és most először az útfelületeken fellelhető esetleges veszélyhelyzetekre vonatkozóan. Ez az információ lehetővé teszi az autó számára a vezetői asszisztens rendszerek adaptálását, jelentősen javítva a biztonság, a kényelem és a teljesítmény szintjét. Ezen felül ugyanazt az információt szolgáltatja más járműveknek és az infrastruktúrának. Az 5G lehetőségeinek kihasználásával a gumiabroncsokat szélesebb kommunikációs környezetbe lehet helyezni, amely magában foglalja a közúti szállítás teljes ökoszisztémáját, aktívan hozzájárulva a jövőbeni mobilitás és az autonóm vezetés rendszereinek és megoldásainak a fejlesztéséhez.

 

 

A Pirelli ebben az évben mutatta be az Italia Adrenaline terméket is, ami a pályanapok szerelmeseinek készült. Magában foglal egy sor érzékelővel felszerelt P Zero Trofeo gumiabroncsot. A Track Adrenaline egy igazi versenymérnök, csak virtuális formában, amely valós időben figyeli a gumiabroncsok nyomását és hőmérsékletét. Ezeket az információkat a telemetrikus adatokkal egyesíti, hogy a járművezető számára útmutatásokat és javaslatokat szolgáltasson arról, hogy miként lehetne javítani a verseny-teljesítményét.

A gumiabroncsok ,,érzékelése” a Pirelli ,,Perfect Fit” stratégiájának szerves része, amelynek középpontjában az egyedi gyártmányú termékek és szolgáltatások fejlesztése áll, hogy megfeleljen az autógyártók és általában a járművezetők igényeinek, tekintettel a jövőre és a mobilitás változásaira.

 

P.D. – Ő.P.

 

Forrás: https://www.greencarcongress.com/2019/11/20191122-pirelli.html

 

 

Forrás: 
https://www.greencarcongress.com/2019/11/20191122-pirelli.html

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.11.30
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) 2020. november 30-ával leállítja az esztendő....
2020.11.30
A villámtöltők fajtái és veszélyei ..
2020.11.30
Bár a helyzet továbbra is aggasztó, az Automobilwoche beszámolója szerint csökkenő tendenciát mutat....
2020.11.30
Boruzs Ferenc Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.11.30
Anyagi káros közúti közlekedési baleset miatt a főváros irányába sávkorlátozás van érvényben az....
2020.11.30
A megalapozott gyanú szerint a sofőr balesetet okozott Szolnokon, azonban megállás és....
2020.11.30
A Toyota 2000GT minden szempontból korának egyik legfejlettebb sportkocsija volt. Ha a cég ma....
2020.11.30
A kormány a Klíma- és természetvédelmi akcióterv részét képező Zöld busz programban tíz éven át....
2020.11.30
A járvány minden iparágat érintett, némelyiket szinte lenullázta, néhányan szárnyalnak. A legtöbb....
2020.11.30
A márka lifestyle kollekciója dúskál a kifogyhatatlan ötletekben, amelyek között a legkisebb és a....