gumiabroncs

Pirelli által fejlesztett gumiabroncs, amely információkat küld az útburkolat állapotáról – 5G

2020.07.29.

A Pirelli intelligens gumiabroncsokat fejlesztett ki, amelyek az 5G hálózatot használják az útfelületre vonatkozó információk továbbítására. Torinóban a társaság bemutatta ,,A világ első 5G-szintű továbbfejlesztett ADAS (vezetőtámogató rendszer) szolgáltatásainak” használatát. A demonstrációra az 5GAA, azaz az Autóipari Szövetség – amelynek a Pirelli is a tagja - által szervezett ,,Az 5G útja a járművek és más eszközök közötti kommunikációban” esemény keretei között került sor.

 

A Pirelli, az Ericsson, az Audi, a Tim, az Italdesign és a KTH együttesen demonstrációt rendeztek a Lingotto épület tetején, bemutatva, hogy az érzékelőkkel felszerelt és az 5G hálózathoz csatlakoztatott Pirelli Cyber gumiabroncsokkal rendelkező jármű képes volt átadni a gumiabroncsok által észlelt aquaplanning kockázatát a következő autóra. Ennek oka az 5G ultramagas sávszélessége és az alacsony késedelem volt. A gumiabroncs az egyetlen érintkezési pont a jármű és az út között. A Pirelli által fejlesztett technológiával a gumiabroncs kommunikálhat a járművel, a vezetővel és az 5G potenciáljának köszönhetően a teljes úttest-infrastruktúrával. A belső érzékelőkkel felszerelt Pirelli gumiabroncs a jövőben adatokat szolgáltat az autó számára a gumiabroncs modelljére, megtett kilométerekre, dinamikus terhelésre, és most először az útfelületeken fellelhető esetleges veszélyhelyzetekre vonatkozóan. Ez az információ lehetővé teszi az autó számára a vezetői asszisztens rendszerek adaptálását, jelentősen javítva a biztonság, a kényelem és a teljesítmény szintjét. Ezen felül ugyanazt az információt szolgáltatja más járműveknek és az infrastruktúrának. Az 5G lehetőségeinek kihasználásával a gumiabroncsokat szélesebb kommunikációs környezetbe lehet helyezni, amely magában foglalja a közúti szállítás teljes ökoszisztémáját, aktívan hozzájárulva a jövőbeni mobilitás és az autonóm vezetés rendszereinek és megoldásainak a fejlesztéséhez.

 

 

A Pirelli ebben az évben mutatta be az Italia Adrenaline terméket is, ami a pályanapok szerelmeseinek készült. Magában foglal egy sor érzékelővel felszerelt P Zero Trofeo gumiabroncsot. A Track Adrenaline egy igazi versenymérnök, csak virtuális formában, amely valós időben figyeli a gumiabroncsok nyomását és hőmérsékletét. Ezeket az információkat a telemetrikus adatokkal egyesíti, hogy a járművezető számára útmutatásokat és javaslatokat szolgáltasson arról, hogy miként lehetne javítani a verseny-teljesítményét.

A gumiabroncsok ,,érzékelése” a Pirelli ,,Perfect Fit” stratégiájának szerves része, amelynek középpontjában az egyedi gyártmányú termékek és szolgáltatások fejlesztése áll, hogy megfeleljen az autógyártók és általában a járművezetők igényeinek, tekintettel a jövőre és a mobilitás változásaira.

 

P.D. – Ő.P.

 

Forrás: https://www.greencarcongress.com/2019/11/20191122-pirelli.html

 

 

Forrás: 
https://www.greencarcongress.com/2019/11/20191122-pirelli.html

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.07
Valtteri Bottas, a Mercedes versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja....
2020.08.07
Az előző versenyhétvégéhez hasonlóan a péntektől zajló 70. évforduló Nagydíján is Nico Hülkenberg....
2020.08.07
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden jelentette be, hogy kilenc új ütközéscsillapító....
2020.08.07
Autószállító tréler vontatott egy másik autószállító trélert az M5-ös autópálya Csongrád-Csanád....
2020.08.07
A vírushelyzet miatt idén nyáron nem rendeznek Formula Student-futamokat, mégsem maradnak verseny....
2020.08.07
Vezetéstől eltiltott, ittasan balesetező férfit vettek őrizetbe a kaposvári rendőrök - a jármű....
2020.08.07
Nagyon visszaesett az új személyautók eladása Csehországban. A cseh autóipari szövetség közlése....
2020.08.07
- Egy hónappal a júliusi bevezetését követően már több mint 12 600 Start Ausztria menetjegyet....
2020.08.07
A világbajnoki címvédő Forma-1-es Mercedes istálló szerződést hosszabbított a finn Valtteri....
2020.08.07
- Az idei második negyedévben 33 százalékkal 115,5 millió euróra csökkent a Waberer's International....