Nemak

A Nemakkal írt alá stratégiai megállapodást a kormány

2015.01.27.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány a mexikói tulajdonú Nemak Győr Kft.-vel kedden Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Az alumínium hengerfejek és motorblokkok gyártásával foglalkozó cég a magyar kormány az első latin-amerikai stratégiai partnere. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára köszöntőjében kiemelte: a győri gyár a világ legnagyobb autóipari vállalatait látja el, és jelentősen hozzájárul a magyar járműipar kapacitásának bővüléséhez. A gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte a Nemak társadalmi felelősségvállalását, kiemelve a magyarországi duális szakképzésben való részvételét.


MTI-fotók

A Nemak Győrben mintegy 3 millió hengerfejet gyárt, éves árbevétele 55 milliárd forint, és jelenleg körülbelül 1000 szakembert foglalkoztat – ismertette David Toth, a Nemak Győr Kft. ügyvezető igazgatója. Magyar Levente hangsúlyozta: a teljes magyar feldolgozóipar csaknem egyharmadát adó járműipar a magyar gazdaság húzóágazata, a kormány kiemelten támogat minden céget, amely ebben a szektorban vállal magyarországi jelenlétet.

A Nemak újabb nagyszabású beruházásokat tervez azok után, hogy az elmúlt években több milliárd forintos fejlesztéseket hajtott végre, és a dolgozói létszám is folyamatosan növekszik – közölte az államtitkár. Hamarosan megalakul az a munkacsoport, amely a kormányzati illetékesek és a Nemak vezérkarának részvételével rendszeresen át fogja tekinteni a közös ügyeket, és megoldásokat fog ajánlani a kihívásokra – fogalmazott.


Ezzel kapcsolatban Magyar Levente elmondta: Győr térségében nagyon kevés a képzett szakember, ezért az ország távoli területeiről kell megszervezni, hogy a képzés és a győri munkavállalás lehetővé váljon. Az államtitkár közölte: ez az 55. stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet a kormány aláír. Ez is alátámasztja a magyar kormány törekvését, hogy erősítse Magyarország és a latin-amerikai térség államainak gazdasági-politikai együttműködését – emelte ki.

Elmondta azt is, hogy hamarosan gazdasági vegyes bizottsági ülést tartanak Mexikóban. A sikeres kapcsolatok elősegítik, hogy több mexikói vállalat válassza Magyarországot befektetési célpontként – hangsúlyozta Magyar Levente. A kormány eddig 58, Magyarországon befektető vállalattal kötendő stratégiai partnerségi megállapodásról döntött. Az első ilyen megállapodást 2012 nyarán írták alá, 2013 végére 36-ra nőtt a kormány stratégiai partnereinek száma, majd 2014-ben további 16-tal gyarapodott a lista.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.26
Útszéli bajok és műszaki elakadások, amiket tudatlansággal még tovább lehet fokozni, ráadásul....
2022.11.26
Egy egyedi építésű, kedvező árú hobbidriftautó mellett a Toyota bemutatta Las Vegasban a GR86 gyári....
2022.11.26
Az Euronews is nosztalgiával számolt be legendás buszainkról.     ..
2022.11.26
Az eredetileg kiválasztott 27, Európában legkésőbb 2023-ban forgalmazásra kerülő új típusból már....
2022.11.26
Egy magyar autós vesszőfutása irányította rá figyelmemet egy eléggé általános csapdahelyzetre.....
2022.11.26
Gyakori helyzet, hogy bezárul például egy napsütéses időjárási „ablak”, nyaralók balszerencséjére,....
2022.11.26
A Forma-1-ben teljesen természetes, ha a nem megfelelő teljesítményt nyújtó versenyzőt lecseréli....
2022.11.26
Az országan 69 ezer 524 autót gyártottak októberben, 7,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál....
2022.11.26
Három baleset is történt az érintett útszakaszon, Torony és Gencsapáti között. ..
2022.11.26
Egy év kihagyás után újra rali Európa-bajnoki (ERC) versenyt rendezhet Magyarország a Zempléni-....