Nemak

A Nemakkal írt alá stratégiai megállapodást a kormány

2015.01.27.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány a mexikói tulajdonú Nemak Győr Kft.-vel kedden Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Az alumínium hengerfejek és motorblokkok gyártásával foglalkozó cég a magyar kormány az első latin-amerikai stratégiai partnere. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára köszöntőjében kiemelte: a győri gyár a világ legnagyobb autóipari vállalatait látja el, és jelentősen hozzájárul a magyar járműipar kapacitásának bővüléséhez. A gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte a Nemak társadalmi felelősségvállalását, kiemelve a magyarországi duális szakképzésben való részvételét.


MTI-fotók

A Nemak Győrben mintegy 3 millió hengerfejet gyárt, éves árbevétele 55 milliárd forint, és jelenleg körülbelül 1000 szakembert foglalkoztat – ismertette David Toth, a Nemak Győr Kft. ügyvezető igazgatója. Magyar Levente hangsúlyozta: a teljes magyar feldolgozóipar csaknem egyharmadát adó járműipar a magyar gazdaság húzóágazata, a kormány kiemelten támogat minden céget, amely ebben a szektorban vállal magyarországi jelenlétet.

A Nemak újabb nagyszabású beruházásokat tervez azok után, hogy az elmúlt években több milliárd forintos fejlesztéseket hajtott végre, és a dolgozói létszám is folyamatosan növekszik – közölte az államtitkár. Hamarosan megalakul az a munkacsoport, amely a kormányzati illetékesek és a Nemak vezérkarának részvételével rendszeresen át fogja tekinteni a közös ügyeket, és megoldásokat fog ajánlani a kihívásokra – fogalmazott.


Ezzel kapcsolatban Magyar Levente elmondta: Győr térségében nagyon kevés a képzett szakember, ezért az ország távoli területeiről kell megszervezni, hogy a képzés és a győri munkavállalás lehetővé váljon. Az államtitkár közölte: ez az 55. stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet a kormány aláír. Ez is alátámasztja a magyar kormány törekvését, hogy erősítse Magyarország és a latin-amerikai térség államainak gazdasági-politikai együttműködését – emelte ki.

Elmondta azt is, hogy hamarosan gazdasági vegyes bizottsági ülést tartanak Mexikóban. A sikeres kapcsolatok elősegítik, hogy több mexikói vállalat válassza Magyarországot befektetési célpontként – hangsúlyozta Magyar Levente. A kormány eddig 58, Magyarországon befektető vállalattal kötendő stratégiai partnerségi megállapodásról döntött. Az első ilyen megállapodást 2012 nyarán írták alá, 2013 végére 36-ra nőtt a kormány stratégiai partnereinek száma, majd 2014-ben további 16-tal gyarapodott a lista.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.03
Akio Toyoda legendás családból származik. A japán iparos, Sakichi Toyoda dédunokája és a Toyota....
2022.07.03
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) nyílt meg a régió egyik legkorszerűbb járműtervezési....
2022.07.03
Mindkét vasárnapi futamot megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei harmadik,....
2022.07.03
Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat....
2022.07.03
Nézze meg a videót! ..
2022.07.03
A tízes rangsor élén a Haval és a Chery márkák modelljei állnak – írja a carsweek.ru.   ..
2022.07.03
Európa kiemelt céljának kell lennie, hogy integrálja a Nyugat-Balkánt az európai vasúti hálózatba....
2022.07.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Minket nem érdekel a Balaton. ..
2022.07.03
A Rába Járműipari Holding Nyrt. megvásárolta a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. 75,1 százalékos....
2022.07.03
Több kilométeres a torlódás az M7-es autópályán Budapest felé. A forgalmat a 7-es főútra terelik -....