rendőrség

Nem is gondolná, hogy milyen járművet kameráztak be a magyar rendőrök

2020.12.26.

Senki nem számított arra, hogy ebben is rendőrök ülnek, így bátran szabálytalankodtak a környezetében.

A rendőrség a Baleset-megelőzés Facebook oldalán tett közzé egy videót, amelyben az látható, hogy egy bekamerázott kamion segítette a rendőrök munkáját az M5-ös autópályán. 

Magyarországon most először vadásztak közlekedési szabályszegőkre rejtett módon kamionból. Az M5-ös autópályán ezen a módon végzett ellenőrzést nevezhetjük egy elképzelés főpróbájának is. Az akcióban 10 fő rendőr vett részt, ebből egy civil ruhás, aki a kamion vezetőfülkéjében foglalt helyet a sofőr mellett, és rádión tartotta a kinti egységekkel a kapcsolatot, valamint egy kézi kamerát is üzemeltetett. A többiek ültek a 6 szolgálati gépkocsiban, amelyből 5 volt megkülönböztető rendőri jelleggel felszerelt és 1 a civil megjelenésű, de beépített megkülönböztető jelzéssel felszerelt autó.

A vontatóból és félpótkocsiból álló járműszerelvényt, amelybe beszerelték a kamerákat és amelyen a civil ruhás rendőr tartózkodott, a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság egyik szállítmányozással foglalkozó együttműködő partnere biztosította, a kamion sofőrje is a szállítmányozási cég alkalmazottja. A kamion fülkéjébe két kisméretű, tapadókoronggal a szélvédőre rögzíthető menetrögzítő kamerát helyeztek el, egyet előre néző-, egyet bal oldalra néző helyzetben, valamint a fülkében lévő rendőr még egy kézi kamerát is kezelt. A civil jellegű szolgálati gépkocsiban szintén volt menetrögzítő kamera és egy FÁMA III. típusú sebességmérő berendezés.

A rejtett ellenőrzést az M5 autópálya Bács-Kiskun megyei szakaszán a Szeged felé tartó irányba kezdték. Az akcióra kijelölt szakaszon 4 pihenőhely található, ahová várakozó helyzetet vett fel 1-1 rendőr, parkolónként egy fényhidas szolgálati kocsival. A kamion felhajtott az autópályára és mikor a fedélzetén utazó civil öltözetben lévő rendőr észlelte a szabálysértést, akkor rádión jelzett a civil jellegű szolgálati kocsiban ülő kollégának.

A riasztásig a jelöletlen rendőrautó vadászat közben 300-400 méterrel lemaradva az álca-kamion mögött haladt. A civil autóban 2 rendőr ült, a jármű vezetője, valamint a Fáma III lézeres sebességmérő készülék kezelője. A szabálytalan járművet az újabb felvétel készítést követően ez a kocsi vezette ki a legközelebbi parkolóba (videófelvétel az álca-kamionból is készült a szabályszegőkről), ahol átadta az ott lévő egyenruhás rendőrnek. A pihenőhelyen addig várakozó kolléga intézkedett, amelyhez az összes információt a kamionban lévő civil ruhás rendőrtől kapott meg. Az ötödik cirkáló szolgálati kocsi 3 fő rendőrrel az intézkedő rendőrhöz ment megerősítőnek, valamint további dokumentálónak.

Az M5 autópálya 114+000 méterszelvénynél átment a csapat a bal pályatestre, tehát a Szeged-Budapest irányba. A szolgálati kocsikkal szintén átálltak a kollégák a bal pálya szintén 4 pihenőjéhez. Majd ezen a megyei szakaszon is végrehajtották az ellenőrzést a fenti metódus szerint.

A rejtett ellenőrzés másfél órán át tartott, ha beleszámoljuk az eligazítást és a beszámoltatást akkor 2 órát igényelt. Az akcióban három járműszerelvényt értek szabálytalankodáson, kettő az előzési tilalmat szegte meg (KRESZ 37. § (6) bek.), egy pedig nem tartotta be a követési távolságot (KRESZ 37. (7) bek.). Ezek a szabálysértések 5000-50 000 Ft közötti helyszíni bírsággal sújthatóak. A szabálysértők mindhárman külföldiek voltak (2 fő román, 1 fő bolgár), velük szemben helyszíni bírságot szabtak ki. Mindegyiküket 30 000 Ft értékben büntették, a büntetést a sofőrök a helyszínen POS terminálon befizették. A külföldiek a tapasztalatok szerint megfizetik a bírságot.

Az akció idejében az M5 autópályán gyér volt a forgalom, tehát a másfél órára jutó három intézkedés elfogadható mennyiség. Az álca-kamionos módszert a gyorspróba alapján hatékonynak ítélték, így a tervek szerint januártól havi két alkalommal, minimum 4 óra időtartamban megismétlik.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
Police.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.07
A második világháború előtti magyar autópiacon négyezer pengőnél kevesebbe került egy személyautó,....
2023.06.07
Hamisítás Elleni Világnap alkalmából látványos, hamis termékek megsemmisítésével egybekötött....
2023.06.07
Az AI lesz az új, mindent kontrolláló über-nagynéni.   ..
2023.06.07
Lezárták az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalát szerda délután Martonvásár közelében, mert....
2023.06.07
Egy napon 23 sebességi, illetve lassulási rekordot állított fel a Rimac Nevera horvát gyártmányú....
2023.06.07
A Wizz Air légitársaság támogatja a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) fejlesztésével....
2023.06.07
Horvátországban az első öt hónapban 26 584 új személygépkocsit adtak el, 44,3 százalékkal többet,....
2023.06.07
Biztató, hogy a magyar gazdaság iparágai között a legnagyobb súllyal szereplő járműgyártás,....
2023.06.07
Az utasbiztosítási piac tavaly elérte a járvány előtti szintet, a biztosítók utasbiztosításokból....
2023.06.07
Négy évvel a bemutató után jött el a ráncfelvarrás ideje a harmadik generációs Touareg számára. ..