kerekasztal

Nem csak Ausztria, Szlovákia is viszi a magyar munkaerőt

2021.12.03.

Ha attraktív munkahelyeket teremtünk, ahol a fiatalok fejlődhetnek, akkor a munkaerő itthon tartható – fogalmazott a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tartott beszélgetésen Németh Kinga, az Audi Hungaria személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja.

A kamara gazdasági pillanatkép, Győr gazdasága köszönti az 750 éves várost címmel szervezett összejövetelt, amelynek keretében a város öt meghatározó cégének és intézményének vezetője fejtette ki álláspontját.

Németh Kinga Fotó: Audi Hungaria

A beszélgetésben részt vett Németh Kinga, az Audi Hungaria személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja, Hetzmann Béla, a Rába vezérigazgatója, Szekeres István, a MIB Invest Group Kft. ügyvezető igazgatója, Havasi Ferenc, a Nemak ügyvezetője és Baranyi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora.

Az első kérdés mindjárt izgalmas volt. Itthon tartható-e a magyar munkaerő? A kérdés Győr-Moson-Sopron megyében égető, a munkanélküliségi ráta 1 százalék alatt van. Az nem dolgozik, aki nem akar – hangzott el.

Az eddig is köztudott volt, hogy Ausztria elszívja a munkaerőt Győr-Moson-Sopronból. A magasabb fizetések miatt tízezrek ingáznak naponta és tízezrek ingáznak hetente.

Új jelenség, hogy Szlovákia is bejelentkezett a magyar munkaerőért. Meglepő adatok hangzottak el a kerekasztal beszélgetésen. Míg Győr-Moson-Sopron megyében az átlagfizetés bruttóban 1149 euró, ugyanez Pozsonyban, Szlovákia fővárosában 2240 euró. Markáns a különbség, így nem csoda, hogy főleg Mosonmagyaróvár térségéből, ahonnan Szlovákia közelebb van, mint Győr, megugrott a kijáró magyar munkások száma.

A Rába vezérigazgatója. Fotó: Rába

Egy további meglepetést is hallhattunk. A pozsonyi fizetések verik a magyar határral szomszédos osztrák tartomány, Burgenland fizetéseit, ahol az átlagfizetés 2083 euró. Ez is jóval magasabb, mint a kisalföldi átlag.

A helyzet égető. A győri cégek szinte mindegyike komoly munkaerőhiánnyal küzd, hovatovább már a fejlesztések gátja lesz, hogy nincs munkás, nincs mérnök.

Elsőként az Audi szólíttatott meg, a kérdés az volt, itthon tartható-e a munkaerő.

Németh Kinga kifejtette: attraktív munkahelyekkel és feladatokkal a fiatalok itthon tarthatók, ha érzik és tudják, fejlődhetnek. Akiket csak a pénz ösztönöz, az el fog menni. Akinek pedig nem hivatása, hogy világpolgárként éljen, visszatalál.

Meggyőződésem, hogy aki kötődik a kultúránkhoz, a városhoz és a munkahelyén fejlődni tud, itthon is megtalálja a boldogulását – fogalmazott Németh Kinga.

Havasi Ferenc hosszú amerikai és németországi munka után tért haza, s úgy vélekedett, magasabb bérekkel itthon tarthatók. Ahhoz azonban, hogy a fizetéseket emelni tudjuk, hatékonyságnövelés szükséges, enélkül nem megy – fogalmazott.

A VW pozsonyi gyára. Elszívó hatás. Fotó: VW

A kör ördöginek látszik. Legalábbis rövid távon.

A Rába vezérigazgatója azt mondta: ő azt próbálja megérteni, hogy aki az Audiban is tudnak dolgozni, miért dolgozik mégis a Rábában? A kérdés derültséget keltett a hallgatóság körében.

Egy újabb témát vetett fel a moderátor, ez a kitörési pontokra vonatkozott.

Szekeres István az exportnövelésben látja a kitörési pontot. A rektor az innovációban. Az Audi Hungaria képviselője az egyetemmel kialakított kiváló kapcsolatot emelte ki.

Azon dolgozunk – mondta Németh Kinga, - hogy az egyetemmel megkeressük azokat a kicsi, közepes és óriási témákat, amelyekkel rövid távon meg tudjuk megmutatni, hogy a kapcsolat működik. Ezt a változást mi generáljuk, a mi felelősségünk. Zseniális lehetőség számunkra, hogy ilyen nagyszerű egyetem van Győrben. A kooperáció mindenkinek fontos, nekünk éppúgy, mint a KKV-knak. A magyar ember okos, flexibilis, gyorsan tanul és az elméleti tudást hamar gyakorlati tudássá alakítja – zárta gondolatait Németh Kinga.

Szóba került az is, hogyan viszonyulnak a maszkhasználathoz és a védőoltáshoz?

Németh Kinga elmondta: maszkpárti, és munkatársai nem értik, ha az Audiban kötelező viselni, akkor a városban és Magyarországon miért nem? Eddig is megtették a koronavírus elleni küzdelemben a szükséges intézkedéseket, s folyamatosan figyelik és elemzik a helyzetet. Az oltást nem tenné kötelezővé, de mindenkinek ajánlja, mert csak így óvható meg az egészségünk és a gazdaság az újabb korlátozástól.

Ezt a véleményt osztották a beszélgetés résztvevői: Hetzmann Béla, a Rába vezérigazgatója, Szekeres István, a MIB Invest Group Kft. ügyvezető igazgatója, Havasi Ferenc, a Nemak ügyvezetője és Baranyi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.05
A Schaeffler család növelte részesedését a Vitesco autóipari beszállítóban – írja az automobilwoche....
2022.07.05
Várhatóan 14 óráig szünetel a vonatközlekedés a Budapest-Cegléd vonalon, mert Üllő és Vecsés között....
2022.07.05
Függetlenül attól, hogy hónapok óta 400 forint körül mozog a forint-euró árfolyam, folyamatosan....
2022.07.05
Az Audi Hungaria Általános Művelődési Központban érettségiző diákok és a szakképzési tagozat....
2022.07.05
Közel három évtizede működtet Szegeden Suzuki márkakereskedést Veszprémi Károly, ugyanott, ahol....
2022.07.05
A 450 millió dolláros közös tőkebefektetéssel Észak-Amerika legnagyobb nyilvános e-töltő....
2022.07.05
A Bosch és a Volkswagen a tervek szerint együttműködhet az autonóm vezetés témakörében. A....
2022.07.05
Ahogy 2007 óta minden évben, úgy idén is összegyűlnek az Alfa Romeo tulajdonosok és az olasz autók....
2022.07.05
Több mint 13 órán át tartó repülés után egy szuperjumbo nagy lyukkal landolt a betonon. A sérült....
2022.07.04
Az 53-as főúton két kamion és egy traktor ütközött össze, a teherautók kigyulladtak - a rendőrség....