Egyetem

Modernizálták a Széchenyi-egyetem Laboratóriumát

2015.12.27.

Újabb mérföldkövéhez érkezett a Széchenyi István Egyetem campusának fejlesztése, megújítása. Befejeződött az egyetem Laboratóriumi épületének építészeti modernizálása, s jelentősen bővült az oktatási, kutatási eszközpark.

A „Korszerű, innovatív kutatói és gyakorlati képzési helyek műszaki (labor) infrastruktúrájának rekonstrukciója a Széchenyi István Egyetemen” című projekt záró rendezvényét a napokban tartották meg. A legújabb fejlesztést dr. Földesi Péter rektor, Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagja, Lipi László, a Műszaki Ellátási és Fejlesztési Igazgatóság vezetője és Szauter Ferenc, a Járműipari Kutató Központ irodavezetője mutatták be.

Az intézmény a laboratóriumokban található oktatási tereket már korábban folyamatosan felújította, de nem voltak hőszigetelt ablakok, kapuzatok, a helységekben nem biztosították a munkához az állandó hőmérsékletet, az ergonomikus körülményeket. Az egyetem Laboratóriumi épületében működő műszaki oktatási, kutatási terek és munkahelyek körülményeinek  javítása, a mai kor követelményeinek megfelelő energiatakarékos használata célszerűségi és gazdasági kérdés is egyben.

A Széchenyi-egyetem 463 millió Ft-s költségvetésű projektjének közel 70%-ából a Laboratóriumi épület felújítása valósult meg. Megújult az épület homlokzata, sor került a betonfelületek hőszigetelésére, burkolására, új nyílászárók beépítésére, illetve a laboratóriumok kapuzatának a cseréjére is. A tetőfelújítás részeként megvalósult annak hő- és vízszigetelése, az elhasználódott bevilágító kupolák cseréje.

Fotók: sze.hu

A projekt költségvetésének másik része az Egyetem által nyújtott oktatási-kutatási szolgáltatásokhoz kapcsolódódik, ami új laboratóriumi eszközbeszerzéseket jelent. A beszerzések a laboratóriumok képzési és kutatási minőségének fejlesztése céljából a projektben 15 laboratórium jut új eszközökhöz, közel 130 millió forintot értékben.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.25
Mint ismert, június 24-étől módosultak a MOL töltőállomásokon a tankolási szabályok. Változott – 50....
2022.06.25
Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és....
2022.06.25
Az orosz autóipari óriás, az AVTOVAZ június végén legyártott egy próbasorozatot a lebutított, ABS....
2022.06.25
Kulcscsontja mellett bordái is eltörtek Gönczy Gergőnek, akit három társával együtt ütött el egy....
2022.06.25
Jó tudni, hogy napokon belül megszűnik a műszaki érvényessége azon gépjárműveknek, amik már eddig....
2022.06.25
A légitársaságok kereskedelmi gyakorlataival kapcsolatban felmerülő fogyasztói panaszokról, piaci....
2022.06.25
Egy második magyar városban, Budapest után Siófokon is elindítja közösségi rollermegosztó....
2022.06.25
Baleset miatt lezárták az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalát Herceghalomnál szombat délután....
2022.06.25
Pénteken még nem tudták átállítani a összes érintett Mol-kutat ahhoz, hogy ne lehessen 50 liternél....
2022.06.25
Olajembargó, infláció, háború, koronavírus-járvány ide vagy oda, számos nagyon drága luxus- és....