Beszállítók

Jubileum: németként indult, norvég is volt, most mexikói

2013.12.13.

Bár az elmúlt két évtizedben többször is tulajdonosváltás történt a nagy autógyáraknak hengerfejeket gyártó győri gyárban, fejlődése töretlen maradt, kilencszáz embernek ad biztos megélhetést az ipari parkban alumíniumöntödét működtető Nemak Győr Kft.

A jubileum alkalmából rendezett ünnepségen David Toth ügyvezető idézte fel az elmúlt két évtized történéseit. 1993-at írtunk, amikor a német VAW csoport Győrbe települt, s megkezdődött a hengerfejgyártás. 2002-ben a cég a norvég Hydro tulajdonába került, 2007 óta pedig mexikói zászló lobog a győri gyáron, miután a Nemak cégcsoport fevásárolta a Hydro autóipari öntödéit.

Évente 2,5 millió darab hengerfejet gyárt Magyarországon a Nemak.

- A piacvezető Nemak-csoport legnagyobb európai hengerfejgyára a győri, ahol évente 2 és fél millió alkatrésszel látjuk el autóipari vevőinket, elsősorban az Opelt és a Renaultot-ot, továbbá az Audit és a BMW – fogalmazott a jubileumi ünnepségen az ügyvezető, aki ebből az alkalomból Győrben köszöntötte Magyarország mexikói nagykövetét.

Isabel Bárbara Téllez Rosete köszöntőjében úgy fogalmazott, a Nemak kulcsszereplője a magyar-mexikói kapcsolatoknak. A nagykövet bejelentette, hogy 2014-ben Áder János köztársasági elnök vezetésével magyar üzletember-delegáció utazik Mexikóba, s reményei szerint ez újabb lökést ad a két ország gazdasági kapcsolatainak.

Legnagyobb vevőjük az Opel és a Renault, de szállítanak az Audinak és a BMW-nek is.

A város nevében Somogyi Tivadar alpolgármester gratulált a jubiláns cég vezetőinek és dolgozóinak.

- A Nemak fogalommá vált Győrben, majdnem ezer embernek ad biztos megélhetést, kiszámítható a jövőt – fogalmazott Somogyi Tivadar alpolgármester, aki elmondta azt is, a munkahelyteremtés mellett fontos az is, hogy a dolgozók jól érezzék magukat a munkahelyen, s mivel többször is jár a Nemak Győr Kft.-nél, tapasztalatból tudja, családias munkahely a győri hengerfejgyár, ahol a szakképzésre is kiemelt figyelmet fordítanak.

A jubileumi ünnepségen két avatásra is sor került. Mersich Gábor cégvezető előbb egy kiállítást ajánlott a jelenlevők figyelmébe, amelynek segítségével két évtized tárgyi dokumentumai jelzik a megtett utat. Ezt követően felavatták a cég oktató bázisát, ahol győri szakiskolákkal együttműködve a jövő szakembereit képezik.

Az avatón elhangzott, a Nemak sokat tett azért, hogy újraindították Magyarországon a melegüzemi képzést, felkészült szakemberek nélkül ugyanis nehéz helyt állni a globális világgazdasági versenyben.

Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő ugyancsak köszöntötte a húsz éves céget. Egyebek mellett elmondta, az elmúlt három évben a kormány átalakította a hazai szakképzés rendszerét, s ebben Győr volt a példa, miután itt a legerősebb a cégek és iskolák kapcsolata. A duális képzés lényege, hogy a leendő szakmunkások a képzési idő felében nem az iskolában, hanem gyakorlati helyükön, a cégeknél sajátítják el a szakmai ismereteket.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.10.04
Megcsinálta a 100 százalékos idényt Bucsi Attila. A M1RA 15 éves autóversenyzője a Swift Cup Europe....
2022.10.04
A vásárlásnál a színre legalább annyira kellene fókuszálni, mint a vezetési élményre vagy az ár-....
2022.10.04
Kazah járműgyártó cégek autó-összeszerelő üzem megnyitásáról tárgyalnak a Toyota japán vállalattal....
2022.10.04
Nem hétköznapi látvány, ahogy a katari herceg begurul a monacoi kaszinóhoz ultraritka Bugatti....
2022.10.04
Újabb balesetet rögzítettek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kamerái: az M0-áson egy figyelmetlen....
2022.10.04
Meglepően sok európai országban feszül egymásnak az autóipar és a tűzoltók érdekképviselete.....
2022.10.04
Nemesszalók térségében akart elhajtani egy autós a rendőrök elől, aki eltiltás hatálya alatt és....
2022.10.04
Gyorsítósávon az önvezetés felé – Győrből 5G hálózaton irányították a ZalaZONE tesztpályán....
2022.10.04
Az állattartók többsége rendszeresen utazna kedvencével, de ennek megoldása nem egyszerű - derül ki....
2022.10.04
Baleset miatt nem jár az 1-es villamos a Szentlélek tér és a Göncz Árpád városközpont között. ..