közlekedésbiztonság

Ford Driving Skills for Life tanfolyam fiataloknak

2022.06.15.

A legveszélyesebb és egyben legveszélyeztetettebb autóvezetők a fiatalok. Az ő képzésüket szolgálja az ingyenes Ford Driving Skills sorozat, amelynek célja alapvető tudásanyag átadása és gyakorlati fortélyok elsajátítása, hogy elkerülhessenek baleseteket.    

A Ford Alapítvány sikeres Ford Driving Skills for Life ingyenes tréningsorozatot idén ismét megrendezik Magyarországon – jelentette be sajtótájékoztatón a Ford Magyarország, ahol jelen volt Óberling József rendőrezredes, az ORFK-OBB képviseletében.

Idehaza nagyon veszélyesen közlekednek a fiatalok: balesetben évente 40-50-en vesztik életüket a 18-26 éves korosztályból, ami a közúton meghaltak 9-10 százaléka, de külföldön is hasonló a helyzet. Ez a korosztály háromszor akkora eséllyel lesz tragédia áldozata, mint a nagyobb vezetési rutinú idősebb generáció tagjai.

"Szó szerint kijózanító a hazai közúti baleseti statisztika – mondta Óberling ezredes. 2021-ben a hazai 14 233 személysérüléses baleset mintegy 15 százalékát (közel kétezret) 24 évesnél fiatalabbak okozták, ők számos esetben áldozatok is: közülük 2500-3000 fő sérült meg, illetve 40-50 vesztette életét. Szomorúan látjuk, hogy meggondolatlanságuk milyen ön- és közveszélyes. Sokuk nem vezetni akar megtanulni, hanem csak gyorsan, olcsón jogsit szerezni, és alapvető hiányosságok vannak szabályismeretükben." 

Ezért folytatódik idén a program. A vezetéstechnikai oktatással vészhelyzetekre készítik fel a fiatalokat. Biztosra vehető, hogy a 2022 október 1-2-ára szervezett érdekes, kreatív és mindenekelőtt hatékony félnapos tréning biztonságosabb autóvezetőkké tesz tapasztalatlan fiatal sofőröket. Ilyen rövid idő alatt ugyan nem lehet készségszinten elsajátítani mindent, de legalább ráébrednek a résztvevők, hogy mi mindent nem tudnak, és mit kellene gyakorolni – ezt már én teszem hozzá.

A Ford Driving Skills for Life sorozatot 2003-ban, az Egyesült Államokban indította el a Ford Fund alapítvány, 2021-ig több, mint 60 millió dollárt szánt rá, a résztvevők száma 43 országban eléri az egymillió kétszázötvenezret. 2013-as európai bevezetése óta – 22 millió dolláros ráfordítással – kontinensünkön 45 ezer friss jogosítványú fiatal vett részt képzéseken, hazánkban a 2017-es indulásától közel kétezren lettek gazdagabbak sok hasznos tapasztalattal. A négy, egyenként félnapos tréning október 1-2-án lesz, az érdeklődők már jelentkezhetnek a http://www.drivingskillsforlife.hu weboldalon.

A Ford DSFL-hétvégén a fiatalok az autókezelési ismeretek mellett megtanulják közlekedési veszélyek kezelését, mint vészfékezés akadálykikerüléssel, jégen megcsúszott, alulkormányzott jármű kezelése, illetve a zavaró tényezők felismerését és kiküszöbölését is.

A DSFL néhány éve kerékpáros-védelmi modullal egészítette ki oktatási programját, 2021 óta az elektromos rollerekre is kiterjesztve. A “Share the Road” állomáson a részvevők megismerik a “Dutch Reach” ajtónyitási technikát és a biztonságos távolságtartást a kerékpárosoktól, illetve a “WheelSwap” AR szimulációval a kerékpárosok szemszögéből is átélhetnek közlekedési helyzeteket.

A tréningen kiemelt figyelmet fordítanak az elektromos közlekedés kihívásaira, az élénk gyorsulásra, a lassítás fortélyaira, a zaj hiányára és zavaró tényezőkre. A résztvevő fiatalok tapasztalhatják, milyen elektromos kocsit vezetni, a szervezők megmutatják a villanyautókban rejlő lehetőségeket, és felhívják a figyelmüket vezetésük főbb szabályaira.

A Ford Driving Skills for Life képzésen kiemelt figyelmet szentelnek a közösségi médiahasználatból és a telefonálási szokásokból adódó veszélyeknek is. A Ford kutatása szerint a 18-24 éves korcsoportba tartozó autóvezetők 13 százaléka ül autóba egy-egy buli után, és 43 százaléka SMS-ezik, 36 százalékuk telefonál, 11 százalékuk néz mobilon videókat vagy szelfizik vezetés közben. Az instruktorok rámutatnak, hogy az ilyesmi akár önvezető funkciókkal ellátott kocsiban, egészen kis sebességnél, vagy a piros lámpánál várakozva is mennyire veszélyes, mekkora galibát okozhat…

„Az európai fiatalok halálozási okai között az első helyen áll az autóbaleset, ezért kiemelten fontos, a friss jogosítványú tapasztalatlan sofőröknek minden segítséget megadni, hogy gyakorlott autóvezetőkké váljanak. A tréning programját nemzetközi szakértőcsapattal, magyar hatóságokkal közösen állítottuk össze, a hazai valóságra szabtuk az elméleti, a gyakorlati, illetve a demonstrációs részeket. Számítógépes játékok és a virtuális valóság segítenek, drogok és az alkohol hatásait demonstráljuk, megváltozott útviszonyokat és extrém időjárást szimulálunk, ettől lesz izgalmas a felkészülés" – mondta Györke Orsolya, a DSFL program hazai menedzsere.

A Ford Magyarország idén folytatja együttműködését a Hungarian Police Rally Teammel: a 2022-es Magyar Rally Bajnokság futamain gyermekeknek szóló közlekedésbiztonsági parkban várnak érdeklődőket, hogy a sok hasznos információval, játékos formában hívják fel a figyelmet a szabályos közlekedésre. Tavaly nyolc helyszínen tízezernél több látogatójuk volt. A kampány főszereplője a Hungarian Police Rally Team autója, egy Rally3-as Ford Fiesta, mely az idei DSFL Programokon is látható lesz.

A Ford Magyarország és közreműködő partnerei remélik, hogy a programban minél több magyar fiatal vesz majd részt, hiszen a közutak biztonsága mindannyiunk érdeke és életeket menthet a rutin megszerzése, illetve megtartása. A félnapos, ingyenes programra folyamatosan lehet regisztrálni a fenti weboldalon. Idén háromszáz fiatalt várnak a szervezők.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
Viharkárok felszámolásán dolgoznak a tűzoltók több megyében - közölte a katasztrófavédelem pénteken....
2022.08.19
Nézzük, indokolt-e a mellékutcák sebességkorlátozása! ..
2022.08.19
A katari labdarúgó-világbajnokság szervezői csütörtökön 1300 busszal szimulálták a várható....
2022.08.19
No, ezt nem én állítom, bár erősen gyanítottam, hanem a Polestar felmérése, amiben amerikai....
2022.08.19
140 millió forint támogatás jut pedelec és 109 millió forint e-cargo kerékpár vásárlásához a....
2022.08.19
A Forma-1 csapat zsenije, Adrian Newey tervezi az autót, amely a tervek szerint 2025-ben lép piacra....
2022.08.19
Kiintették a forgalomból a veszélyes, túlsúlyos járműszerelvényeket. ..
2022.08.19
Kalle Rovanperä a második gyorsaságin bukott, az első helyről adta fel az Ypres-ralit. ..
2022.08.19
Még a saját tulajdont sem lehet büntetlenül rongálni, akkor sem, ha nem akar indulni a hidegben az....
2022.08.19
A használtautó-piacon 498 800 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig, 5,8 százalékkal több,....