ICDP

Videók segítik az értékesítést a járvány idején. De utána is?

2020.06.02.

Bár a kereskedések szép lassan újranyitnak egész Európában, egyelőre túl korai megjósolni, hogy mit hoz a jövő, hogyan változik az autókereskedelem a koronavírus után, ha egyáltalán változik. Már írtunk róla, hogy az online értékesítésnek nagy lökést adhat ez a nehéz időszak, de van egy másik terület is, ahol egészen érdekes innovációkat hozott magával a járvány okozta bezártság, ez pedig a videók használata az autókereskedelemben.

Az online nézhető videók minden területen hatalmas népszerűségnek örvendenek és sok iparág ki is használta ezt, az autóipar viszont ebben a tekintetben kissé lemaradt. Pontosabban fogalmazva maguk az autógyártók nem igazán éltek az ebben rejlő lehetőségekkel, de a YouTube-on megtekinthető, sokszor nagyon profi és részletes tesztek fontos részei lettek az autóvásárlás folyamatának.

Próbálkozások egyébként voltak bőven. 2015-ben a Fiat indított el Brazíliában egy online “körbejárás” szolgáltatást, mely során az érdeklődők csatlakozhattak egy termékspecialistához, miközben körbejár egy autót, bemutatja a virtuális vele tartókat érdeklő funkciók használatát és megválaszolja a felmerülő kérdéseket. A Brazíliát sújtó gazdasági válság miatt ez a kezdeményezés végül elhalt. Később a Seat is kipróbálta Európában 2016-ban, de úgy tűnik, meghaladta korát az ötlet.

2020-ra az érdeklődők könnyebben befogadják az ilyen kezdeményezéseket, ráadásul nem is igazán áll rendelkezésre más lehetőség a koronavírus járvány miatt. A Renault az Egyesült Királyságban indította el “virtuális autószalon” szolgáltatását, amelynek keretein belül online járható körbe a kínálat összes modellje. Úgy tűnik, valóban eljött ennek az ideje, ugyanis néhány nap alatt 200 ügyfél jelezte vásárlási szándékát, akik elsősorban az elektromos Zoe iránt érdeklődtek. Németországban a Hyundai Februárban indította el hasonló szolgáltatását, tehát vagy rendkívül előrelátóak voltak, vagy szerencsésen időzítettek.

A videók nem csak az új autók értékesítésénél lehetnek hasznosak. A német HeyCar Németországban és az Egyesült Királyságban minden meghirdetett használt autójánál lehetővé teszi, hogy egy minden részletet bemutató videót is megtekintsenek a potenciális vásárlók.

Emellett a szervizek is hasznát vehetik az ilyen megoldásoknak: amennyiben újabb hibát fedeznek fel az autón, az ügyfélnek nem kell feltétlenül újra bemennie, elég, ha egy videón megmutatják neki a felfedezett problémát, így távolról is engedélyezheti a javítás megkezdését és nem kell attól félnie, hogy egy nem létező hiba javításáért fizet.

Hogy ez a trend csak átmeneti, vagy az online értékesítés és a videók használata a jövőben terjedni fog, kérdéses. Ugyanakkor kétségtelen, hogy ezek a technológiák hasznosak és idővel mindenképpen az autóvásárlás szerves részét képezik majd. Legalább valami jót is hozott a koronavírus

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.20
A MÁV-Start és a Volánbusz a napokban megjelent kormányrendelet értelmében  hétfőtől tovább....
2020.09.20
Végrehajtandó börtönbüntetést kér vádiratában tizennyolc autópálya-rendőr ellen a Győri Regionális....
2020.09.20
Példaként állítaná a Forma–1 elé a mugellói versenypályát Carlos Sainz és Sebastian Vettel.....
2020.09.20
A miniszterelnök kijelentette: ha 2021 július elsejéig nem készül el a még hiányzó 15,6 kilométeres....
2020.09.20
A félmilliomodik villanyautó a Nissan angliai gyárában készült el az Elektromos Járművek....
2020.09.20
Egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek a szombati balesetben - közölte a rendőr-....
2020.09.19
Ott Tänak műszaki hiba miatt volt kénytelen kiállni, de csapattársa viszont csúcsformában vezetett....
2020.09.19
Miközben Rolls-Royce-okat és Trabantokat is elektromos hajtásúra építenek át, vannak megszállottak....
2020.09.19
Több mint 13 ezer néző tekintheti meg a helyszínen a Forma-1-es szezon imolai futamát, a november 1....
2020.09.19
Ha minden jól megy, az Egyesült Királyság és Japán autóipara is kedvezően jöhet ki a Brexit után....