Honda

A Honda identitás

2017.08.18.

Kevés olyan járműmárka van a világon, amely az emberi lélekre és tudatra identitás teremtő hatással bír. A járműiparban ezen kevesek egyike a Honda, amelynek vásárlói talán a legnagyobb számban gondolják úgy, hogy egy velük, az ő stílusukkal, értékrendjükkel, világlátásukkal azonos, vagy inkább ahhoz hasonlatos gépet vásárolnak. Azért különleges a Honda márka és a vásárlói között e titkos kapcsolat, mert bár egy igen magas minőségű, de semmiképpen sem luxus, vagy magas sznobéria faktorú prémium termékről van szó. Arról nem is beszélve, hogy a Honda termékpalettája lehetővé teszi, hogy ne csak autóban, motorban, robogóban, de akár sövényvágóban, fűnyíróban, csónakmotorban vagy áramfejlesztőben is kifejezhessük a márka értékeihez fűződő identitásunkat. Magyarországon a Honda rajongás, ha nem is szubkultúra, de azért nem ölt tömegméreteket. 

A Jazz, a Civic vagy a HRV eladásai nem döngetnek piaci rekordokat. Motorkerékpárban egy ideje ugyan hagyományosan piacvezető a legnagyobb japán márka, viszont a piac olyan kicsi, hogy ezért nem nevezhető a két kerekű Honda rajongás sem tömegméretűnek. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Ráadásul nekem kifejezetten szimpatikus is ez a Honda identitás, még akkor is ha nem vagyok a márka fanatikusan elkötelezett hívei közül való.

Minőség, precizitás, megbízhatóság, különleges design. Ezek mind fontos és Honda termékekre jellemző értékek, ezért azt kijelenthetem, nem állna távol tőlem az az attitüd, hogy mindazon termékcsoportból ahol ez lehetséges a Honda márkát válasszam. Itt van mindjárt az új Civic, amelyről talán kevesen tudják, hogy több korábbi generációja a globális autóeladási lista top tíz szereplője. Ami azért elég komoly elismerés ha figyelembe vesszük a különböző kontinensek gyökeresen eltérő ízlés világát. 

Szóval el tudnék képzelni magamnak egy új Civic-et, mellé pedig városi közlekedéshez egy PCX-et. Ha pedig egyre több hölgy társamhoz hasonlóan valódi túramotoros kalandorkodásra adnám a fejem, és megtehetném, vélhetően egy Africa Twin CRF 1000 L mellett döntenék. Ez csak az elmélet, a gyakorlatban viszont éppen az utóbbi hetekben keresgéltem fűnyírókat és nem megrögzött Honda rajongóként is a Honda HRS fűnyíró család egyik design-os tagján akadt meg a szemem. A Honda HRS 536S például a design-ján és a márkáján kívül azért lett különlegesen szimpatikus, mert alkalmas az úgynevezett "mulcsozásra". Ennek lényege, hogy ez az okos és szimpatikus gép a levágott füvet egyúttal össze is darálja, amely visszakerül a földbe és tápanyagul szolgál a talaj részére. Vagyis nem csak füvet vág hanem komposztál, nem csak high-tech szerkezetű de hagyományos ökológiai módszereket is alkalmaz. 

Tehát egyáltalán nem megrögzött Honda fun-ként pontosan értem és megértem miért rajonganak sokan a márkáért és az általa képviselt értékekért. Nem is csodálkozom, hogy a Honda - nálunk sajnos nem kapható - szuper CUB nevű kismotorjából több mint száz millió darab fogyott világszerte és hogy a Civic-en kívül a CRV is a globális toplista egyik éllovasa. Megértem azt aki a Honda autójából egy Honda fűnyírót vesz ki a telkén és azt is aki a Hondájának vonóhorgára egy finoman brummogó Honda csónakmotorral szerelt kishajót húz a vízpartra. 

A márka identitás ugyanis sokszor a sznobéria ikertestvére. Valjuk be sokan, sokszor azért rajonganak egy márkáért mert attól magasabb társadalmi presztízsűnek érezhetik magukat. A Honda rajongás ennél magasabb rendű érzés. Egy hosszú évtizedek óta, töretlenül képviselt, minőség tudathoz, innováció igényhez és az utóbbi időben egyre magasabb fokú  környezettudatossághoz tartozást jelent. Ennél vállahatóbb értékeket nehéz is lenne egy gép esetében felsorolni.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
A rendszerváltás előtt legfeljebb a balatoni szállodák előtt parkoló autókban láthattunk Grundig....
2022.11.27
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-....
2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....