AvtoVAZ

Gigantikus megrendelés Putyinéktól

2020.09.23.

Gigantikus nagyságrendű kormányzati megrendelést kapott az AvtoVAZ. Az orosz hatóságok 15 ezer gépkocsit vásárolnak az autóipari óriástól, emiatt szombatonként is dolgozni fognak a volgai gyárban - írja a motor.ru orosz autós szakportál.

Váratlanul hatalmas állami megrendelést kapott az AvtoVAZ : a kormány úgy döntött, hogy 15 ezer autót vásárol a Togliattiban található orosz autóipari óriástól. A feladat teljesítése érdekében a Volgai Autógyár nem vezeti be a járvány miatt korábban meghirdetett négynapos munkahetet. Sőt, szeptember végéig szombatonként is dolgoznak majd az összeszerelő üzemekben.

A "Nyetyipicsnij AvtoVAZ" internetes portál a gyár belső forrásaira hivatkozva arról írt: visszavonták az autóipari óriás vezetőjének korábbi utasítását, mely augusztus 31-től elrendelte volna a négynapos munkahét bevezetését. A tervezett lépést egy váratlan, hatalmas megrendelés írta felül, ami miatt augusztus 22 és szeptember 26 között, vagyis hat héten át szombatonként is termelési műszakok lesznek.  Az ötnapos munkahét helyett hatnapos turnusok lesznek, heti egy pihenőnappal.

A túlórákért dupla fizetést kapnak a dolgozók.

Putyinék 15 ezer autóra vonatkozó megbízása az AvtoVAZ legnagyobb állami megrendelése az elmúlt években. Összehasonlításképpen: az eddigi legnagyobb kormányzati megrendelést 2017-ben kapták, ami mintegy 6400 Ladára vonatkozott.

Egyelőre nincs információ arról, milyen ütemezésben kell majd kiszállítani a Ladákat az állami szervekhez. Az sem ismert, hogy konkrétan mely modellekről és milyen specifikációkról van szó. Sőt, még azt sem tudni, mekkora összeggel terheli majd a megrendelés az állami költségvetést.

A jelek szerint az orosz kormány időben elosztva terheli majd a szállításokkal az AvtoVAZ-t, hogy elkerüljék bizonyos modellek hiányát a piacon. Feltételezhetően az autóipari óriás valamennyi összeszerelő üzeme részt vállal a megrendelés teljesítéséből. Vagyis termelni fognak az XRay és a Largus futószalagjain, a Lada 4x4 gyártósorán és a Lada Granta járműcsaládot előállító üzemben is.  

Az AvtoVAZ-hoz befutott hatalmas állami megrendelés az orosz autóipar támogatását szolgáló számos intézkedés egyike, amelyekkel kompenzálnia akarják a koronavírus-járvány okozta kiesést.

Három hónappal ezelőtt a kormány 25 milliárd rubelt különített el az autóipar támogatására. Ezen felül az állam további 70 milliárd értékben előrehozott beszerzéseket hajt végre: 33 ezer járművet vásárol a biztonsági erők és különféle állami intézmények számára.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.27
Kiderült, milyen problémákkal kell szembenézniük az orosz autósoknak az ukrán válság miatt. ..
2022.01.27
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július....
2022.01.27
Interjúm befejező részében beszélgettem Borissal lenyűgöző garázsáról, gyűjteményéről, amelyben....
2022.01.27
Hatvanöt éve nem mért mélypontra süllyedt tavaly a brit autóipar termelése, elsősorban a....
2022.01.27
Kilábalóban a taxis szektor a koronavírus-járvány okozta sokkból, de messze még a járvány előtti....
2022.01.27
Lefolytatta a 2018 decemberében megrendelt PzH 2000 önjáró lövegek első, úgynevezett....
2022.01.27
Az európai piac legaranyosabb négyüléses villanyautója köszön el, hogy átadja helyét kínai....
2022.01.27
A gépkocsijába beszorult autóst a fővárosi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével....
2022.01.26
Tavaly 4,07 százalékkal csökkent az új személyautók értékesítése - közölte a román autógyártók....
2022.01.26
Márciustól jönnek az időalapú jegyek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain, de még ezelőtt....