XXI. Magyar Borok Útja Rallye
A Balaton nyugati medencéjében a vulkáni hegyekkel bezárt területen található a Badacsonyi szőlőültetvény. Az ásatások bebizonyították, hogy már 2000 évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt Badacsonyban. Sőt az is feltehető, hogy már a kelta időkben is szőlőtermesztés folyt. Ez a terület Badacsony lábánál található Aquincum utáni időkből, mely területet a rómaiak hódítottak meg. A legnagyobb szőlőterület Probus császár tulajdona volt. Ebben az időben emelt szobrok, sírok, romok a szőlővel kapcsolatos díszítő elemet őriznek. A XIII. században pedig a király birtokolt jelentős szőlőterületeket. Később, a XVIII. században több magyar család kezdett el borászattal foglalkozni, igen nagy területen.
A magyar tengerről így fest a jól ismert Badacsonyi vonulat (forrás: Fischer pincészet)
A táj karakterét a vulkánok adják, mint a Badacsony, Szent-György hegy, Csobánc, Gulács és Szigliget dombjai. A meredek dombok és a vulkáni kövekbe emelt szőlőültetvényekkel, teraszokkal fedik be a talajt, ezek keretezik a bazalt lerakódást, mely savakban gazdag borokat kölcsönöz a teljes ízértéknek és íznek. A vidék szubmediterrán klímája dőlésszögtől függő, amelyet az északi hideg áramlás és a déli oldali helylánc véd, így extra mennyiségű napsugárzást kap, melyet a Balaton felszíne ver vissza. A szőlőszemek csodálatos ízéhez, a belőlük készülő bor tökéletességéhez így minden bizonnyal hozzájárul a Balaton befolyásoló klímája, valamint a terület vulkanikus kőzetű talaja is, melyek lehetővé teszik a borok számára, hogy különleges ásványi tartalommal érjenek be.
Impozáns a Fischer család pincészetének épületegyüttese (forrás: Fischer pincészet)
A Fischer borászat 75 hektáros területen helyezkedik el, itt termelik a páratlan minőségű borok elkészítésének alapjául szolgáló kiváló szőlőt. A Fischer pincészet tradicionális borászata a modern ültetési- és pincetechnológia ésszerű ötvözete. A A Fischer család 1931 óta foglalkozik a borászattal. Alfred Fischer (1895-1977) egy kis faluból, Selegdből származik, mely a nagy Magyarország területén található (a falu mai neve: Stöttera- Burgendland). Az alapító Győrben érettségizett, majd az I. világháború idején 6 évet töltött orosz fogságban. Szabadulását követően 1931-ben elkezdett fával és borral kereskedni. Fia, Alfed Fischer 1964-ben borászati üzemet épített, melyet jelenleg is fejleszt. A Fischer család 2002-ben döntötte el, hogy Magyarországon a Balatonnál borászatot alapít. Ekkor telepítették a 75 hektárnyi szőlőt, mely a Szent –György hegyen, a nyugvó vulkán lábainál. A korábbiakhoz képest Kisapátiban négy év alatt egy teljesen új borászatot építettek ki, itt történik 2006 óta a termés feldolgozása.
A feldolgozóüzem egyszerre modern és hagyományos (forrás: Fischer pincészet)
Az extra minőségi bor mindig nagyon fontos helyet képvisel a Fischer családban. Éppen ezért a szőlőültetvényeket nagyobb tőkesűrűséggel telepítették, hektáronként több mint 6500 tőkével. A nagy tőkesűrűségnél ugyan kevés szőlő terem egy tőkén (kb. 1,2-1,5 kg), azonban a többletráfordítás optimális termésminőséget eredményez. A szőlőfeldolgozás során a legkorszerűbb és a minőség szempontjából a legkíméletesebb technológiát alkalmazzák, hogy a bor a várt minőséget adja. A fehér borokat 16 ºC-os klimatizált helyen erjesztik, hogy a bukéja megmaradjon. A vörösborok, az optimális aromájuk megőrzése miatt 14 napig erjednek a cefrében. A Fischer pincészet 8 fajta borának kétharmada vörösbor (Zweigelt, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc und Syrah), emellett megtalálható kínálatukban 3 féle fehérbor is (Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Blanc).
Foglaljunk helyet eme kellemes helyen! (forrás: Fischer pincészet)
A Fischer borászatról még többet megtudhatsz a honlapjukra kattintva. Érdemes figyelemmel kísérni az Autószektor kiemelt rovatát, a XXI. Magyar Borok Útja Rallye honlapját (www.borokutja.hu) és a verseny Facebook oldalát, ahol bemutatjuk azokat a pincéket, melyeket augusztus utolsó hétvégéjén meglátogatunk, valamint rendszeresen beszámolunk a versenyre való készülődésről.