Jaguar-Land Rover

Az önvezetés okozta szédülést vizsgálja a JLR

2021.02.28.

Korábban mi irányítottunk, így nem kellett ezzel számolnunk, de mi lesz a mozgásváltozás okozta szédülés jelentkezésével, amikor majd az autónk vezet helyettünk?

Talán sokan átélték már azt a kellemetlen érzést, hogy a buszon ülve, a telefonunkat bámulva, vagy esetleg valaki mellett, az autóban utazva, és a térképet vizsgálva, egy pillanatra megszédült. Ellenben, ha mi irányítunk, tehát vezetéskor, ez nem jelentkezik. Ezt a furcsa jelenséget az okozza, hogy egy pillanatra megtéveszt minket az agyunk, és a szemünk mást érzékel, mint a belső fülünk. A szemünk lát egy bizonyos fajta mozgást, azonban a testünk mozgása eltér ettől. Például amikor azt hisszük, hogy a busz egyenesen fog haladni, de hirtelen befordul egy utcába.

Nos, ez a jelenség a hétköznapok részévé válhat azok számára is, akik autóznak majd a jövőben, ugyanis az önvezetés terjedésével fokozatosan adjuk majd át az irányítást az autónk számára. Először kisebb időszakokra, majd később talán teljesen. Így óhatatlanul jelentkezhet majd szédülés az utasok számára, ami nem túl szerencsés, ha éppen hirtelen át kéne venni az irányítást, és reagálni kéne egy forgalmi szituációra. Erre az eddig nem túl felkapott problémára keres megoldást a Jaguar-Land Rover csoport, és önvezető technológiájuk legfrisebb változatába már be is ültették a programot, ami segíthet csökkenteni a mozgásiszonyt.

A JLR szerint akár 60%-kal is csökkenthetik a jelentkező szédülést mindössze az autó mozgásának finomításával. Igyekeztek még finomabban összehangolni a lassítást, a gyorsítást és a kormányzást, tehát az adaptív tempomatot és a sávtartót, hogy csökkentsék a kellemetlen érzést. Ahogy a legtöbb hasonló rendszer, ez is képes tanulni és a megtörtént események alapján optimalizálni a következő beavatkozását. Állítólag úgy lesz képes tanulni az önvezető rendszer, hogy közben képes lesz az autó alapvető karakterét is megtartani, ami rendkívül izgalmas kihívásnak hangzik. Hiszen a legtöbben attól tartanak, hogy minden autó unalmas közlekedőedénnyé degradálódik majd, amikor átveszik tőlünk az irányítást.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.20
Európában egyelőre továbbra sem lesz elérhető, de a Lexus leleplezte óriás crossovere, LX legújabb....
2021.10.20
Három év kihagyás után tért vissza a Citroen C4, ami egy beazonosíthatatlan kompaktként, a....
2021.10.20
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyik forgalomfigyelő kamerája rögzítette, ahogy október 16-án,....
2021.10.20
- A szervezők, a rendezők és a házigazdák is felkészülten várják minden idők egyik legerősebb rali....
2021.10.20
Szeptemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkent éves összevetésben a forgalomba....
2021.10.20
Két halálos baleset is történt szerdán kora reggel, az egyik az M7-esen, a másik a 84-es főúton.....
2021.10.20
Az AVTOVAZ állami megrendelést kapott 1500 LADA Niva Travel terepjáróra – írja az avtonovostidnya.....
2021.10.20
- Kigyulladt és teljes terjedelmében ég egy fűrészárut szállító kamion pótkocsija az M3-as autópá..
2021.10.19
Az autóipar legfontosabb szereplői között olyan embereket szokás említeni, mint Elon Musk vagy Li....
2021.10.19
A Toyota Yaris WRC-vel versenyző Elfyn Evans a második helyen zárta a múlt hétvégi Spanyol Rallyt,....