terepjáró

Az AMTS-en az Ikarus legutolsó típusa is látható, amely nem is busz

2023.03.19.

Mindössze három példány készült a kemény terepjárójából, de már csak ez az egy maradt fenn eredeti állapotában.

1999-ben az Ikarus vásárolt egy gyártási és összeszerelési licencet a francia Auverland Sovamag autógyártótól az A3-as típus magyarországi gyártására, amelyhez a buszgyár leányvállalataként létrehozták az Ikarus Off-Road Kft.-t. Az Auverlandtól a licenc-cel vásároltak egy komplett autót is, amelyet szétszedtek, és kicsit áttervezve gyártószerszámokat készítettek hozzá. Az eredeti francia A3-ashoz képest ezen már sok elem poliészter műgyantából készült.

Úgy történt volna a sorozatgyártás, hogy az 1,9 literes Peugeot turbódízel motort és a Carraro futóművet vásárolták volna a Magyarországon gyártott karosszériához, alvázhoz és összkerékhajtáshoz. Abból az indíttatásból történt a licencvásárlás, hogy akkoriban indult egy magyar katonai tender, amelyen, ha nyert volna az az Ikarus Off-Road Kft., akkor a Magyar Honvédség jelentős mennyiséget vásárolt volna az elkészült példányokból. Egyébként a Rába is indult a tenderen a portugál UMM terepjáró gyártásával, de az Ikarushoz hasonlóan ők is csak 3 darab prototípus legyártásáig jutottak el.

Az A3-ast Brazíliában is gyártották, de próbálkozott vele a cseh AVIA gyár is. Az Ikarus-változat sorsát az pecsételte meg, hogy – bár nyerésre állt a tenderen – mire lezajlottak a tesztek, a gyártás körülményei ellehetetlenültek, és az Ikarus anyavállalat is csődbe ment. A három elkészült prototípusból az első a vásárolt példány volt, amelyet szétszedtek és összeraktak. A második és a harmadik viszont már az Ikarus Off-Road Kft. kis üzemében készült. Ezeket eladták, sajnos hányattatott sorsuk lett, megjárták Somogybabodot, a terepjáró-fesztivált is, és emiatt a speciális igénybevétel miatt átépítették őket, kicserélték a hajtásukat, a motorjukat, és a karosszériájukat is megvágták.

Az AMTS-en látható első példány azonban eredeti állapotában maradt fenn. Sajnos jelenleg a hibás váltó ki van szerelve belőle, de már megvannak a javításához szükséges alkatrészek. Megvan a második autóról a gallytörő rács, a magasított tető, és sok más pótalkatrész is hozzá. Ezt a példányt tulajdonosa a Közlekedési Múzeumnak adományozta, ahol remélhetőleg majd egyszer ki lesz állítva az Ikarus történeti gyűjtemény részeként, mint a gyártó utolsó modellje.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.04.01
Február vége óta az Euroleasing a Renault, Dacia és Alpine márkák kizárólagos hazai finanszírozási....
2023.04.01
Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja....
2023.03.31
Az európai autópiac bizonyos szempontból egy nagy halmaz, hasonló piacokkal. Viszont ha közelebbről....
2023.03.31
A japán BestCarWeb internetes autós magazin információi szerint zéró emissziós sportautóvá alakul a....
2023.03.31
A konténerszállító hajókon és kompokon a tüzeket CO2-gázzal oltják el. Ha egy elektromos autó....
2023.03.31
A Budapesti Autósok olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette március 28-án, 8:15-kor azt a....
2023.03.31
Az idei 2022/2023. évi Autós Szakmák Tanulmányi Versenyének döntőjét az Automobil és Tuning Show....
2023.03.31
Az Egyesült Királyságban 69 ezer 707 autót gyártottak februárban, 13,1 százalékkal többet az egy....
2023.03.31
Ezen a hétvégén, szombaton kezdődik a hidak tavaszi nagytakarítása a fővárosban - közölte a....
2023.03.31
A tisztán elektromos meghajtású BMW 5-ös limuzin átfogó megbízhatósági teszteket teljesített a....