Audi Q3

Audi Q3 dupla teszt: ez is a mi autónk

2019.12.10.

Az Év Magyar Autója 2020 díjra jelölt győri Audi Q3 több változatban is járt nálunk, kipróbáltuk alap benzines motorral és a magyar vásárlók kedvencével, a 190 lóerős kétliteres benzinessel is.

Hogy néz ki?

A keresztmotoros MQB Volkswagen-padlóra épített új győri Q3 a korábbinál sokkal robusztusabb megjelenésre váltott, a tengelytáv közel 8 centit nyúlt (2680 milliméter), és a karosszéria is minden irányban nagyobb lett. A pilótafülke a nagyobb Audikat idézi, hátul az ülések 40:20:40 arányban osztottak, a szélsők 15 centin, síneken tologathatók, a támlák dőlésszöge akár hét fokozatban állítható. A csomagtér alaphelyzetben 530 liter (előretolt hátsó ülésekkel 675 liter), ami a hátsó ülések síkba döntésével 1525 literre bővíthető, utastéri rakhelyből sincs hiány. A csomagtérpadlózat háromféle szintre állítható be, a kalaptartó pedig használaton kívül alatta is elhelyezhető. Extrafelszereltségként elektromos mozgatású csomagtérajtó rendelhető, amely lábmozdulatokkal is nyitható, illetve zárható.

Az új Audi Q3 családi szabadidő-autó második generációja az Audi csúcsmodelljeihez hasonlóan digitális műszerfalat és nagy MMI érintőképernyőt kapott. A kivitelezés színvonalas, a műszerfal vetített, a középkonzol 10,1 hüvelykes, a vezető felé 10 fokban elforduló, üveghatású képernyőt kapott, a fűtés hagyományos gombokkal szabályozható. Rengeteg vezetéstámogató rendszer járhat hozzá, innovatív hangvezérlésével már egyszerűbb párbeszédek is folytathatók (én ezt a diskurzust ismét kihagytam). A kijelzők az Audi virtuális műszerfalnak nevezett felületén jelennek meg, háromféle üzemmódja közül az egyik kimondottan sportos megjelenésű, egy másik (dynamic) ugyanakkor annyira újszerű, hogy már-már zavaró a grafikája. A fordulatszámmérő például nem kör alakú műszer, hanem egy vízszintes vonal, amelyen hokibot alakú piros csík táncol.

Az Audi Q3 csúcs-infotainment-rendszere műszakilag ugyanazon funkciókat kínálja, mint a felsőbb piaci szegmensekben. Adatátviteli modulja a különösen gyors LTE Advanced szabványt is támogatja, az utasok mobil eszközei számára pedig WLAN-hotspotot is tartalmaz. A navigációs rendszer a korábbi útvonalak alapján felismeri a vezető preferenciáit és ennek megfelelő útjavaslatokat is tesz. Az Audi connect portfolió az online közlekedési információkkal, az érdekes pontok keresésével és a közvetlenül a navigációs térképen megjelenő parkolóhely- és töltőállomás-adatokkal ideálisan egészíti ki az útvonalvezetést. Az egyes utcák mentén rendelkezésre álló szabad parkolóhelyekre vonatkozó előrejelzések, a veszélyes helyek, illetve az aktuális sebességkorlátozások tekintetében az Audi Q3 az Audi-flotta kollektív intelligenciáját is felhasználhatja.

Milyen vezetni?

Futóműve elöl McPherson, hátul az oldalankénti négykaros multilink, akár a korábbi szériánál. A csillapítás extraként lehet adaptív (mindkét tesztelt változatban ilyen volt), az S line sportcsomaggal rövidebb és keményebb rugók, feszesebb lengéscsillapítók is járnak. A precíz irányítást progresszív (a kormányzási szög növekedésével egyre közvetlenebb) kormányzás segíti. Vezetése steril, a kormány visszajelzései köszönőviszonyban sincsenek az úttal, a váltó sehogy sem találja az összhangot a motorral (nagy megtorpanásai vannak), sem a kisebbel, sem a nagyobbal. Balonos gumikkal vezettük, így kifejezetten kényelmesnek tűnt, takarékos módot kapcsolva elég halvány, dinamikus módban túlzott az étvágya. Ülései jól tartanak, technokrata utastere kellemes. A hangerőszabályzó rossz helyre került, szerencsére a kormányon is van tekerő, hagyományos USB-csatlakozóból csak egy van, a másik USB C. A kijelzők képe tűéles, a vezetéstámogatók jól működnek, tolatókameránk nincs, de radar van. 

Hogy megy?

Mindkét tesztautót duplakuplungos, hétgangos S tronic-kal teszteltük. A quattro összkerékhajtás lamellás kuplungos, a lejtmenetvezérlő feláras extra. Az 1,5 literes, 150 lóerős, 250 newtonméteres nyomatékú (1500-as percenkénti fordulattól) négyhengeres turbómotor is elég a Q3 mozgatásához, de aki kedveli a tempósabb autózást, a kétliteres benzinessel jobban jár. De nem messzebb, ugyanis a 190 lovas egység quattróval igen szomjas, a 620 kilométeres tesztút során 9 litert kért 100 kilométerenként. A kisebb motor elsőkerék-meghajtással valamivel takarékosabb, ráadásul képes állandó terhelésnél lekapcsolni négyből két hengerét, így nagy erőfeszítés árán 8 liter/100 kilométer fogyasztás alatt tartható. A gyengébb motor (35 TFSI) is megfutja 9,2 másodperc alatt a százas sprintet, végsebessége 207 kilométer/óra. Az izmosabb 40 TFSI 7,4 másodperc alatt gyorsítja fel az autót álló helyzetből 100 kilométer/órára, végsebessége 220 kilométer/óra.

Miként gyártják?

A sportos, második generációs Audi Q3 gyártásához egy 80 000 négyzetméteres, új karosszériaüzem létesült, ahova 700 új robotot telepítettek. A gyártócsarnokot mindössze másfél év leforgása alatt építették fel, ami rekordidőnek számít. Több mint 1000 munkatársat oktattak ki kezdés előtt az Audi Q3 gyártásához szükséges ismeretekre. Ebből a célból az Audi Hungaria oktatóközpontjában új, innovatív robotcellákat helyeztek üzembe. A Q3 számos alkatrésze Magyarországon készül, ahogy a tesztautókon feszülő gumik is, a 18 hüvelykes Bridgestone-ok Tatabányáról érkeztek az Audi Hungariához (a nemzetközi bemutatón Hankook Ventus papucsokat viseltek a győri autók, egyenesen Rácalmásról).

Mennyire biztonságos?

A kompakt családi SUV a legmagasabb értékelést, vagyis az öt csillagot érdemelte ki a legfontosabb európai autóipari biztonsági teszt (Euro NCAP) próbája során. Jól vizsgázott mind a felnőtt- és gyermek-utasvédelem, mind a veszélyeztetett úthasználók védelme és a vezetést támogató rendszerek tekintetében. Az utasvédelem terén is példás. Az utascella alapját ugyanis melegen alakított acélból készült alkotóelemek alkotják. Ezeket elsősorban a tűzfal és a hosszanti merevítések átmeneteinél használják, illetve a központi alagútnál, a küszöböknél, az A és a B oszlopoknál, a tetőszerkezetnél, valamint a hátsó hosszanti merevítéseknél. A melegen alakított alkatrészek – amelyek az alacsony súlyt és az extrém szilárdságot garantálják – a karosszéria súlyának 26 százalékát teszik ki. Alkalmazásuk kitűnő alapot biztosít a kiemelkedő ütközési biztonság és a merevség szempontjából.

Mennyibe kerül?

Attól, hogy hazánkban gyártják még nem olcsóbb az Audi Q3, alapára is meghaladja a 11 millió forintot, a tesztelt változatok pedig 16 millió forintnál is drágábbak.

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.03
Mindkét vasárnapi futamot megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei harmadik,....
2022.07.03
Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat....
2022.07.03
Nézze meg a videót! ..
2022.07.03
A tízes rangsor élén a Haval és a Chery márkák modelljei állnak – írja a carsweek.ru.   ..
2022.07.03
Európa kiemelt céljának kell lennie, hogy integrálja a Nyugat-Balkánt az európai vasúti hálózatba....
2022.07.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Minket nem érdekel a Balaton. ..
2022.07.03
A Rába Járműipari Holding Nyrt. megvásárolta a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. 75,1 százalékos....
2022.07.03
Több kilométeres a torlódás az M7-es autópályán Budapest felé. A forgalmat a 7-es főútra terelik -....
2022.07.03
Nem tartja kizártnak a Tour de France versenyigazgatója, hogy a francia kerékpáros körverseny....
2022.07.03
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában bemutatjuk az új magyarországi rendszámokat.  ..