közelekdésbiztonság

A világ legfurcsább közlekedési szabályai - I. rész

2020.11.09.

Íme a lista arról, hogy hol landolsz börtönben gyorshajtásért, illetve hol tiltják, hogy túl sok krumplit cipelj. Nézzük, a világ legfurcsább közlekedési szabályait.

Tudod, hogy mennyi krumplit szállíthatsz legálisan az autódban egyszerre? Szerencsére nem kell tudnod, ugyanis nálunk nincsen erre vonatkozó szabály, de ez nem jelenti azt, hogy a világ más részein ne gondoltak volna erre. Akármerre is járunk, a közlekedési szabályok mi magunk, sofőrök írjuk, illetve a közlekedési kultúránk, és ahol élünk. Miközben a legtöbb ország egyértelműen bünteti a gyorshajtást vagy éppen az alkohol befolyásoltság alatt való vezetést, addig máshol vannak ennél jóval furcsább szabályok is. Íme néhány ezekből.

Ugye te is automatikusan bezárod az autódat? Nálunk lehet, hogy ez egy természetes folyamat, de például Amerika bizonyos részein egyáltalán nem szokás bezárni az autót. Az viszont még furcsább, hogy van, ahol az autó megfelelő bezárására törvény szólít fel. Márpedig Ausztrália New South Wales részén a tulajdonosoknak kötelező azonnal bezárni az autójukat, amennyiben attól több mint 3 méterre eltávolodnak. Még arra is pontos adatokkal szolgálnak, hogy mennyire hagyhatjuk nyitva az ablakokat. Bár kétlem, hogy valaki valóban méricskélné, hogy mekkora a rés, de elvileg a szabály szerint mindössze 10 centre ereszthetjük az üvegeket. Kivétel a szabály alól például a Jeep Wrangler, aminek gyárilag nincs zárja vagy ablaka.

És mi a helyzet az oly sokat emlegetett krumplikkal? Nos, ez a szabály szintén Ausztráliában íródott, még 1946-ban. Kimondja, hogy aki nem tagja a Potato Marketing Corporation-nek, vagy egyik ügynökségének, az nem szállíthat az autójában 50 kg tömeget meghaladó krumplit. Mi több, a felügyelőknek még csak mérlegre sincs szükségük, hogy megállapítsák a szállítmány súlyát, szemre eldönthetik, hogy túl sok-e a krumpli odabent. A 40-es években komoly büntetésre számíthatott, aki megszegte a szabályt, és a törvény a mai napig érvényben van, noha nincs rá bizonyíték a közelmúltban, hogy valaha is lecsaptak volna-e egy gyanútlanul 51 kg-nál több krumplit cipelő egyénre.

Benéztél egy piros lámpát? 6 hónap bőrtön is várhat rád Bahrein arab államában, miközben 500 dínár büntetést is kiszabnak rád. Ha közben még össze is törtél valamit, akkor már 1 év szabadságvesztés jár, és akár 3000 dínár büntetést is kiszabhatnak. Viszont nem csak ezért a kihágásért, gyakorlatilag bármilyen közlekedési hibáért jár a börtön Bahrainben. Legalább nekik nincs gondjuk arra, hogy autóhoz jussanak. Nem úgy, mint egy átlagos kínai polgárnak. 2019-ben ugyanis a Pekingi Közlekedési Hatóság jóváhagyott egy károsanyag-kibocsátási tervet, melyben korlátozzák az eladott autók számát a hajtásláncuk szerint. Tavaly 60 000 alternatív hajtású autót engedtek az utakra, miközben hagyományos modellekből mindössze 40 000-et.

Nem viccelek, lottósorsoláson kell részt vennie annak, aki szeretne autóhoz jutni. A nyerésre egy az ötszázhoz az esélye a pekingieknek. Ezekhez képest már kevésbé vad tény, hogy Cipruson nem lehet inni vezetés közben. Mármint nem alkoholt, semmit. Amivel alapvetően nincs is semmi gond, ahogy az evés tiltásával sem, hiszen valahol ez lenne a helyes. Két kezünk a kormányon és csak a vezetésre koncentrálunk. Ahogy a legtöbb skandináv országban, Cipruson is állandóan menni kell fényszórónak, szóval mondhatjuk, hogy mindenben a biztosra mennek.

Aztán alkoholszondád van-e? A francia autósoknak biztosan van, ugyanis 2013 óta kötelező mindenkinek saját maga biztosítani az új, és még használatlan alkoholszondát az autójában. Elsőkörben úgy volt, hogy aki nem hord magánál ilyet, a 11 eurós birságot kap, ám végül ezt nem hagyták jóvá, így tulajdonképpen nem éri szanció azt, aki nem hajlandó saját alkoholszondát venni magának. A mérést persze ettől függetlenül nem ússza meg. Bezzeg azt legálissá tették Franciaországban, hogy rendszám nélkül lehessen szelni az utakat. Persze nem mindenki számára ilyen engedékenyek, csak a 14 év feletti fiatalokkal, akik négykerekű mopedautóval közlekednek. Nem mintha olyan nagy kihágásokra lennének képesek azzal a 8 lóerővel, és a 45 km/h-s végsebességgel.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.20
Változóban az orosz autótolvajok ízlése. A legnagyobb biztosítótársaság, az AlfaStrahovanyije a....
2022.01.20
Személygépkocsikat és napelemeket kapott három cégtől az Ökumenikus Segélyszervezet - írja az MTI. ..
2022.01.20
Megbénította Bukarestben csütörtökön a felszíni tömegközlekedést a járművezetők spontán....
2022.01.20
A Volánbusz jármű-fiatalítási programja egyik legnagyobb, egyidejű beszerzésének eredményeként több....
2022.01.20
A karácsonyi különkiadást érdemes végignézni! 2 csapat. Egy kis Polski. 3 feladat. Nagyon izgalmas....
2022.01.20
Íme, egy angol felmérés - sok meglepetéssel. ..
2022.01.20
Negyedével nőtt tavaly a félvezetőipari ágazat forgalma globálisan a Gartner piackutató vállalat....
2022.01.20
A Pest megyei rendőrök az elmúlt napokban az M0 autóúton tevékenykedtek, két horrorkaravánt is....
2022.01.20
A Volkswagen autógyártó 2021-ben lényegesen több járművet tudott eladni az Egyesült Államokban,....
2022.01.19
Eltűnő kategóriák, halálra ítélt topmodellek? Hihetetlen, de egyre népesebb a mezőny. ..