közlekedésbiztonság

Újabb veszélyforrás az utakon

2021.07.13.

Megkezdődtek a nyári betakarítási munkálatok, egyre több vontatóval, lassú járművel találkozhatnak a közlekedők – figyelmeztet a rendőrség.

Nem elég az extrém hőség, újabb veszélyforrásokkal kell számolniuk az autósoknak. Minden évben előfordulnak balesetek, amelyekben betakarítást végző munkagépek érintettek. A múlt héten egy ilyen járművel közlekedett vezetője Tiszafüred külterületén a 33-as számú főúton, amikor egy kereszteződéshez érve úgy kanyarodott balra, hogy nem győződött meg arról, hogy járműve előzését már egy személygépkocsi megkezdte. Az ütközés során a vétlen jármű egyik utasa sérülést szenvedett.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a mezőgazdasági munkában résztvevők figyelmét, hogy tudatosan tartsák be a KRESZ szabályokat, ezen belül kiemelten:

  • A vezető, mielőtt a járművel a telephelyről elindul, köteles a kormányberendezést, fékberendezést, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését ellenőrizni. Az elindulás előtti kontroll terjedjen ki a pótkocsira illetve a további vontatmányokra is.
  • A mezőgazdasági munkagéppel csakis engedélyezett utakon közlekedhetnek. A járműnek, járműszerelvénynek a közút területének legkisebb igénybevételével kell közlekednie!
  • A betakarítási munkálatokban résztvevő gépjárművek vezetőinek kötelessége betartani a közlekedési szabályokat, túlméretes járművekkel a vonatkozó biztonsági rendszabályok betartása kötelező!
  • Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a rakomány rögzítésére, letakarására és a közútra történő felhajtás előtt az adapterek leszerelésére is.
  • Kiemelten fontos kihajtás előtt a jármű sártól való megtisztítása, azonban ha mégis szennyeződés kerül a közútra, gondoskodni kell az azonnali letakarításáról!
  • A járművek méretéből és sebességéből adódóan a legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútról illetve közútra történő kanyarodást különös figyelemmel és körültekintéssel kell végrehajtani.
  • Fontos hangsúlyozni ebben az esetben is az ittas járművezetés tilalmát. A közlekedési balesetek megelőzése érdekében felhívjuk a figyelmet, hogy ez nemcsak a munka idejére, hanem a hazaútra is vonatkozik, akár kerékpárral, motorkerékpárral vagy személygépkocsival is térnek haza.

Mivel a nagy terhet szállító, nagyméretű járművek lassabban közlekednek, ezért azok jelenléte fokozott baleseti kockázatot rejt magában. A rendőrség tapasztalata szerint a mezőgazdasági munkálatokhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leggyakrabban a követési távolság be nem tartása, a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése, valamint a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be.

Mindezekre tekintettel célszerű a járművezetőknek lassabban, körültekintőbben közlekedni. Ha lassan haladó mezőgazdasági járművet közelítenek meg, előzésnél és kikerülésnél tartsanak nagyobb oldaltávolságot! Az előrelátó vezetéssel megelőzhetők a közlekedési balesetek.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.13
Ideiglenesen kikerült a rendelhető modellek közül az új Lexus LX Japánban, ugyanis annyi rendelés....
2022.08.13
Valami gyanús, inkább hagyjuk. ..
2022.08.13
Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan már augusztus 15-től érvénybe lépnek korlátozások a....
2022.08.13
A történelem egy darabja kerül árverésre a hónap végén. Lady Diana vezette azt a Fordot, amit a....
2022.08.13
A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én....
2022.08.13
Teljes szélességében lezárták a 61-es főutat Nagykanizsa közelében, miután a helyszínen meghalt egy....
2022.08.13
Az Audi ingolstadti központjában a jövő már jelen. Nem csak az autógyártásban, hanem a....
2022.08.13
A Volvo már az EXC90 nevet is levédette a szabadidő-autóhoz. ..
2022.08.13
Augusztus 11-én, csütörtökön elkezdték lebontani Lánchídnál a budai toronydarut, és napokon belül....
2022.08.13
Folyamatosan, ütemezetten végzik több százmillió négyzetméternyi területen a növényzetgondozási....