magyar autóipar

Szijjártó: Az ország termelésének egyharmada az autóiparból származik

2021.06.24.

A magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar. Az ország termelésének egyharmada származik az iparágból, ezért rendkívül fontos, hogy a tradicionális korszakában megszerzett zászlóshajó szerepünket megőrizzük az autóipar új időszakában is - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Debrecenben, a Vitesco Technologies beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján.

A magyar autóipar termelése az idei éve első négy hónapjában 26 százalékkal tudott növekedni, amely teljesítményben nyilvánvalóan benne az egész Continental csoport és a Vitesco Technologies is - szögezte le a miniszter a tárca közleménye szerint.

A német vállalat legújabb debreceni beruházásáról elmondta, hogy az 36 milliárd forintos értéket képvisel, amelynek nyomán 450 új munkahely jön létre a hajdúsági városban, mindehhez pedig a kormány 10 és fél milliárd forintnyi támogatást biztosít.

"A Vitesco Technologies gyárai közül Debrecenben az elsők között kezdődik meg a sebességváltó-vezérlő egységek egy új, és világszerte egyedi gyártási folyamatának a bevezetése. Tehát itt egy abszolút high-tech beruházásról beszélünk" - mondta a miniszter.

Hozzátette: a vállalat eddigi gyártási területe közel 7000 négyzetméterrel növekszik meg, amivel a Vitesco gyakorlatilag az összes hajtásrendszerhez képes lesz alkatrészeket gyártani, beleértve ebbe az elektromos autókat és a plug in hibrideket is.

A külügyminiszter kiemelte, hogy Debrecen ideális helyszín a modern ipari beruházásokhoz. "Az elmúlt 7 esztendőben 33 Debrecenben létrejövő nagy beruházáshoz adott támogatást a kormány- amely támogatás persze fontos- , de ha nem lennének olyan városaink mint Debrecen, ahol a lehető legkedvezőbb körülményeket biztosítják a nagyberuházásokhoz, akkor a kormányzati támogatás önmagában nem érne semmit" - mondta Szijjártó Péter.

A német-magyar gazdasági együttműködésről szólva kiemelte, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legutóbbi felmérése szerint idén tavasszal a hazánkban működő német vállalatok 88 százaléka gondolta úgy, hogyha ma újra beruházást kellene végrehajtaniuk, akkor azt Magyarországon tennék.

Köszöntő beszédében Lukas Juranek, a debreceni gyárat üzemeltető Vitesco Technologies Hungary Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: „Egy olyan csúcstechnológiás okosgyárat hoztunk létre, amely megfelel az energiahatékony zöld beruházások elvárásainak. Debrecenben a Vitesco Technologies nem csak magas minőségű termékeket állít elő a tiszta és fenntartható mobilitáshoz, de remek karrierlehetőségeket is kínál a régió munkavállalóinak.”

(Fotó - Kudar Zsolt)

Dr. Hans-Jürgen Braun, a Vitesco Technologies globális gyártási hálózatért felelős operációs vezetője elmondta: „Ez a korszerű üzem fontos szerepet játszik a Vitesco Technologies számára az autóipar olyan globális tendenciáinak követésében, mint a villamosítás, a digitalizáció és a fenntarthatóság. Globális gyártási hálózatunk fontos pilléreként jelentősen hozzájárul jövőbeli stratégiai céljaink eléréséhez.”

A Vitesco Technologies (VT) a legmodernebb erőátviteli technológiák vezető nemzetközi fejlesztője és gyártója a fenntartható mobilitás érdekében. A termékskála elektromos erőátviteli rendszereket, elektronikus vezérlőegységeket, érzékelőket és szervo berendezéseket, valamint kipufogógáz-utókezelő megoldásokat tartalmaz.

2020-ban a VT 8 milliárd euró árbevételt ért el, és több mint 40 ezer alkalmazottat foglalkoztatott világszerte mintegy 50 telephelyen. A Vitesco Technologies székhelye a németországi Regensburgban található.

A Vitesco Technologies Hungary Kft. tavalyi árbevétele 334 ezer euró volt. A február óta működő, most hivatalosan is átadott debreceni gyárban jelenleg mintegy 350-en dolgoznak, de hamarosan elérik a 450-es létszámot - mondta el az MTI érdeklődésére Buka Glória, a Vitesco Technologies Debrecen employer branding és kommunikáció koordinátora.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.08.03
Egy 56 éves férfi ittasan okozott közúti közlekedési balesetet, majd elhajtott a helyszínről....
2021.08.03
Ismerni és megőrizni a múltat, élni a jelent, álmodni a jövőt, a mottó legalább annyira igaz a....
2021.08.03
Őrizetbe vették és bíróság elé állították a rendőrök azt a nőt, aki Miskolcon balesetet okozott, és....
2021.08.03
A Toyota Gazoo Racing bejelentette, hogy a Land Cruiser 70. születésnapjának évfordulója alkalmából....
2021.08.03
A Körmendi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya cserbenhagyás vétség elkövetésének....
2021.08.03
A kínai autóipar által előállított számtalan klón között most egy olyat is elkezdtek forgalmazni,....
2021.08.03
Minden év azzal kezdődik, hogy február tájékán bemutatják terveiket, majd nekiállnak az....
2021.08.03
Személyi sérüléses baleset történt Füzesabony térségében – írta a police.hu. ..
2021.08.03
Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt....
2021.08.03
Szenzációs, eddig titkos videók kerültek fel a közelmúltban a Youtube-ra, amelyek a szupersportautó....