Moszkva

Moszkva lesz az első "önvezető" város Európában

2021.10.17.

A moszkvai közlekedési hatóság vezetője, Maxim Likszutov bejelentette, hogy az autonóm technológiák fejlesztése és alkalmazása, valamint a környezetbarát energiaforrások használata révén Moszkva lesz az első „önvezető” város Európában – írja a motor.ru orosz autós szakportál.

A közlekedési szakember elmondta, az orosz fővárosban már kifejlesztettek egy robottaxi szolgáltatást, és az első vezető nélküli villamos is készen áll a tesztekre. Moszkva alpolgármestere pedig ígéretet tett, hogy 2030-ig az összes személyszállító autóbuszt elektromos meghajtású lesz.

Maxim Likszutov szerint a főváros lakóinak körülbelül tíz évre lesz szükségük ahhoz, hogy a vezető nélküli járművek mindennapi életük részévé váljanak. Az autonóm technológiákkal az a céljuk, hogy biztonságosabbá tegyék a közúti közlekedést, valamint növelhessék a közlekedési hálózat kapacitását.

Az orosz fővárosban kísérleti stádiumban működnek a Yandex cég vezető nélküli taxijai. Jelenleg mintegy 150 önvezető jármű közlekedik Moszkva útjain, amelyeknek kereskedelmi használata már az idén elkezdődhet.

Ugyancsak a Yandex informatikai cég fejlesztői telepítik a vezető nélküli rendszert az egyik moszkvai villamosvonalra. Annak ellenére, hogy az autonóm irányítású villamos városi útvonalakon való elindításának időpontja még ismeretlen, a tömegközlekedésben használt ilyen típusú technológiák kifejlesztése olyan stádiumba jutott, hogy Moszkva - Peking után - a világon a második, Európában pedig az első metropolisz lesz, amely fejlett autonóm közlekedési hálózattal rendelkezik majd.

Likszutov kiemelte: a fejlesztések prioritása Moszkva közlekedési hálózatának környezetbarát átalakítása. Moszkva az idei évben úgy döntött, felhagy a dízel buszok vásárlásával, és letette voksát a zéró széndioxid kibocsátású tömegközlekedési járművek mellett. Jelenleg a főváros flottája mintegy 800 elektromos buszt számlál, és 2030-ra minden moszkvai városi tömegközlekedés teljesen környezetbaráttá válik. Ezzel az orosz főváros lesz Európa legnagyobb ilyen típusú térsége.

Augusztus közepén a McKinsey nemzetközi tanácsadó cég szakértői Moszkvát tömegközlekedés szempontjából a világon a harmadik legjobban ellátott városnak minősítették. Az orosz fővárost csak Szingapúr és Peking előzi meg.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.02
Az olasz autósok számára a parkolás központi kérdés, ami a modern mobilitási törekvések egyik....
2021.12.02
A baleset térségében forgalomkorlátozásra kell számítani - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.12.02
Az Air Care System technikájával kiegészített ŠKODA Climatronic légkondicionáló berendezések....
2021.12.02
Jól jön a segítség. ..
2021.12.02
Az orosz fővárosban 26 elektromos oktatóbuszt állítottak forgalomba 2021-ben, hogy segítsék a....
2021.12.02
Az elektromos autókat gyártó kínai Nio stratégiai együttműködésre lépett a Shell-lel egy több....
2021.12.02
Állampolgári segítséget kérnek a dunakeszi rendőrök annak a sofőrnek az azonosításához, aki zebrán....
2021.12.02
Az UAZ autógyár – iparági szakértők szerint – indiai közvetítéssel hamarosan megkezdheti a Jeep CJ-....
2021.12.01
Lehet, szabad-e egymással összevetni Barcelona jelképét, a Sagrada Família templomot, a Chaos....
2021.12.01
- Olyan univerzális, újrafelhasználható űrhajót fog létrehozni Oroszország az új orbitális állomás....