BMW 5 széria

Most már biztos: 2024-ben jön a teljesen elektromos BMW i5 Touring

2023.04.13.

Emellé 2023-ban egy szedán is érkezik, elektromos, belső égésű és plug-in hibrid változatokkal.

A sokat emlegetett BMW i5 Touring jövő év tavaszára lesz végre elérhető a vevők számára. A német cég megerősítette, hogy ez lesz az első tisztán elektromos kombi a piacon. Az ötödik generációt jelző EV a BMW 5-ös sorozat és az i5 változatok után kerül forgalomba, amelyek idén októberben érkeznek Európába, Koreába és az Egyesült Államokba.

A kombi a szedánokhoz hasonlóan - a tisztán elektromos hajtóerő mellett - benzines, dízel és plug-in hibrid változatokkal kerül forgalomba, utóbbiak mindkét változathoz később, 2024-ben.  A kiállítási darab egy M Performance változatot is kap majd, a BMW i4 M50 mintájára – erősítette meg a BMW, ami megnyitja az utat egy sokkal vonzóbb Touring változat előtt is.

"A teljesen elektromos BMW i4 M50 jól szemlélteti, hogy a BMW hogyan ötvözi tökéletesen a dinamikus teljesítményt és az elektromos alapú mobilitást" - mondta Oliver Zipse, a BMW igazgatótanácsának elnöke. "2022-ben ez volt az a BMW M modell, amelyből világszerte a legtöbbet adtak el.

A BMW megerősítette, hogy hamarosan további részleteket közölnek majd, de az új Touring várhatóan a megszokott szintű praktikussággal lesz elérhető, amit egy ilyen versenyképes piacon elvárhatunk. Bár a BMW nem nyilatkozott a csomagtérről és a lábtérről, gyanítjuk, hogy az új kombi némileg javítani fog a jelenlegi autó 560 literes méretén (felhajtott ülésekkel), és túlszárnyalja a Mercedes E-osztályos kombi 480 literes kínálatát.

A BMW még nem erősítette meg, hogy az 5-ös sorozatú Touring osztozik-e a többi modellel - a jelenlegi autó azonban ugyanazt a CLAR-architektúrát használja, amely az új BMW 4-es sorozat alapja, így a nagy eséllyel hasonló hajtóereje lehet, ha ugyanazon platformra épül.

Így a széria i5 Touringot hátsó és összkerékmeghajtással, 335 lóerőtől 536 lóerőig terjedő teljesítménnyel kínálnák, ez utóbbi lényegében egy teljesen elektromos BMW M5 Touring lenne. Az i4 egy 80,7 kWh kapacitású akkumulátort használ, amely akár 210 kW-os töltési sebességgel is tölthető. Ez 255 és 367 mérföld közötti maximális hatótávolságot tesz lehetővé.

Kívülről a fényképek egy modern, karcsúbb fényszóró-kialakítást és fedett hűtőrácsot mutatnak, amely nem nyúlik túl az első rendszámtáblán, mint a jelenlegi BMW M3 és 4-es sorozat esetében.

Hátul a fényszórók megtartották a BMW jellegzetes "L" alakját, az ajtókilincsek pedig az új BMW 2-es sorozathoz hasonlóan a karosszériával egy vonalban vannak. Ezekhez csatlakoznak a BMW új stílusú visszapillantó tükrei, ahogyan azok az új BMW M240i esetében is látható.

Az elektromos i5-ös kiadás esetében szintén egy egyszerűbb elrendezéssel, fedett hűtőrácsokkal készül, elhagyva a BMW vitatott "függőleges" hűtőrácsait a hatalmas sikert arató családi autóknál.

A Touring csatlakozik a BMW egyre bővülő EV-kínálatához, akárcsak a BMW iX és BMW iX1 SUV, valamint a BMW i4.

A cég kínálatában központi helyet elfoglaló belsőégésű motoros autók is teljesen elektromos változatot kapnak, ahogyan azt a BMW X3-asra épülő BMW iX3 és a 4-es sorozatra épülő i4 is tette.

A BMW jelenleg azon a 2023-as célon dolgozik, hogy minden érdekeltségi körének legalább egy teljesen elektromos modellt kínáljon, és emellett elkötelezte magát amellett, hogy 2030 végéig több mint hétmillió plug-in hibrid és tisztán elektromos járművet ad el.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.23
Óriási szintkülönbséggel és fagypont alatti hőmérséklettel is meg kellett küzdeni annak a két....
2023.09.22
Érdemes rákeresni a cégre szerződéskötés előtt. ..
2023.09.22
Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a....
2023.09.22
Ugyanakkor sok egyéb funkció válthat előfizetős modellre a jövőbeli bajor modellekben. ..
2023.09.22
A hétvégén rendezik a franciaországi Le Mans-ban a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei....
2023.09.22
Nézze meg a videót! ..
2023.09.22
Az M1-es autópályán, a lébényi szakaszon, a 128-as és a 136-os km között új terelést építenek ki,....
2023.09.22
Az LFA óta nem mutatott be olyan teljességgel öncélú, a sofőr korlátokat nem ismerő....
2023.09.22
Szeptember 4-13. között a legújabb BMW M és BMW X modellek sorakoztak fel a Balaton Park Circuit....
2023.09.22
Az elsőhöz hasonlóan a Forma-1-es Japán Nagydíj pénteki második szabadedzésén is a címvédő Max....