elektromos autó

Mennyire hatékonyak a villanyautók egy háztartási eszközhöz képest?

2022.05.14.

Számtalan oka lehet annak, hogy miért vesz valaki elektromos autót, a környezetvédelem és a helyi emisszió hiánya mellett leginkább az alacsonyabb fenntartási költségek miatt választják manapság a villanyosokat. 

Egy elektromos autó sokkal hatékonyabban működik, mint egy belsőégésű motoros autó, de vajon a háztartási eszközökhöz képest is hatékonynak számítanak? Ehhez először érdemes tisztázni néhány dolgot. Jelenleg éppen nagy átalakuláson megy keresztül az autóipar, ezért nem könnyű kiigazodni a különböző mértékegységeken, és azon, hogy melyik autó is használja hatékonyabban az energiát. De mi is az az energia? Ha felcsapunk egy általános iskolás tankönyvet, akkor valami olyasmit fog említeni, hogy az energia a munkavégző képesség mértéke. Autókra fordítva mind a benzin, mind a dízel, mind az elektromos hajtások energiahordozók, hiszen mindegyikük energiát hordoz, amit átalakítanak valamilyen más energiaformává.

Ami a villanyautókat illeti, az dönti el, hogy mennyire hatékonyak, hogy az elektromos energiát mekkora mértékben képesek munkává alakítani, tehát az autó meghajtására fordítani. Persze ugyanez igaz egy benzines vagy dízel autóra, ahogy egy vízforralóra is. A felhasznált energia mekkora részét képes átadni egy vízforraló a víznek? Egy biztos: egy hagyományos autó sokkal kevésbé hatékony, mint egy villanyautó. Ezt kezelhetjük tényként. Egy hagyományos benzinmotor esetében a termelt hő fele elvész, még a leghatékonyabb motorok is mindössze 40%-os hatásfokkal dolgoznak. Ezzel szemben egy villanyautó az elektromos energia több mint 90%-át képes munkává formálni, és akkor még nem is beszéltünk a különböző energia visszanyerő rendszerekről, amik még inkább megdobják egy villanyhajtás hatásfokát.

Egy hagyományos belsőégésű motorhoz képest hatékonyabbnak számítanak a sima hibrid és konnektoros hibrid rendszerek is, amik szintén előnyt kovácsolnak a fékezés során keletkező visszanyert energiából, habár egy hagyományos padlólemezre épített, esetleg belsőégésű motorral párosított, ezáltal még nehezebb hibrid csak korlátozottan lehet hatékony egy elejétől 100%-ig elektromosnak fejlesztett autóhoz képest. De hogyan dönthetjük el, hogy melyik villanyautó hatékonyabb? El kell osztani a hasznos akkumulátorkapacitást a valódi hatótávval. Egyik adatot sem könnyű pontosan megítélni, pláne egy átlagos felhasználónak. Ha van egy 64 kWh-s akkumulátorral rendelkező autónk, aminek 236 km hatótávot ígérnek, akkor a hatékonysága 271 Wh/km, azaz mindössze 0,271 kWh-nyi fogyasztással számolhatunk kilométerenként.

Szóval mennyire hatékony egy villanyautó egy hagyományos háztartási eszközhöz képest? A korábban is említett vízforraló nagyszerű szemléltető eszköz erre, mivel 80%-90% közötti hatásfokkal dolgoznak. Mindez azért fordulhat elő, mert a bennük lévő fűtőtest az elektromosság 100%-át hővé alakítja, és közvetlen kapcsolatban van a vízzel. A hűtőszekrények, mosógépek, szárítógépek kefe nélküli motorokat használnak, ezért hasonló hatásfokkal rendelkeznek, mint egy elektromos jármű. Velük szemben egy mikrohullámű sütő egy kicsit úgy viselkedik, mint egy belsőégésű motor. Két lépésben működik: az elektromosság egy magnetront hajt meg, hogy mikrohullámokat generáljon, és ezek a mikorhullámok fogják rezgésük segítségével felmelegíteni az ételt.

Egy indukciós főzőlap például ezzel szemben közvetlenül az edényt fűti. Az energiát tehát rögtön munkává formálja azzal, hogy elektromágneses indukció révén fűti a serpenyőt. A hagyományos gázos vagy elektromos főzőlapok sugárzó hőt termelnek, amelynek a nagy része értelemszerűen elvész a környező levegőben. Csak úgy, mint egy benzin vagy dízelmotornál, ahol a termelt hő nagy része szintén elvész. Hát valahogy így lehet egy lapon említeni az autók és a hagyományos háztartási eszközök viszonyát. Azonban hiába hatékonyabbak a villanyautók, a széleskörű elterjedésükhöz még rengeteg munka vár ránk, és elsősorban a töltési idők csökkentésében kellene átütő megoldásra találni.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.16
A Hyundai és a Motional közösen fejlesztik az IONIQ 5 alapú robottaxit, amelyet fejlett autonóm....
2022.05.16
Sopronból, Győrből, Budapestről, de számos más nagyvárosból és a környező országokból is érkeznek....
2022.05.16
A sorozatgyártást előkészítő utolsó finomhangolási fázisba lépett a BMW M GmbH első hálózatról....
2022.05.16
Bárki is nyeri meg a 7-Eleven nyereményautóját, mostantól nem lesz gondja arra, hogy hova tegye a....
2022.05.16
Az ABB Robotics bemutatja a világ első, robotfestésű, műalkotásnak minősülő “art car” autóját. ..
2022.05.16
A világ lakosságának több mint a fele jelenleg városi területeken él és ez az arány az emberiség....
2022.05.16
A Renault Rosszija részvényei Moszkva város, a Renaultnak az Avtovazban lévő részesedését pedig az....
2022.05.16
A tisztán elektromos hajtású Niro EV 460 kilométeres hatótávolságot kínál és a plug-in hybrid is....
2022.05.16
Megrongálták Nyíregyházán, a KRESZ-tanpályán kihelyezett közúti jelzőtáblákat – írta a police.hu. ..
2022.05.16
Két kategóriában is magyar győzelem született a motorcsónakosok Hydro GP világbajnoki sorozatának....