vitorlásverseny

Megdőlt a sebességrekord

2021.01.24.

A különleges, a világon mindössze nyolc példányban létező AC75-ös hajók a sportág történetében először lépték át az 50 csomós (92,6 km/órás) sebességet.

Változékony irányú szélben rajtolt el a 36. Amerika Kupa vitorlás regatta utolsó felvezető versenye, a Prada-kupa záró versenynapja a hétvégén. A regattán, amely az új-zélandi főváros, Auckland partjainál lévő a Waitemata-öbölben ért véget, brit siker, és sebességi rekord született.

Az eddigi legkiélezettebb csatáját vívta az AC75-ösök mezőnyében a brit INEOS Team UK az olasz Luna Rossa legénysége ellen. A brit gárda azonban a szokatlanul sok, kilenc pozíciócsere ellenére is megőrizte veretlenségét, és ezzel bejutott a 36. Amerika-kupa előversenyének számító Prada-kupa döntőjébe.

A kezdés előtti percekben már voltak arra utaló jelek, hogy rendkívül szoros csata lesz az Amerika Kupa címvédője, az új-zélandi Emirates Team New Zealand két talpon maradt kihívója között. Amint a 75 lábas (22,86 méter) versenyhajók átlépték a startvonalat, a 16-22 csomós, változékony irányú szél ellenére mindketten lendületet tudtak venni, az INEOS Team UK szélirányban, míg a Luna Rossa Prada Pirelli szélárnyékban haladt.

A kiegyenlített párharc iskolapéldája volt a futam, amelyben az olasz kihívó az utolsó pillanatig küzdött a győzelemért.

A különleges, a világon mindössze nyolc példányban létező AC75-ös hajók a sportág történetében először lépték át az 50 csomós (92,6 km/órás) sebességet.

Újabb sikerével az angol királynő által nemrég lovaggá ütött egykori olimpikon, Sir Ben Ainslie legénysége zsinórban az ötödik futamát nyerte meg a Prada-kupa körversenyei során. A brit hajó kapitánya, nem véletlenül volt büszke csapatára:

„Elképesztő verseny volt, jó volt, hogy a részesei lehettünk. Akadt egy kis problémánk a kezdés előtt, az egyik fontos alkatrész, az orrvitorla beállításával bajlódtunk, de a srácok remek munkát végeztek. Egy darabban körbevitték a hajót és még a győzelmet is behúztuk” – fogalmazott Sir Ben Ainslie.

A 36. Amerika Kupa összecsapásai májusban kezdődnek Auckland partjainál.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.02.27
Üzembe helyezték az első három szupergyors elektromos töltőállomást az olasz autósztrádák mentén.....
2021.02.27
Hamarosan megkezdődik a területszerzés, nyáron már a kivitelezési közbeszerzés is megjelenhet az....
2021.02.27
A rendszer összes kamerája autófókuszos és Full HD felbontású lesz. Az általuk készített képen az....
2021.02.27
Felborult egy gépkocsi utánfutója az M85-ös autóúton, Kapuvár és Jobaháza között, a Sopron felé....
2021.02.27
Lesodródott az úttestről, majd a vasúti sínekre hajtott egy gépkocsi Miskolc diósgyőri városrészén....
2021.02.26
Meglepő helyről érkezik az új főnök.  ..
2021.02.26
Nemrég írtunk az elektromos autókban használt lítium bányászatáról, azon belül is elsősorban a....
2021.02.26
Tsocho Peev Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.02.26
A nyolc főből  álló csoport - diplomaták és családtagjaik - a Covid-19-járvány nyomán leállított....
2021.02.26
A méltányosság elbírálása folyamatban van - írja a police.hu. ..