DasWeltauto

A magas euró árfolyam továbbra is visszafogja a használt autó importot

2022.12.05.

A 400 forint körüli euró árfolyam továbbra sem kedvez a használt autó importnak. 2022-ben minimálisan csökkent az autók behozatala: összesen 118.583 négykerekű érkezett határon túlról, amely 2,8 százalékkal marad el 2021-hez képest. Emellett tízezernél több kishaszonjármű is érkezett Magyarországra, bár abban a szegmensben is visszaesés látható éves összesítésben – derült ki a Datahouse adataiból.

Függetlenül attól, hogy hónapok óta 400 forint körül mozog a forint-euró árfolyam, folyamatosan érkeznek hazánkba a használt import autók, bár nem akkora mennyiségben, mint korábban: 2022-ben összesen 118.583 gépkocsit honosítottak Magyarországon, amely 2,8 százalékkal kevesebb 2021-hez képest.

A kishaszonjárművek esetében is visszaesett a piac: idén januártól 10.568 áruszállítót hoztak hazánkba, 2021-hez hasonlítva összességében 2,8 százalékkal kevesebbet. A személyautóknál legtöbben alsó-közép-, kisautó- és felső-közép kategóriába tartozó gépjárműveket importáltak.

A legnépszerűbb a Volkswagen, az Opel és a Ford hármas volt, de az első tízben végzett az Audi, a BMW és a Mercedes is, a rangsorban 33 autóval 30. helyen zárt a Porsche, ami azt mutatja, hogy az import esetében keresettek azok a modellek, amelyek itthon alacsonyabb számban érhetőek el. A kishaszonjárműveknél a nagyobb méretkategóriában érkezett a legtöbb modell, de az élen itt is a Volkswagen zárt a Ford és a Renault modelljei előtt.

„Az import egyértelműen attól függ, hogyan alakul a forint-euró árfolyam” – vélekedik Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója. – „Kedvező árfolyam mellett sokan döntenek határon túlról származó autó mellett, míg gyengébb forint esetén, mint az most is látható: kevesebben.

Amennyiben mégis egy külföldről származó autót nézünk ki, legyünk nagyon körültekintőek. Számos buktatója lehet ugyanis egy külföldről behozott használt autóknak, ráadásul jóval komplikáltabb is a folyamat, mintha Magyarországon vásárolnánk. Az egyik alapvetés, hogy olyan szerződést soha ne írjunk alá, amelyen az eladó egy külföldi cég vagy magánszemély. Amennyiben itthon veszünk import használt autót például egy kereskedőtől, szerződést kizárólag magyar céggel kössünk, ugyanis az eladást követően neki kell garantálnia a jótállást felém, amit egy magyar partneren nagyobb eséllyel tudunk érvényesíteni, mint egy külföldin, akivel soha az életben nem találkoztunk.”

Az import használt autók vásárlásának buktatóiról bővebben a Das WeltAuto YouTube csatornáján mesélt Tóth Péter.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.29
Az Inception első pillantásra a távoli jövő autójának tűnik. A koncepció azonban már most is....
2023.01.29
Hamisított adásvételi szerződésekre bukkant egy használtautó-kereskedő cégnél az adóhatóság,....
2023.01.29
Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz....
2023.01.29
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Nagyon nagy a baj! ..
2023.01.29
Egy az M3-as autópályán lerobbant tehergépkocsi mentését végző autómentő vezetőjét gázolta halálra....
2023.01.29
Itt a koriszezon, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjaiban megmutatjuk a legfontosabb....
2023.01.29
A dinamikus kupé japán belpiacos változata esett át egy enyhe ráncfelvarráson - a belső teret új....
2023.01.29
Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által....
2023.01.29
A Pirelli Elect, az e-járművek és plug-in hibridek technológiai csomagja mostantól a gumiabroncs-....
2023.01.29
Egy gépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között elsodort egy gyalogost Táplánszentkereszt....