járműgyártás

Közösen fejleszt elektromos mini haszonjárműveket a Toyota, a Suzuki és a Daihatsu

2022.08.26.

Nem először működik együtt a három japán gyártó, annál érdekesebb, hogy most mit fejleszt a Suzukival és a Daihatsuval közösen a Toyota. A legkisebb haszonjárműszegmenst tervezik elárasztani teljesen elektromos modellekkel.

Egy széles körű együttműködés keretében összefogott a Toyota, a Suzuki, a Daihatsu és a Commercial Japan Partnership Technologies Corp, (CJPT), hogy megépítsék a tökéletes elektromos kishaszonjármű-platformot, amely a későbbiekben közösen fejlesztett, aprócska modellek egész sorozatának szolgál alapul.

A végeredményre a tervek szerint nem is kell sokat várni, 2023-ban már be is mutathatják a csöppségeket. Elsőre furcsának tűnhet, hogy valaki a lehető legkisebb haszonjárművekkel dolgozzon, ám a sűrűn lakott területeken, amelyek a nagyobb népsűrűségű világvárosokban alakultak ki, csak ezek az apróságok képesek ellátni a szállítási feladatokat.

Mivel ezek az elektromos járművek más régiókban is képesek levenni a terhet a nagyobb kollégáikról a szállítási folyamat utolsó kilométerein, ezért elterjedésük világszerte is közelebb viheti a teherszállítást a karbonsemlegességhez. Az együttműködő gyártók ennek ellenére arról is beszéltek, hogy mi lehet a gátja ennek: a legnagyobb hátráltató tényező a vásárlók szkepticizmusa, akik az elektromos járművek magasabb bekerülési költsége mellett attól is félnek, hogy a jelenlegi töltőhálózattal számolva az árúk is állnának, amikor az autók töltenek.

Ez persze a szállítmányozó cégek saját töltési lehetőségeinek fejlesztésével minimálisra csökkenthető, ám a legtöbb esetben a valós termékek használhatósága már most is sokkal jobb, mint amit a társadalom, ezáltal a cégek vezetősége feltételez. Több kutatás is bebizonyította már, hogy bár az elektromos járművek bekerülési költsége valóban nagyobb, ám a fenntartási költségek annyival alacsonyabbak, hogy hosszútávon megtérül a villamosítás, legyen szó egyetlen autóról, vagy akár egy teljes cég flottájáról.

Az egyik olyan pont, amellyel meggyőzhetőbbé válnának a vállalatok, ha olcsóbbak lennének maguk a járművek. A villanyautók árának pedig továbbra is jelentős része a fejlesztési költség, éppen ezért fogtak össze a gyártók. A CJPT a haszonjárművek praktikus funkcióinak tervezésében, míg a Suzuki és a Daihatsu a miniautók gyártásában szerzett tapasztalatait dobja a közösbe. A Toyota pedig a több mint húszéves múltra visszatekintő elektrifikációs törekvéseinek nyomán a legfontosabb részletet, a lehető legjobb elektromos hajtásláncot adja.

Ez garantálja, hogy a végeredmény ne csak költséghatékony, hanem funkcionalitásában és minőségében is kiváló legyen. A társadalom véleményének megváltoztatása azonban nem megy egyik napról a másikra, idő kell hozzá, hogy a hétköznapi felhasználás során is bizonyíthassanak az új elektromos modellek.

A mini haszonjárműveket először a fukushimai régióban és Tokióban tevékenykedő partnerek veszik majd használatba, ahol a modellek az ott lakók számára is bizonyíthatják rátermettségüket, ezzel is felgyorsítva elterjedésüket.

Fotó: Toyota

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
A rendszerváltás előtt legfeljebb a balatoni szállodák előtt parkoló autókban láthattunk Grundig....
2022.11.27
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-....
2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....