Forma-1

Kiszáll az RTL a Forma-1-ből

2020.06.28.

Igazi zuhanórepülés következhet a Forma–1 számára Németországban: miközben Sebastian Vettel folytatása még kérdéses, a német RTL bejelentette, 2020 után nem közvetíti tovább a királykategória futamait - írja az m4sport.hu.

Az egész Michael Schumacherrel kezdődött. 1991-ben vette meg a Forma–1 közvetítési jogait a német RTL, és abban az évben bemutatkozott a sorozatban Schumacher, aki a spái jordanes berobbanása után – Bernie Ecclestone nyilvánvalóan nem ok nélküli közreműködésével – egyből a versenyképesebb Benettonba ült át, és belobbantotta a Németországban ezt követő F1-mániát.Az RTL remekül lovagolta meg Schumacher gyors sikereit, a két tényező pedig együttesen komoly hatást gyakorolt az ország F1-es jövőjére, hiszen a népszerűségnek köszönhető, hogy sokáig évi két versenyt rendeztek Németországban, és az is, hogy a Schumachert példaképnek választó gyerekek tömegei kezdtek gokartozni, akik aztán évekkel később az F1-es reklámlehetőségből szeletet követelő támogatókkal a hátuk mögött egészen a csúcskategóriáig jutottak. A nagy bumm hatása akkor érte el tetőpontját, amikor egyszerre hat-nyolc német volt jelen a rajtrácson.Ezek viszont már távolinak tűnő idők. Hiába jöttek ugyanis később Sebastian Vettel, Nico Rosberg és a szintén német Mercedes sikerei, az F1 népszerűsége Schumacher visszavonulása után hanyatlani kezdett. Mára a helyzetük kiábrándítóvá vált: nincs saját nagydíjuk, és könnyen lehet, hogy Sebastian Vettel Ferraritól való távozása után 2021-ben saját versenyzőjük sem lesz a mezőnyben, ha a négyszeres bajnok nem talál magának új csapatot, Nico Hülkenberg  nem tér vissza, Mick Schumacher pedig nem kap lehetőséget a debütálásra.

A hanyatlás egy újabb jele, hogy az RTL két héttel a 2020-as szezon első versenyének rajtja előtt bejelentette, a mostani lesz az általa közvetített utolsó idény, 29 év után búcsút int a Forma–1-nek.Jörg Graf, a csatorna ügyvezetője azzal indokolta döntésüket, hogy a tévés jogokért folyó versenyfutás megváltozott, a piac túltelítődött, és a gazdasági feltételek már nem elfogadhatóak számukra. „Minden erőnkkel, szenvedélyünkkel és lelkesedésünkkel a futballra és a frissen megkapott új közvetítési csomagra fogunk koncentrálni, mely az első számú sportágunk lesz” – bocsátotta előre, hogy új irányt vesznek a sportközvetítések terén.

Mandred Loppe, az RTL sportfőszerkesztője hozzátette: „Három évtizeden keresztül nagy szeretettel és szenvedéllyel, valamint innovációkkal és nagy anyagi befektetésekkel közvetítettük a Forma–1-et. A versenysport királykategóriájának legmaradandóbb, legérzelmesebb és legfelejthetetlenebb pillanatai örökké az RTL-hez kapcsolódnak.”A német csatorna kiemelte, az F1-es közvetítéseik csúcsát Michael Schumacher ferraris egyeduralkodása hozta el, a legnézettebb évük a 2001-es volt, amelyben versenyenként 10,44 millió nézőt regisztráltak átlagban. Az F1 akkoriban soha nem látott mértékben mozgatta meg az embereket. Hozzátették, az F1 Németországban a mai napig a második legnézettebb sportközvetítés a televízióban a futball után.Németországban az ingyenes RTL csatorna mellett a fizetős Sky televízió közvetít még a Forma–1-ről, ők a 2019-es és a 2020-as szezonra szerezték meg a jogokat, vagyis egyelőre nemcsak az a kérdés, hogy az F1 újabb jelentős piacon kerül-e a fizetős paraván mögé, hanem az is, ki és milyen formában fogja közvetíteni a sportágat 2021-től.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.04
Valaki még mindig csodálkozik, hogy a használt autóval foglalkozni kell vásárlás után. ..
2020.07.04
A német konszern pénteken bejelentette, hogy tárgyalásokat kezd a  franciaországi Hambachban....
2020.07.04
Nem volt túl sportszerű húzás Daniel Abttól, hogy csaláshoz folyamodott az online időszak alatt,....
2020.07.04
Valerij Arasenko Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.04
A Fiat a Virtual Casa 500 virtuális múzeum életre hívásával ünnepli az 500, azaz a "Cinquino" 63.....
2020.07.04
A Mercedes finn versenyzője szoros csatában nyerte a Forma-1-es idénynyitó Osztrák Nagydíj szombati....
2020.07.04
Tavalyhoz képest az idén akár 25 százalékkal kevesebb új autót adhatnak el a koronavírus-járvány....
2020.07.04
A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője futotta a....
2020.07.04
Interjúnk előző részében Borsodnádasd polgármesterével beszélgettünk azokról a fejlesztésekről,....
2020.07.04
Intercity vonattal ütközött egy személyautó péntek este a vasúti átjáróban, a vezetője a helyszínen....