Citroën AMI 6

Imádnivaló a legkisebb és leglassabb rendőrautó

2021.12.05.

Alacsony, rövid és keskeny, 45 km/h a maximális sebessége és 70 km-es a hatótávja: az elektromos szupermini, a Citroen Ami a tökéletes jármű a rendőrök számára a görögországi Halki sziget szűk sikátoraiban való járőrözéshez – írja az auto.it olasz autós szakportál.

A rendőrautóvá átalakított Citroën Ami olyan mint egy bányásztörpe: nincs ereje nagyot ütni, de eljut olyan szűk helyekre is, ahová az izompacsirták nem férnek be.

A  Citroën Aminek sem a sebessége, sem a karosszériája nem tud versenyezni egy hagyományos autóéval, mégis sztárrá vált. A helyiek azonnal a szívükbe fogadták és imádják. Hol? Hát Görögországban!

A Dodekanészosz-szigetcsoportban található Halki szigetén, a rendőröknek szűk és áthatolhatatlannak tűnő sikátorokon kell átjutniuk. Járőrözéshez éppen ezért ideális a francia elektromos szuperkompakt, amely csupán 2,41 méter hosszú, 1,39 méter széles és 1,52 méter magas.  Az 5,5 kWh-s akkumulátor táplálja a mindössze 8 LE-s motort, amely 45 km/h maximális sebesség mellett 70 km-es autonómiát garantál, három órányi újratöltéssel. Röviden: egy négykerekű, pilótafülkével ellátott robogó, ami jogosítvány nélkül is vezethető.

A jármű egyik legnagyobb előnye, hogy nem bocsát ki környezetszennyező anyagokat, ami a görög sziget lakói számára az egyik legfontosabb kritérium. A helyiek rövidesen minden hivatali autót elektromosra cserélnek a szigeten az energetikai szemléletváltás érdekében.

Egy robusztus rendőrautó használhatatlan lenne Halki szigetén. Nagyjából úgy viselkedne, mint elefánt a porcelánboltban. A francia szupermini viszont jól érzi magát a sikátorokban, és zöld természetéből adódóan tökéletesen beleillik a helyiek szemléletébe.

Egyelőre két példány áll a helyi rendőrség rendelkezésére, de hamarosan további járművekkel is bővül a flotta: érkezik egy Citroën e-C4, egy ë-Jumpy és egy Space Tourer. Első körben négyéves bérleti szerződéssel érkeztek a minik Dodekanészosz legkisebb szigetére. Ennek lejártával  véglegesen a helyi önkormányzat tulajdonába kerül a két Citroën Ami.

Görög partnerével, a Syngelidis-szel együttműködésben a Citroën az összes termikus járművet zéró emissziós autókra cseréli Halki szigetén, hogy magasabb életminőséget biztosítson egy tisztább környezetben, csökkentve a zajt és a légszennyezést.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.28
A Continental büszkén jelenti be a második alkalommal megrendezett, fenntartható anyagokra....
2022.01.28
Romániában a kormány csütörtökön a közlekedési szabályok szigorításáról fogadott el rendeletet,....
2022.01.28
A VW vezérigazgatója, Herbert Diess megfertőződött a koronavírussal és karanténban van. A cég....
2022.01.27
Ma már mindent elural a CO2 és az önvezetés, 40 évvel ezelőtt viszont jó üzletnek tűnt beszállni a....
2022.01.27
A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági kampányt indít a vasúti átjáróban történő közúti balesetek....
2022.01.27
A Vitesco autóipari beszállító több nagy megrendelést kapott a gyártóktól: egy milliárdos....
2022.01.27
A kínai Nio márka megnyitotta a 800. akkumulátorcserélő állomását , ezúttal a Hangzhou városban....
2022.01.27
Azt remélik, az új, i20 N alapú hibrid Rally1-es autóval végre az egyéni bajnoki címet is....
2022.01.27
Egy autómentő kisteherautó és egy személyautó csapódott egymásnak valamivel 14 óra után - írja a....
2022.01.27
A miskolci rendőrök előállították a férfit - írja a police.hu. ..