Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Így spórolj az üzemanyaggal! – Fogyasztáscsökkentő tippek

2021.11.21.

Tudatos vezetéssel jelentősen csökkentheted az autód fogyasztását, és még a környezetet is óvod. Jó tanácsok ökovezetéshez Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában. 

Sorra megdöntötte a rekordokat az üzemanyag ára az elmúlt hetekben, a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is a lélektani 500 forint fölé kúszott. A drágulás azért is érintette érzékenyen az autósokat, mert a koronavírus-járvány elején, 2020 márciusában a benzin ára még a 300 forint alá is benézett. November 15-től a kormány 480 forintban maximálta a benzin és a dízel üzemanyagok árát, így hétfő óta olcsóbban tankolhatunk. 

Tudatos vezetéssel csökkentheted a fogyasztást

De még így is nagyon sokba kerül megtankolni az autót, ezért megmutatjuk, hogyan lehetsz te is ökosofőr, vagyis hogyan tudsz a lehető leggazdaságosabban, a legkisebb üzemanyag-fogyasztással autózni. A legtöbb üzemanyagot akkor lehet megtakarítani, ha odafigyelünk a vezetésre, és változtatunk az eddigi vezetési stílusunkon. Az energiahatékony, környezettudatos vezetési stílus nemcsak jelentősen csökkentheti a kocsi üzemanyag-fogyasztását, hanem kevesebb környezeti terhelést is jelent. 

Gyorsulj okosan!

Elinduláskor a dinamikus gyorsulás sokkal a hatékonyabb és gazdaságosabb, mint a lassú, kis gázzal történő elnyújtott felgyorsulás. Ez persze nem gumicsikorgatós, hirtelen kilövést jelent – mert úgy több mint 30 százalékkal nőhet a fogyasztás –, hanem félig vagy háromnegyedig benyomott gázpedállal érjük el a kívánt sebességet, majd azzal a tempóval haladjunk tovább. 

Tartsd a sebességet!

Az autó sebességének megválasztása kulcsfontosságú, ha csökkenti szeretnénk a fogyasztást. Nem arról van szó, hogy városi tempóban kell közlekedni az országúton, de érdemes megtalálni azt a megfelelő sebességet, amellyel haladva nem tartjuk fel a forgalmat, nem hajtunk gyorsabban a megengedettnél, és az üzemanyag-fogyasztást is mérsékelni tudjuk. Ez különösen autópályán lehet érdekes, ugyanis kicsivel gyorsabb tempó érezhetően nagyobb fogyasztással jár. Ugyanis 100 kilométer/óra sebesség felett a légellenállás olyan mértékben növekszik, hogy minden további 10 km/óra sebesség növekedéssel az autó 10 százalékkal többet fog fogyasztani. Tehát ha 100 kilométer/óra sebesség helyett 120-szal megyünk, akkor tíz perc előnyért várhatóan 20 százalékkal több lesz az üzemanyagköltségünk.

Lassíts motorfékkel!

A legtöbb energiát az autó megmozdítása igényli, ezért kerüljük a felesleges megállásokat, valamint a folyamatos fékezést és gyorsítást, mert ha oda a lendület, csak értékes üzemanyag segítségével szerezhetjük vissza. Tartsunk nagyobb követési távolságot, így jobban átlátjuk a forgalmat, és jóval hamarabb észrevesszük, ha egy autó lekanyarodik, pirosra vált a lámpa vagy bármi más történik az úton. Ilyenkor hirtelen fékezés helyett elég, ha levesszük a lábunkat a gázról, vagy visszaváltunk eggyel alacsonyabb fokozatba.

Használjuk a motorféket és figyeljünk jobban a forgalomra

Ha lassulni kell, lehetőleg motorfékkel csökkentsük a sebességet, mert így valóban nulla lesz az autó fogyasztása, nem úgy, mint ha benyomott kuplunggal gurulunk. Sebességből kivéve, üresben sose hagyjuk gurulni az autót, mert így nemcsak fölösleges üzemanyagot égetünk el, de veszélyes is, mivel nem tudunk reagálni egy esetleges forgalmi helyzetre.  

Válts magasabb sebességfokozatba!

Amikor a motor fordulatszáma engedi, válts magasabb sebességfokozatba. és használd mindig a lehető legnagyobb fokozatot, mert azzal csökkentheted a fogyasztást.

Amikor lehet, válts magasabb sebességfokozatba

A modern autók jó részénél a műszerfal is jelzi, hogy mikor kell fel- és leváltani, az adott pillanatban melyik sebességfokozat ajánlott. 

Vegyél vissza klímából!

A klíma használata nagyon komfortos a meleg napokon, de mielőtt bekapcsoljuk a légkondicionáló berendezést, gondoljuk végig, valóban szükségünk van-e rá. A klíma ugyanis 100 kilométerenként nagyjából egy literrel növeli meg az autó fogyasztását. Rövid utakon, amikor esélytelen az utastér lehűtése, inkább az ablakok lehúzásával hűtsük le magunkat. Nagyobb tempónál viszont már nem ajánlott lehúzott ablakokkal haladni, mert megnő a légellenállás, ami szintén növelheti a fogyasztást. Ezért a klíma használatát hagyjuk meg a hosszabb utakra. 

Állítsd le a motort!

Ha már 10-20 másodpercet járatjuk üresben a motort – például egy piros lámpánál –, akkor többet fogyaszt az autó, mintha újraindítanánk. Inkább állítsd le a kocsit, ezzel nemcsak a fogyasztás, hanem a károsanyag-kibocsátást is csökkentheted. 

Tartsd karban az autót!

Vigyük rendszeresen szervizbe az autónkat, és ellenőriztessük az olajszintet. A jól beállított és karbantartott motor hatékonyabban üzemel, és segít csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. Különösen fontos odafigyelni a megfelelő guminyomásra, mert ha nem az előírt értékre vannak felfújva az abroncsok, az akár 4 százalékkal is megnövelheti az üzemanyag-fogyasztást.

Szintén növeli a fogyasztást, ha fölösleges kiegészítőkkel növeljük az autó légellenállását. Síelés után fennmaradt a tetőcsomagtartó? Nem szerelted le nyaralás után a kerékpártartót? Ha már nincs rájuk szükség, távolítsunk el minden ilyesmit a kocsiról. Pakoljuk ki a csomagtartóból és az utastérből is minden fölösleges holmit. 

Hagyd otthon az autót!

A legnagyobb fogyasztáscsökkenést és a legjelentősebb környezeti hatás akkor érhetjük el, ha nem használjuk a kocsit. Az 5 kilométernél rövidebb utak a legkörnyezetszennyezőbbek, mivel a motor nem éri el az üzemi hőmérsékletet. Rövidebb utakon biciklizzünk, gyalogoljunk vagy használjuk a közösségi közlekedést. Ezzel a pénztárcánkat és a környezetünket is kíméljük. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.27
Az M0-s autóút déli szektorán az 1-es főúti végcsomópont felé, a 14-es km-nél két kamion ütközött....
2023.09.27
A dabasi nyomozók 48 óra alatt elfogtak két gépkocsitolvajt, és megtérítettek 15,5 millió forintot....
2023.09.27
Egri és tarnamenti focisták, világhírű magyar labdarúgás szakértő, állatbarát, jótékony heves....
2023.09.27
Tíz év után látható ismét Párizsban a Titanic történetét megidéző nagyszabású kiállítás, amelynek....
2023.09.27
Az új generációs Lexus NX szabadidőjármű számos innovatív szolgáltatása, megoldása között szürke....
2023.09.27
Ötödik generációs harci repülőgépek beszerzéséhez kérte a parlament jóváhagyását a román védelmi....
2023.09.27
Tudóscsoport jelentése az UFO-król.   ..
2023.09.27
Egy kamion és egy személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya 86-os kilométerszelvényénél,....
2023.09.26
"Volt olyan autós a múlt héten vármegyénkben, aki egy órán belül kétszer került lencsevégre: a....
2023.09.26
14 évesen is jó a hibrid Lexus ..