téli vezetés

Ezért legyen önnél mindig 1 eurós érme

2022.11.22.

Mutatunk egy nagyon egyszerű módszert, amivel könnyedén megállapíthatja, biztonságos-e az autója.

Az autószektor küldetése, hogy megbízható és hiteles információkkal lássa el olvasóit és a korrekt tájékoztatás mellett hasznos tanácsokkal is szolgáljon, a balesetmentes közlekedés jegyében. Ez utóbbira fókuszálva hívjuk fel a figyelmet a gumiabroncsok kopására, amire télvíz idején különösen figyelni kell.

A gumiabroncsok kulcsfontosságú elemként kötik össze a járművet a talajjal. Ha a profilmélység nem megfelelő, az autó elveszíti tapadását és hosszabb fékezési idővel kell számolnia. Ezért a rendszeres karbantartási rutinjába iktassa be a futófelület mélységének ellenőrzését is.

Egy új autógumiabroncs kezdeti profilmélysége körülbelül 8-9 mm. A személyautókra vonatkozó szabályozás szerint addig lehet egy gumiabronccsal közlekedni, amíg a mintamélység, a teljes futófelületen legalább 1,6 mm. Vegye azonban figyelembe, hogy a biztonságos vezetést nedves és havas útviszonyok között hátrányosan befolyásolja a kisebb profilmélység. Ha az út nedves, a csökkentett profilmélységű gumiabroncsok már nem képesek elvezetni a vízréteget, és ez a vízelvezető hatás hiánya könnyen aquaplaning-jelenségeket idézhet elő. Az új gumiabroncsok sokkal kevesebb aquaplaning problémával küzdenek, és nagy sebességnél is jó úttartást biztosítanak.

Ezért érdemes cserélni a gumikat, ha a barázdamélység már csak 3 mm. Szóval, nem érdemes megvárni, hogy az autógumiján feltűnjön a TWI-nyíl (Tread Wear Indicator = futófelület kopásjelző), ami 1,6 mm-nél jelzi az azonnali csere szükségeségét.

Ha nincs futófelület-mélységmérője, akkor is könnyűszerrel és egy pillanat alatt megállapíthatja, biztonságos-e az autója. Így csinálja:

Tehát helyezzen egy 1 eurós érmét a gumiabroncs hornyába. Az 1 eurós érme aranykoronája pontosan 3 milliméter széles. Tehát, ha az aranyszegély kilóg a futófelületből, akkor a barázdamélység már kevesebb, mint 3 mm. Cserélési idő!

Fontos! A profilmélyésget a gumiabroncson több helyen is mérni kell és a gumiabroncs futófelületét a legalacsonyabb mért vastagság alapján kell megítélni. Ha cask egy helyen is kopottabb, eléri a kritikus értéket, már nem szabad várni a cserével.

Extra tipp: a 100 Ft-os ezüst szegélye csak egy picivel szélesebb, mint az 1 eurós arany karimája, szóval hazai fizetőeszközzel is működik a bordázatmérés. 

Forrás és képek: continental-pneumatici.it

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.01
A HangZóna mai vendége: Pataki Ádám, a Real Garant értékesítési vezetője. Miben segít a....
2022.12.01
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az idén októberben 1 169 679 érkező és induló utas fordult....
2022.12.01
Zseniális gaggel válaszolt azoknak a Mini, akik szeretik távirányítós autóknak nevezni a....
2022.12.01
Az M1-es Tatabánya-Óvárosi lehajtójánál 3 milliárd forintos beruházással 150 férőhelyes, őrzött....
2022.12.01
Legtöbb esetben autóink nagy része már 4-500 ezer kilométer után a bontóban köt ki. Alighanem az....
2022.12.01
Szujó Zoltánt választották meg csütörtökön a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) új....
2022.12.01
Legalább ketten meghaltak és sokan eltűntek egy autópályát elárasztó földcsuszamlásban Brazília....
2022.12.01
Nevet adunk neki, személyes tárgyakat helyezünk el benne, a vásárlásáról nem egyedül döntünk. ..
2022.12.01
Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti....
2022.12.01
Az egész frankofón világ ujjongott és éljenzett, amikor a Citroën bemutatta új zászlóshajóját, a....