divat

Egyedi tervezésű ékszer lesz a rapityára tört luxusautókból

2021.04.08.

Valósággá vált Christi Schimpke iparművész és tervező ötlete, hogy értékesülő módon újrahasznosítsa a karambolokban összetört szuperautó alkatrészeit, amelyek egyébként roncstelepeken végezték volna. A „Crash”-ékszer egyre népszerűbb Amerikában.  

Személyre szabott szuperautóból egyedi készítésű ékszert!  Ez az amerikai iparművész és tervező, Christi Schimpke alapötlete. A gépkocsi-maradványokból készített „Crash” ékszermárka egyre népszerűbb az Egyesült Államokban a négykerekűek rajongói és az autósportok szerelmesei körében – írja a római La Repubblica napilap internetes kiadásának autós rovata.

Az egész ötlet egy intuícióból született, amikor Schimpke ipari alapanyagot válogatott egy autóbontó telepen. Akkor szembesült azzal, mennyi tönkrevágott szuperautó hever parlagon, az enyészetnek kitéve.

Úgy gondolta, hogy ami luxus volt fénykorában egészben, abból luxust lehet kreálni darabonként is. Fő, hogy igazolni lehessen az eredetét.  Egyfajta kreatív újrahasznosításra gondolt. Az autók anyagát egyedi kialakítású tárgyakká formálhatná át, akár ékszereket is készíthetne belőlük. Az ötlet valósággá vált: a sportkocsik átalakultak karkötőkké, nyakláncokká, fülbevalókká, mandzsettagombokká, markáns utalással az eredeti luxus autómárkákra. Az árak 40 dollárnál kezdődnek, de van olyan, drágakövekkel díszített darab, amelynek ára az ezer dollárt is meghaladja.

A kézműves ékszerek olyan márkák motorháztetőiből, lökhárítóiból és ajtajaiból készülnek, mint a Rolls-Royce, a Bentley, a Ferrari, a Lamborghini, a Porsche, az Aston Martin és sok más prémium-modell. A gyártási technikák nem változtatják meg az autó anyagát: eredeti a festék és a lemez. Természetesen minden ékszerhez csatolják a „donor jármű” származási-igazolását. Minden ékszer egyedi, igazodva az eredeti autó karakteréhez.

"Az autókból létrehozandó divatékszerek ötletét tulajdonképpen a páromnak köszönhetem” – vallja be a dizájner, aki egyébként olasz reneszánsz művészettörténetből diplomázott. „A férjemnek ugyanis karosszéria-műhelye van Los Angelesben, a Beverly Coachcraft, mely sérült európai szuperautók javítására szakosodott. Sokszor jártam ott, és hosszasan néztem, ahogyan újjávarázsolják ezeket a balesetes kocsikat. A Crash-ékszerek ötlete apránként állt össze a gondolataimban. Figyeltem ezeket a gyönyörű kocsikat, és elgondolkodtam, vajon mi lesz a sorsa a sérült, de még így is nagy értéket képviselő alkatrészeknek, leszakadt daraboknak. Hosszú hónapokig tartó kísérletezés után létrehoztam a saját egyedi formavilágomat, megmunkálási technikámat a fémhulladék vágására, hajlítására és polírozására, és így az ékszerek is formálódni kezdtek.”

A tervezőnő elmondta: mára a Crash ékszereknek egyre több a rajongója, főleg az Egyesült Államokban, de érkeznek megrendelések Európából, a Közel-Keletről és Délkelet-Ázsiából is.

„A különleges darabok főleg az autóiparban dolgozó nők – cégvezetők, versenyzők, szerelők, mérnökök, újságírók – körében népszerűek, akiknek többsége visszatérő vásárló lett. A férfiak is érdeklődnek, de számukra egy teljesen más divatvonalat akarok kialakítani – közölte Christi Schimpke.

A katalógusban szereplő termékek között a karkötő a legkeresettebb, de népszerűek a diszkrétebb, fülbevalók, nyakláncok vagy mandzsettagombok is. Ami a Crash vásárlóinak márkapreferenciáit illeti: a Ferrari mindenkit legyőz, de a Porsche és a Lamborghini is a dobogóra került.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.04.15
Vadgázolás miatt hajtott árokba egy autó Tata és Naszály között - írja este a Katasztrófavédelem. ..
2021.04.15
Új pénz, felszálló helikopter, MÁG autó és robotember, aztán zsákmányolt fegyverek foglalták el a....
2021.04.15
A SEAT felfrissíti Ibiza modelljét, amely megújult külső formavilággal, forradalmi belső térrel és....
2021.04.15
A koronavírus-járvány miatt bevezetett kormányzati védelmi intézkedések fokozatos feloldására....
2021.04.15
Hétfőn délután alaposan meglepődött az az autós, akinek beépített navigációján megjelent a felirat....
2021.04.15
A ló elpusztult, a kutyákat sétáltató nőt gyanúsítottként hallgatták ki a XI. Kerületi....
2021.04.15
Nem is indíthatott volna jobban a DS E-TENSE FE21, hiszen a legelső versenyén Jean-Éric Vergne a....
2021.04.15
Ütközésben összetört autók Gyömrőn az Üllői úton 2021. április 15-én. A balesetben egy személyautó....
2021.04.15
A szín és a forma: ezt a két dolgot veszi észre először az ember, amikor rápillant egy autóra. A....
2021.04.15
Ártánd Közúti Határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy román férfi az általa vezetett....