Dakar 2016

Dakar Rali 6. etap: négy MINI ALL4 Racing végzett a legjobb tíz között

2016.01.10.

Az AXION X-raid csapat mind a négy MINI ALL4 Racing versenyautója az első tízben végzett a 2016-os Dakar Rali 6. etapján, amellyel a párosok újabb helyezéseket léptek előre az összetett tabellán. Nazareno Lopez és Sergio Lafuente eközben visszatért a pályára, így immáron tíz MINI ALL4 Racing duó versenyez a legjobb időeredményekért.

Továbbra is a katari Nasser Al-Attiyah és a francia Mathieu Baumel alkotta páros áll a 2016-os Dakar Ralin versenyző MINI-flotta élén. A rutinos duó a 6. etap negyedik helyére hozta be az AXION X-raid csapat 300-as rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautóját, amellyel tovább őrzik az összetettben elfoglalt negyedik helyezésüket, jelenleg 15 perc 19 másodperces hátrányban az élen autózó Stéphane Peterhansel mögött.

„Ez volt az idei Dakar leghosszabb etapja, de semmi eseménydús nem történt. Igyekeztünk problémák nélkül abszolválni a futamot, és ez sikerült is. Némi sebességtöbblet elkélt volna a versenytársak ellen, de összességében elégedett vagyok. Tartjuk az abszolút negyedik pozíciót, miközben az összkerékhajtású gépek egyik legjobb idejét hozzuk ki magunkból és a MINI-ből. Fantasztikus lenne, ha beférnénk a legjobb három közé! Minden erőnkkel ezen leszünk” – fogalmazott Nasser Al-Attiyah a 6. etap leintése után.

A Dakaron idén debütáló egykori WRC-pilóta, Mikko Hirvonen egyre több tapasztalatot gyűjtve, magabiztos és óvatos vezetéssel továbbra is az élbolyban tartja a 315-ös rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautót. A Repülő Finn a francia Michel Périn oldalán a 6. etap nyolcadik helyén végzett, amellyel egy helyet javítva az abszolút hatodikká léptek elő az összetett tabellán. „Hosszú napon vagyunk túl, és rendkívül boldog vagyok, amiért defekt és hiba nélkül teljesítettük az idei Dakar leghosszabb szakaszát. Az itiner kissé bonyolultabb volt, mint tegnap, így nem voltam annyira bátor és a kockázatos szituációkat sem mertem bevállalni. Egy darabban célba értünk, és így minden rendben van. Boldog vagyok, amiért jól állunk a versenyben. Lehet, hogy kissé túl óvatos vagyok, de ez is hozzájárul ahhoz, hogy hibák nélkül teljesítjük a versenytávokat” – mondta Mikko Hirvonen.

542 kilométeres versenytávolságával a 6. etap volt a 2016-os Dakar Rali leghosszabb felvonása, amely minden korábbinál magasabbra, 3 200 és 4 500 méter közé vitte fel a versenyzőket.

Az Orlando Terranova – Bernardo „Ronnie” Graue alkotta argentin páros az elismerésre méltó hetedik helyre hozta be az AXION X-raid csapat 310-es rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautóját, amellyel a duó egy pozíciót javítva immáron az összetett tabella tizenegyedik helyén áll.

A Joan „Nani” Roma – Alex Haro alkotta spanyol páros (#304) ezúttal sokkalta jobb teljesítményre volt képes, mint az 5. etap során: „Nani” és navigátora az argentin duó előtt, a hatodik helyen száguldott át a bolíviai Uyuni városában meghúzott célvonalon, amellyel újabb nagy lépést tettek előre az abszolút tabellán: négy helyet előre ugorva immáron a tizenharmadik helyen állnak. „Sokkal jobban érzem magam, mint tegnap. Már nem kísért az az őrült fájdalom, ami tegnap az első 100 kilométeren mindvégig velem volt. Éjszaka nem aludtam semmit, eléggé stresszes voltam a teljesítményem miatt. De szerencsére ma nagyon jó időt autóztunk, 300 kilométeren át vezettünk Orly mögött. 150 méteres porfelhőt hagyott maga után, így nem igazán látta, de mindvégig mögötte jöttünk. Nem mentem bele kockázatos helyzetekbe, és ez így volt jó” – vélekedett a spanyol pilóta.

Az Erik van Loon – Wouter Rosegaar alkotta holland duó (#306) továbbra is a legeredményesebb MINI ALL4 Racing géppel versenyző privát csapat a Dakaron: az összetett tabella abszolút tizenkettedik helyén állnak. De vajon meddig képesek megőrizni ezt a nívós pozíciót? A lengyel Jakub „Kuba” Przygonski és a belarusz Andrei Rudnitski 327-es rajtszámú, illetve a brit Harry Hunt és a német Andreas Schulz 323-as rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautója rendkívül erős időeredménnyel, fokozatosan zárkózik fel mögöttük, továbbra is a tizennegyedik és a tizenötödik helyen autózva.

A Dakar Rali 5. etapján az argentin Nazareno Lopez és az uruguayi Sergio Lafuente párosa sziklának vezette a 351-es rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautót, az X-raid csapat azonban a 6. etap rajtjára felélesztette a technikát és ismét versenybe szállt Bolíviában. A duó jelenleg az abszolút tabella nyolcvanegyedik helyén áll.

A 2016-os Dakar Rali 7. etapjával a mezőny visszatér Argentínába, ahol vasárnap egynapos pihenő vár rájuk Salta városában. Az Uyuni és Salta közötti megmérettetés 353 kilométer hosszú versenytávot tartogat.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.02
Nézze meg a videót! ..
2022.12.02
A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem....
2022.12.02
100 millió eurós beruházást terveznek Gubenben – írja az automobilwoche.de   ..
2022.12.02
A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy hónapon át elektromos meghajtású....
2022.12.02
Az új ferdehátú limuzin, amelyet a szaksajtó akkoriban a "világ legbiztonságosabb autójaként"....
2022.12.02
Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2022. december 2-án 11 óra 48 perckor a 4-es....
2022.12.02
Dr. Nagy Gergely soha nem gondolkodott Lexusban. Egyetlen találkozás elég volt azonban, hogy a....
2022.12.02
Az Audi Hungariánál jelenleg egy gyártósoron készülnek az Audi Q3, Q3 Sportback, valamint a TT....
2022.12.02
Eladásainak 12 százalékos novemberi növekedéséről számolt be pénteken a svédországi székhelyű,....
2022.12.02
A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági megfontolásból idén nem állítja ki a Teve utcai....