mérleg

A Daimler Truck bombajó negyedévet zár

2022.05.18.

Januártól márciusig a Daimler Truck a vártnál sokkal jobban teljesített. A haszonjármű-gyártó most megemelte az év egészére vonatkozó várakozásait – írja az automobilwoche.de

 

Daimler teherautó Fotó: Daimler

Az áremeléseknek köszönhetően a kamiongyártó Daimler Truck váratlanul jól tudta viselni az év eleji terheket. Az üzletmenet olyan jól megy, hogy az első három hónap után a szállítási problémák, a költségek növekedése és az ukrajnai háború ellenére a cégcsoport megemelte éves értékesítési céljait, így a nagyobb bevételre is jobb kilátásokat lát.

"Az első negyedéves pozitív eredményeink azt mutatják, hogy a változó általános feltételek mellett is képesek vagyunk a pályán maradni" - mondta Jochen Goetz pénzügyi igazgató. A Stuttgart melletti Leinfelden-Echterdingenből származó vállalat továbbra is profitál a fő értékesítési piacokon tapasztalható erős keresletből.

A Dax (német tőzsdeindex)  élén álló Daimler kamion részvényei 7,7 százalékkal 29,11 euróra emelkedtek. Daniela Costa, a Goldman Sachs elemzője az első negyedévben váratlanul magas bevételekről és a várakozásoknak megfelelően az üzemi haszonról beszélt. A JPMorgan elemzője, Jose Asumendi megemelte az évre vonatkozó bevételi becsléseit, és azt mondta, hogy a Daimler Truck volt a legjobb készlet-visszaállítási történet az általa nyomon követett teherszállítási részvények közül.

Martin Daum Fotó: Daimler Truck

Az áremeléssel a cég folytatja az ukrajnai háború kirobbanása okozta összeomlás utáni kilábalási trendet. Mélypontján a részvény 20,285 euróra esett márciusban. Január közepén az árfolyam a korábbi rekordmagasságát, 35,755 eurót jelentette. A részvények a decemberi kiválás után 28 euróról indultak.

Az első negyedév után a Daimler menedzsmentje Martin Daum vezérigazgató és Goetz pénzügyi igazgató 45,5 és 47,5 milliárd euró helyett 48-50 milliárd eurós bevételt feltételez 2022-re. Ez elsősorban a jobb eladási áraknak és az árfolyamhatásoknak köszönhető. Észak-Amerikában, a Daimler Trucks legfontosabb piacán az áremelések nagyrészt csak a második negyedév végétől lépnének életbe – mondta Goetz egy konferenciahívásban. Júliusban egy újabb árforduló következik Európában, ahol az összárak kétszámjegyű százalékkal haladják meg az előző évi szintet. Goetz szerint a második negyedév továbbra is kihívásokkal teli lesz az üzemi eredmény szempontjából.

A főként a szállítási problémákból és az emelkedő alapanyagárakból adódó többletköltségeket magas háromszámjegyű milliós összegre becsülte, de továbbra is azt feltételezi, hogy az áremelések ezt kompenzálni tudják majd. Daum főnök már márciusban bejelentette, hogy nagyarányúan szeretné megfordítani az árcsavart, és a valaha volt legnagyobb áremelésről beszélt. Még a már megrendelt teherautókat is ritkán mondják le későbbi áremelések esetén, a járművek iránti nagy kereslet miatt. Ám - Goetz szerint - az áremeléseket a növekvő költségekkel indokolták. Ha ezek ismét csökkennének, azt árcsökkentés formájában az ügyfelekre is áthárítanák.

A vélhetően jobb értékesítési teljesítmény azt jelenti, hogy a konszolidált kamat- és adózás előtti eredmény (EBIT) valószínűleg a vártnál valamivel jobb lesz.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.30
Nem is akárhová, hanem a középkategória felső harmadába, tehát a Passat, Insignia, vagy éppen a....
2022.06.30
Jogerősen felmentette a bíróság az M3-as autópályán 2016-ban történt halálos tömegszerencsétlenség....
2022.06.30
Az új Neta S Yaoshi elektromos szedánt az ingyenes töltés lehetőségével és egy brutális motorral....
2022.06.30
Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével....
2022.06.30
Nézze meg a videót! ..
2022.06.30
Elfogadta az üzemanyagok 50 banis - 40 forintnak megfelelő - árkompenzációjáról szóló sürgősségi....
2022.06.30
A versenyhivatali eljárás elhúzódása miatt az eredetileg tervezettnél később, várhatóan ősszel....
2022.06.30
Az új Citroen C4 X & Ë-C4 X szakít a bevett normákkal: sziluettjében egy elegáns fastback, egy....
2022.06.30
A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május....
2022.06.30
Miután megtapasztaltam a BMW M240i ördögi erejét és tökéletes stabilitását, kipróbáltam a kettes....