BMW AG

A BMW tulajdonos Quandt család kalandos története

2021.10.19.

Az autóipar legfontosabb szereplői között olyan embereket szokás említeni, mint Elon Musk vagy Li Shufu, akik állandó rivaldafényben élik életüket. Ezzel szemben a Quandt család, akik a BMW 50%-át birtokolják, igyekeznek a háttérben maradni. Ennek oka egy problémás felmenő és néhány jelentős botrány, ami a család történetét jellemezte.

1945 tavaszán Harald Quandtot, a német Luftwaffe 23 éves tisztjét hadifogságban tartották a szövetséges erők a líbiai kikötővárosban, Bengáziban, amikor búcsúlevelet kapott édesanyjától, Magda Goebbelstől - Joseph Göbbels náci propagandaminiszter feleségétől. Quandt ’47-ben szabadult a hadifogságból, 7 évvel később pedig ő és féltestvére Herbert megörökélték az apjuk által alapított óriási iparvállalatot.Érdekesnek ígérkezik a következő 100 év, de az előző sem volt semmi

Fontos tisztázni azt az általános félreértést a Quandt család mai élő tagjaival kapcsolatban, hogy nem voltak vér szerinti rokonai Göbbelsnek, de néhányuk nagyanyja volt annak felesége, amikor közösen – miután 6 gyermekük életének ciánkapszulával véget vetettek – saját magukat is fejbe lövették egy tiszttel Hitler bunkerének bejáratánál. A ma élő legismertebb Quandt családtagok, Susanne és Stefan még csak nem is Magda Goebbels vérszerinti rokonai.

Visszatérve az nagy vagyont öröklő Quandt testvérekre, folytatták az üzletet, amely Mauser lőfegyvereket és légvédelmi rakétákat gyártott a Harmadik Birodalom harci gépezetének. Legértékesebb vagyonuk a Bayerische Motoren Werke AG (BMW) és a Daimler AG autógyártókban való részesedés volt.Herbert Quandt felesége, Susanne és Stefan édesanyja. 2015-ben hunyt el

Ma a Quandt család számos tagból áll, de a legfontosabbak egyértelműen Susanne Klatten és Stefan Quandt. Bár szándékosan igyekeznek a háttérben maradni, olykor szerepelnek a sajtóban, annak is elsősorban a bulvár részében. 

Mesébe illő történet például, ami az 1980-as évek egy napján történt, amikor Susanne "Kant" gyakornokként dolgozott a BMW regensburgi gyárában, és találkozott a cég egyik mérnökével, Jan Klattennel. Hamarosan randevúzni kezdtek, de Klattennek fogalma sem volt arról, hogy Susanne Kant több, mint egy 20 éves gyakornok a BMW-nél. Fogalma sem volt arról, hogy amellett, hogy egy rendkívül gazdag örökösnő, ő a BMW három többségi tulajdonosának egyike. Susanne lánykérésig titokban tartotta valódi kilétét, nehogy a férfi csak a pénze miatt akarjon vele lenni.Jobbra Susanne Klatten

Ugyanakkor nem ez az egyetlen érdekes történek Susanne Quandtról. Néhány évvel ezelőtt megzsarolta őt svájci szeretője, aki videóra vette együttlétüket egy hotelben és azzal fenyegette a meglehetősen visszahúzódó életet élő nőt, hogy nyilvánosságra hozza a felvételeket. Quandt azonban inkább a rendőrségre ment, a férfi pedig 6 év börtönbüntetést kapott tetteiért. Mint kiderült, a svájci szerető többekkel is eljátszotta ezt, de Quandt előtt többnyire fizettek is neki, amiből igen jól élt.

Ezen kívül nem sokat tudni Susanne Quandtól. Nyugodt, visszahúzódó, csöndes életet élő üzletasszonként jellemzik és úgy hírlik, testvére, Stefan is hasonlóan nyugodt életet él. Igyekszik megőrizni névtelenségét, amikor csak teheti és nyilvános szereplései kizárólag focimeccseken voltak.

Ennek ellenére a testvérek politikailag igen aktívak. Jelentős összegeket adományoztak már politikai pártoknak, elsősorban a CDU (Angela Merkel pártja) kapott komoly támogatásokat a családtól.Stefan Quandt

Van is miből, ugyanis a Quandt család a világ leggazdagabbjai közé tartozik. Mára birodalmuk bőven túlmutat a BMW-n, persze továbbra is az autógyár a legjelentősebb tulajdonuk. A BMW mellett ugyanakkor olyan vállalatokban is jelentős részesedésük van, mint az Altana gyógyszergyár, a Gemplus AG, a Delton csoport, a Datacard csoport, a Varta és az IWKA AG, a homeopátiás gyógyszereket gyártó Heel GmbH és a Thiel Media GmbH.

Ekkora vagyonnal igen nagy dolog, hogy ilyen csöndesen tudnak élni, de hírek szerint mivel a család igen jól járt a náci Németország által elkövetett bűnökből, és ott van a német sajtóban gyakran emlegetett kapcsolat Göbbels-szel, nem tenne jót a vállalataiknak, ha többet szerepelnének a nyilvánosságban.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.01
Már a római birodalom idején település állt itt, 2000 évvel ezelőtt a híres Borostyánút is....
2021.12.01
Közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetésével gyanúsít a Dunaújváros Rendőrkapitányság....
2021.12.01
Jövőre is hatfutamos országos bajnokságot rendeznek terepraliban, és a szakágvezetés novemberi....
2021.12.01
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 44 ezer....
2021.12.01
A BMW első, tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzinjának prototípusai a hajtáslánc- és futómű-....
2021.12.01
„Autót szerelni menő!” - Interjú Őri Péter felkészítő tanárral. ..
2021.12.01
Közúti közlekedési baleset történt a 4-es számú főút 324. kilométerszelvényében Fényeslitkénél 2021....
2021.12.01
Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése. A vignettákat a Nemzeti....
2021.12.01
A beszállítói fennakadások és a félvezető alkatrészek hiánya miatt jelentős mértékben, tíz évvel....
2021.12.01
A romló járványhelyzet miatt a szervezők lemondták a januárra tervezett kiállítást. 2023-ban....