Oroszország

Bekamerázott oroszok: új KRESZ készül Moszkvában

2020.01.30.

Az orosz törvényhozásban élénk vita folyik a KRESZ-szabályok közeli módosításáról. Alapvetően két, egymással szorosan összefüggő témában várhatóak jelentősebb változások. Az egyik terület a sebességkorlátozások módosítása, a másik a különböző megfigyelőeszközök és mérők elhelyezése a közutakon.

A törvényhozók számtalan ötlettel álltak elő a tavalyi évben, amelyek amennyire megkönnyítették, annyira meg is nehezítették az autósok életét. Tény, hogy a sebességszabályozás egyre szigorúbb Oroszországban. A könnyítések legfeljebb a fizetős, jól felszerelt autópályákon várhatók. Az orosz viszonyok közepette a törvényhozók a közlekedési feltételek javítása helyett inkább a sebességkorlátozást tartják a közlekedésbiztonság zálogának.

Sebességtúllépés: lehet húsz százalékkal több?

Az orosz autósokat manapság leginkább az a javaslat izgatja, amely szerint csökkenteni fogják a szankciók nélküli határértéket sebességtúllépés esetén. Az eddigi szabályozás szerint nem büntették azokat, akik az adott útszakaszon megállapított legnagyobb sebességet max. 20 százalékkal túllépték. Most a túllépési limitet leszállítanák 10 százalékra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például a 100 km/h sebességre korlátozott útszakaszokon eddig nem büntették azokat az autósokat, akik 120 km/h sebességnél nem hajtottak gyorsabban. Mostantól azokat is büntetik, akik 110 km/h fölött hajtanak.

A viták a 10 vagy 20 százalékról nagyon hevesek. Érvek hangzanak el pro és kontra egyaránt. A parlamenti képviselők egy csoportja már 2019-ben áterőltette volna a törvénymódosítást, de Dimitrij Medvegyev volt miniszterelnök a javaslat ellen foglalt állást.

A közlekedésrendészet azt javasolja: először tekintsék át a sebességkorlátozások teljes rendszerét Oroszországban, mérjék fel az utak állapotát, és csak a tények birtokában térjenek vissza a témára.  

És itt meg is érkeztünk a kamerák témájához. Az átállás ugyanis jelentős technikai előkészületeket és munkát igényelne. Épp tavaly szereltek fel sebességmérő és forgalomfigyelő rendszereket néhány rendkívül forgalmas autópálya városi be- és kihajtó szakaszára. Ilyen komplex megfigyelő- és mérőeszköz-hálózat működik az M-1-es autópályán,  valamint a Moszkva-Ufa, a Kazany-Orenburg és Kazany-Uljanovszk szakaszokon is.

Megkezdődött a mobil mérőeszközökre figyelmeztető jelzések elhelyezése

Idén új jelzőtáblák telepítését kezdték el az utakon: "Fotó- és videó rögzítés" felirat sárga alapon. Ez a mobil állványokra szerelt sebességmérő kamerákra figyelmezteti a gépkocsivezetőket. A táblák azt követően kerültek ki az utakra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott a rejtett kamerarendszerek alkalmazásának felfüggesztésére a legbalesetveszélyesebb útszakaszokon a forgalmi szabályok megszüntetésére. Tavalyi év vége óta ezért táblák figyelmeztetik az autósokat a mérőpontokra Moszkva térségében.

Szigorodnak a gyermekszállítás feltételei

Egy éven belül Oroszországban 20 km/h-ra csökkenthetik a gyermekeket szállító járművek maximális sebességét. A kezdeményezést az orosz közlekedésrendészet vezetőjétől, Mihail Csernikovtól származik, aki javasolta, hogy az új KRESZ-be kerüljön be a korlátozás. A főrendőr szerint a változtatást már a törvényi szabályozás előtt be kell vezetni. Javaslata szerint a tömegkommunikációs eszközökön keresztül kell az autóvezetők agyába vésni az új szabályt.

Egy kamera, 120 ezer bírság

A sebességmérő kamerák hatékonyságára egyébként igazán jó példa annak a mérőpontnak az esete, melyet a Moszkvai Állami Egyetem, az MGU körzetében helyeztek el egy olyan útszakaszon, ahol 40 km!h a megengedett sebesség. Elképesztő, de igaz: 2019 utolsó három hónapjában 120 ezer (!!!) bírságot küldtek ki a lefényképezett gyorshajtóknak.  

Mérőpontok, rendőrbábuk az útfelújításoknál

2017 óta Oroszországban hatályban van egy renbdelkezés, amely lehetővé teszi, hogy mobil sebességmérő kamerákat helyezzenek el a felújítás alatt álló útszakaszokhoz. Mostantól ez nem csak opció lesz, hanem általános gyakorlattá válik. Az ok: a közlekedésrendészet statisztikái szerint a felújítás alatt lévő útszakaszoknál a balesetek száma magasan meghaladja az átlagost. A megelőzés érdekében mindenütt táblákon figyelmeztetik a kamerák jelenlétére az autósokat és rendőrbábúkat is helyeznek ki a legkockázatosabb szakaszokra.

Engedmény: autópályán 110 helyett 130

Az egyetlen engedmény az autósok felé az, hogy idén tavasztól néhány autópályán 130 km/h-ra emelik a megengedett legnagyobb sebességet. Eddig 110 km/h volt az általános, néhány „gyorsító” szakasz kivételével. A nemrégen teljes hosszában átadott M11-es Moszkva-Szentpétervár autópálya lesz az első, ahol az autósok 20 km/h-val gyorsabban haladhatnak az eddigieknél. Ugyanez az üzemmód vonatkozik az M-4 „Don” fizetős autópálya egyes szakaszaira.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.20
Európában egyelőre továbbra sem lesz elérhető, de a Lexus leleplezte óriás crossovere, LX legújabb....
2021.10.20
Három év kihagyás után tért vissza a Citroen C4, ami egy beazonosíthatatlan kompaktként, a....
2021.10.20
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyik forgalomfigyelő kamerája rögzítette, ahogy október 16-án,....
2021.10.20
- A szervezők, a rendezők és a házigazdák is felkészülten várják minden idők egyik legerősebb rali....
2021.10.20
Szeptemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkent éves összevetésben a forgalomba....
2021.10.20
Két halálos baleset is történt szerdán kora reggel, az egyik az M7-esen, a másik a 84-es főúton.....
2021.10.20
Az AVTOVAZ állami megrendelést kapott 1500 LADA Niva Travel terepjáróra – írja az avtonovostidnya.....
2021.10.20
- Kigyulladt és teljes terjedelmében ég egy fűrészárut szállító kamion pótkocsija az M3-as autópá..
2021.10.19
Az autóipar legfontosabb szereplői között olyan embereket szokás említeni, mint Elon Musk vagy Li....
2021.10.19
A Toyota Yaris WRC-vel versenyző Elfyn Evans a második helyen zárta a múlt hétvégi Spanyol Rallyt,....