Anyukám is érteni fogja – Szerviz a vírus szélén | Autoszektor

koronavírus

Anyukám is érteni fogja – Szerviz a vírus szélén

2020.04.14.

A pandémia letaglózta a gazdaságot és benne a javítókat is. Hogyan reagálnak, hogyan próbálnak túlélni a szervizek?

Az egész úgy kezdődött, hogy felhívott egy ismerősöm, hogy a bejáratott szervize nem fogadja műszaki vizsgára és az időszerű tavaszi átvizsgálásra az autóját, ajánljak már neki valakit. A lakhelyéhez viszonylat közeli szervizt kerestem fel kérdésemmel, aztán az egyeztetésen túl remek beszélgetést folytatottunk, már nem először.

Mielőtt belevágunk: a különleges jogrend hatálya alatt lejáró okmányok érvényessége nem szűnik meg, azok a hatály végétől számított 15 napig mér érvényesek lesznek. Ez vonatkozik a járművek műszaki érvényességére is, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne lehetne elvégeztetni a műszaki vizsgát ebben az időszakban.

Minden megváltozott

A megkeresett szervizben nagyon sok változást hozott a vírus. A vezetőnek muszáj volt néhány racionális döntést meghoznia mielőtt rövididőn belül a mélybe rántja a visszaesés a vállalkozást. Kevesebben vannak, mint korábban, a munkafelvételt is a főnök csinálja most.

Üres szervizállások (illusztráció)

A jobb szervizek az elmúlt években előbb egy, aztán 2-3 hétre adtak időpontot a kuncsaftjaiknak, annyi munka érkezett hozzájuk. A szervizvezető most arról számolt be, hogy 2-3 munkanap alatt tudják fogadni az ügyfeleket még úgy is, hogy a létszám a szervizben lecsökkent.

Azt mondták, hogy ez a munkamennyiség éppen lefoglalja most a szerviz kapacitásait. Röviden: túl kell élni valahogyan ezt az időszakot, de a teljes bezárást nem engedhetik meg maguknak.

Vírus-üzemmódban

Nem csak a munkarendet kellett ésszerűsíteni, hanem szükség volt bizonyos higiénai intézkedésekre is. Sem fogadni, sem átadni nem szeretnének semmilyen fertőzést, ezért a következő intézkedéseket hozták.

A telefonon előre egyeztetett időpontban az ügyfél a szerviz elé parkol az autójával és a kulcsot a szerviz postaládájába dobja, aztán mehet haza. A munkatárs kiveszi a slusszkulcsot, kinyitja az egyébként zárva tartott bejárót és fertőtlenítő szerrel a kezében nyitja a járművet. Abban a főbb kezelőszerveket azonnal áttörli. A szervizállásra való beállás után jön az ózonos fertőtlenítés.

Képünk illusztráció

A járművet átnézik és ha a jelzett hibákon túl is találnak valami javítanivalót, azt az ügyféllel telefonon egyeztetik. A megbeszélésben egyeztetett feladatokat a szerviz elvégzi és amikor elkészültek ismét következhet a fertőtlenítés, mert az ördög nem alszik. Az utolsó alkatrész a kulcs, ezt is mentesítik a kórokozóktól. Az ügyfél lehetőleg átutalással, vagy kártyával fizet, de eközben is maximális a higiéniai fegyelem.

Mindenki másképp csinálja

Telefonon elértem egy nálunk korábban szintén bemutatott szerviz vezetőjét. Kérdésem ugyanaz volt, mint a másik javítónál: hogy megy a bolt ezekben az időkben.

Náluk a négy szerelő kollégából váltásban ketten vannak szabadságon. A másik két munkatárs előbb a korábban időhiány miatt felhalmozódott munkát végezte el, de ezek nagyjából két hét alatt ki is futottak. Az udvaron áll ugyan egy-két befejezetlen autó, de ezeknél a tulajdonos döntésére várnak, hogy megfelelő-e a korábbi árajánlat a javításra.

Munka viszont szinte egyáltalán nem érkezik. Míg korábban – nekem is, aki némiképp VIP státuszban vagyok – két hétre adtak időpontot, most gyakorlatilag azonnal tudnának fogadni. Azért egy műhelyben mindig van mit csinálni, hát feltalálják magukat. Leltároznak, takarítanak, a műhelyberendezéseket tartják karban.

Senki nem tudja, mi lesz

Az autós szakma már megkereste a kormányzatot az ágazat által eddig és ezután elszenvedett veszteségeinek konszolidációjára. Döntés a cikk időpontjáig még nincsen, de lapunk lesz az első, aki beszámol majd az eredményekről.

Ilyen helyzet még nem volt a világon. Még megbecsülni sem tudják, hogy nagyjából mikorra várható, hogy az élet a régi kerékvágásba zökken vissza. Minden esetre a járművek karbantartása továbbra is fontos, és akinél eljött az időszakos átvizsgálás ideje, az, a higiéniai előírások maximális betartásával, de bátran keresse fel szervizét, biztosan örömmel fogadják majd.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.09
Forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként ideiglenes forgalmi rendet vezet be a Fővárosi....
2020.08.09
Ahmad Reza Sohrabi Iránból  küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.09
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a rendhagyó Forma-1-es 70. évforduló....
2020.08.09
A lengyel turistabusz kora reggeli tragédiáját követően délután újabb baleset történt az M5-ös....
2020.08.09
A szerb honvédelmi miniszter, Alekszandr Vulin hivatalosan is átvette azt az 56 darab UAZ Patriot....
2020.08.09
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: Hűű, de vagányul vezetek!  ..
2020.08.09
A négy fiatal a tűzlétrán mászott be a remízbe - írja a rendőrség honlapja, melyen közzétették a....
2020.08.09
Nyolc hétvégén át rendezik meg Makón a SzabadON fesztivált, ahol különböző tematikus programok....
2020.08.09
Egyszerű vízi szórakoztató eszköznek hihetjük a vízibiciklit, de hamis biztonságérzetet nyújt, és....
2020.08.09
Teljesen tanácstalanná vált Sebatian Vettel Ferrarija silverstone-i gyenge teljesítménye kapcsán.....