Rimac

2026-tól önvezető robotaxi szolgáltatás indul Európában

2024.07.06.

A hiperautó gyártással foglalkozó Rimac bemutatta a teljesen önvezető 'Verne Robotaxit'.

Az elektromos hiperautókat gyártó márka - még 2021-ben egyesült a Bugattival - új, önálló vezetési vállalkozást hoz létre, Verne néven. Az autók két üléssel lesznek felszerelve, és a Mobileye által fejlesztett önvezető technológiáját fogják alkalmazni. Az első Verne robotaxi szolgáltatás 2026-ban kezdi meg működését Zágráb városában, mielőtt elterjedne Európában, és a Közel-Keleten is.

A horvát Rimac még az 1813 lóerős, elektromos Nevera nevű modelljével, valamint a 2021-ben történő Bugattival való összeolvadásával tett szert hírnévre, viszont most egy új szférába szeretne betörni az önvezető taxijával, ami két éven belül szinte biztosan fellelhető lesz Zágráb utcáin. 

Az alvállalat nevét Jules Verne-ről, 19. századi francia íróról kapta, aki olyan kalandregényeiről volt híres, mint az 'Utazás a Föld középpontjába', valamint a 'Nyolcvan nap alatt a Föld körül'. Egy sajtóközleményben azt is elárulták, hogy Verne utazással és jövővel való gondolatainak kulcsfontosságú inspirációként kell szolgálnia a cég jövőképét illetően. 

A Verne robotaxi rendkívül szokatlan megjelenést kölcsönöz, rendhagyó trapézprofillal amelyet a szélvédő hangsúlyoz ki, amely majdnem eléri a jármű legelejét. A cég szerint a nem mindennapi forma a belülről kifelé történő tervezés eredménye. A kamerák és az érzékelők különböző pontokon bukkannak fel a járművön. A tetőből kiálló periszkóp, valamint az oldalablakokból kikandikáló szenzorok azok, amelyek láttán szinte egyből rájövünk, hogy önvezető autóról van szó. Mivel a gépkocsinak egyáltalán nincs szüksége emberi rásegítésre menet közben, így az olyan funkciók, mint az oldalsó tükrök, valamint az ablaktörlők, nem kerültek fel a Verne-re hogy még aerodinamikusabb legyen a végeredmény.

A Verne-t már a kezdetektől az önvezetésre tervezték. A rendszert az izraeli székhelyű Mobileye nevű céggel - akiknél egyébként többségi tulajdonosnak számít az Intel - fejlesztették ki.  A robotaxi a Mobileye Drive nevű önvezető rendszert használja, ami kamerákból, radarból és lidar érzékelőkből áll. Magát a rendszert úgy tervezték, hogy különféle úttípusokon, eltérő időjárási körülmények között is tudjon működni, valamint a helyi vezetési stílusokat is figyelembe tudja venni. 

Ellentétben sok gondolattal, amely az önvezető autókat illeti, a járműben mndössze két utas tud csak helyet foglalni, ami a Verne szerint azért van, mert a taxis rendeléseknél 10-ből 9-szer csak egy, vagy két személy utazik az autóban, így pedig maximalizálni tudják a kényelmet, a tágas utastérnek köszönhetően. Sőt, a cég még azt is hozzátette a belső tér tágasságával kapcsolatosan, hogy a robotaxiban nagyobb a hely, mint egy Rolls-Royceban. Konkrét viszonyítási alapot viszont nem kaptunk sajnos.

Az ajtók úgy nyílnak ki, hogy ne zavarják a forgalmat, viszont ahhoz elég a tér áll rendelkezésre, hogy az utasok kényelmesen helyet tudjanak foglalni az ülésekben. Az önvezető járművekre jellemző módon az utasteret úgy alakították, hogy "kevésbé legyen autószerű, inkább hasonlítson egy kisebb méretű nappalihoz. A műszerfalat egy 43 colos képernyő váltotta fel az autóban, amely szórakoztató tartalmakat jelenít meg, vagy az utazással kapcsolatos információkat. Zenehallgatásra is van lehetőség, amit egy 17 hangszóróból álló rendszer segít, továbbá az ülések is öt különböző "komfortfokozattal" rendelkeznek, viszont ezeket nem részletezték a bemutató során. 

Az ülések közt megtalálható egy érintőképernyő, amely lehetővé teszi a taxiban ülők számára, hogy kedvük szerint alakítsák a jármű beállításait. Egy 'Medián' nevű kapcsoló is fellelhető az autóban, ami az utazás elindítására is megállítására képes, olyan érzést keltve a felhasználóban, mintha az ő kezében lenne az irányítás. Az autón még egy lekerekített napfénytető is helyet kapott, melynek neve a 'Halo gyűrű' lett. 

A robotaxi mellett egy másik komponensen is dolgozik a Verne. Ez egy saját alkalmazás lesz, amivel meg tudjuk majd rendelni a fuvarunkat. Az ügyfelek az alkalmazáson keresztül tetszés szerint módosíthatják majd a jármű világítását, belső hőmérsékletét, sőt az illatát is - még az utazás megkezdése előtt. 

Minden egyes városban amelyben a Verne működik majd a jövőben, lesz egy úgy nevezett 'Anyahajó', ahol a járműveket minden nap átvizsgálják, kitisztítják, karban tartják és újratöltik. Az első ilyen hely Zágrábban lesz majd megtalálható, a Verne főhadiszállása mellett. 

A cég jelenleg még csak az első gyártóüzemét építi Horvátországban, de 2026-ban már el kívánja indítani a robotaxi szolgáltatását Zágrábban. Ezt követően a vállalat azt tervezi, hogy világszerte piacra dobja az önvezető taxikat. Elsőként az Egyesült Királyság és Németország egyes városaiban, majd a Közel-Kelet irányába szeretnének terjeszkedni. A Verne állítása szerint 11 várossal sikerült már megállapodást kötniük az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban és a Közel-Keleten, továbbá 30 másik várossal folynak a tárgyalások világszerte. 

Forrás: 
https://www.caranddriver.com/news/a61423917/rimac-autonomous-verne-robotaxi/

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.10.05
Várhatóan az ősz végig lezárul a POS-terminálok telepítése a Volánbusz járművein, így hamarosan már....
2024.10.05
Elkészült Baján a GANZ-SOR EBN8 elnevezésű elektromos midibusz prototípusa, a Gazdaságfejlesztési....
2024.10.05
Még a magyar tévé is adta, a szinkron pedig majdnem olyan remek volt, mint az eredeti. Ha azt....
2024.10.05
Egy hónap múlva élesedik a vidéki elektromos töltőhálózat bővítését szolgáló pályázat. ..
2024.10.05
Az év első kilenc hónapjában csökkent a Németországban gyártott és forgalomba helyezett....
2024.10.05
És komoly munkanélküliségre készülhet az ország. ..
2024.10.04
Kétrészes jubileumi megemlékezésünk második részében a Múzeum archívumából szemezgetünk.   ..
2024.10.04
Elfogtak a rendőrök egy férfit, aki a gyanú szerint megfenyegetett egy taxist, majd elrabolta az....
2024.10.04
A burgenlandi Oberschützen/felsőlövői gimnáziumban érettségizett, majd Grazban kezdte el az....
2024.10.04
A rendőrök 2024. október 7. és október 13. között ismét fokozott közúti ellenőrzéseket tartanak....