repülő autók

Zöld utat kaptak az első repülő autók az USA-ban

2020.10.02.

Az amerikai New Hampshire állam mostantól engedélyezi a „nem hagyományos közlekedési eszközök” részvételét a közúti forgalomban. Hétköznapi nyelvre lefordítva a repülő autókról van szó – írja a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera internetes kiadásának autós rovata.

Bár repülő autókból nem sok létezik egyelőre, a jövőt előre vetítő törvény már készülőben van az Egyesült Államokban. Az észak-keleti partvidéken található New Hampshire államban pedig már engedélyezték is a repülő autók közlekedését. A HB 1182-es számú jogszabályt Chris Sununu kormányzó írta alá, ezzel új korszakot nyitva az autós közlekedésben.

A lehetőség az ottani felfogás szerint a „közlekedési szabadság kiterjesztése”. Ugyanakkor a repülő autók forgalomban való részvételét szigorú keretek közé szorítják. Ebben az esetben szó sem lehet önvezető technológiáról.

New Hampshire új szabályozása szerint a repülő autó volánjánál kizárólag olyan személy ülhet, aki rendelkezik magánpilóta engedéllyel. Ez a földi közlekedésre is vonatkozik. Az autó tulajdonosa nem teheti meg, hogy kedve szerint felemelkedjen vagy landoljon az eszközzel. A fel és leszállás csakis repülőtereken történhet.

A hagyományos repülőgéppel szemben viszont nagy előny, hogy ha már leszálltál, azonnal folytathatod az utat hazáig közúton. A repülő autóknak a repülőgépekkel egyenértékű azonosító kóddal, azaz lajstromjellel kell rendelkezniük a farokrészen, és meg kell felelniük az Amerikai Szövetségi Repülési Hatóság előírásainak.

A törvényjavaslattal a 45 éves, republikánus Chris Sununu kormányzó a szó szoros értelemben utat nyitott egy olyan ágazatnak, melynek ma még csekély ugyan a súlya, a szabályozás hiánya miatt eddig nem igazán tudott szárnyra kapni, de elképzelhető, hogy ez lesz a közlekedés jövőjének egyik útja.

New Hampshire döntését nagy lelkesedéssel fogadták az iparágban érdekelt amerikai vállalkozások. Mindenekelőtt a Massachusetts-központú, de kínai tulajdonban lévő Terrafugia cég, amely évek óta jelen van a piacon „közúti repülőgépével”, a Transition-nal. Rajta kívül még két cég áll indulásra készen: az oregoni székhellyel rendelkező Samson Sky és a holland PAL-V, amely a Liberty elnevezésű repülő autót gyártja.  

„A jogszabály elfogadása egy mérföldkő az autózás történetében. New Hamphsire állama lesz az új közlekedési technológia úttörője. Az emberek már évtizedek óta várnak erre az áttörésre” - mondta Sam Bousfield, a Samson Sky autógyártó vezérigazgatója.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.05
A mára Európában 99%-ban öntötő hibrid elektromos autókat értékesítő, vadonatúj plug-in hibrid....
2022.12.05
A rendőrség Magyarország egész területén 2022. december 5. és 11. között közúti ellenőrzést végez....
2022.12.05
A Schaeffler fokozza a szoftver- és elektronikai fejlesztésben való részvételét. Ennek érdekében a....
2022.12.05
Mindent áthat az új, hódító világvallásnak tekinthető progresszív liberális ideológia. Már a....
2022.12.05
A 400 forint körüli euró árfolyam továbbra sem kedvez a használt autó importnak. 2022-ben....
2022.12.05
Az ABB új szerepében, a sorozat hivatalos töltőbeszállítójaként bemutatta azt a töltéstechnológiát....
2022.12.05
Nagy-Britanniában 23,5 százalékkal, 142 ezer 889 darabra nőtt az új autók eladása novemberben az....
2022.12.05
Két perc alatt kétszer hajtott bele a traffipax ellenőrzésbe az a sofőr, aki a napokban....
2022.12.05
Az online autókereskedelem elleni egyik fő érv, hogy az ember ki akarja próbálni az autót, ahhoz....
2022.12.05
Hannover felé indult egy gép 77 utassal a fedélzetén, Németország helyett azonban újra Bécsben....