Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

A zebra története

2022.01.30.

A gyalogos-átkelőhelyek, vagyis a zebrák nagyon fontosak, hogy biztonságosan átjussunk az út túloldalára. Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában megmutatjuk, hogy alakultak ki a zebrák. 

Gyalogátkelőhelyek már kétezer évvel ezelőtt is léteztek, az ókori Pompejiben hatalmas, kiemelkedő köveken lehetett átkelni az úttesten. Ezeket nem a közlekedésbiztonság miatt építették, hanem azért, hogy ne kelljen lelépni az útra, mert az víz- és szennyvízelvezetőként is szolgált.

Átkelő kövek a gyalogosoknak az ókori Pompejiben

A kövek kis szigetként biztosítottak átkelési lehetőséget, akárcsak egy folyón, a kőtömbök között lévő hézagok pedig lehetővé tették a szekerek és egyéb járművek áthaladását. A Vezúv vulkán kitörése 79-ben elpusztította Pompejit. A város romjai ma népszerű turistalátványosság, és a kőből készült átkelők is több utcán megcsodálhatók. 

Szemafor és villogó gömb

Ugorjunk egy nagyot az időben, egészen a 1868-ig. Ekkor találta fel John Peake Knight vasútmérnök az első olyan gyalogátkelőhelyet, amelynél jelezték, ha valaki át akar kelni az úttesten. A londoni Bridge Streeten üzembe helyezett szerkezet tulajdonképpen egy szemafor volt, amelynek egy rendőr felhúzta a karjait, ha a gyalogosok mentek át a forgalmas úttesten. Ilyenkor a fogatoknak, szekereknek meg kellett állniuk. Éjszaka még ki is világították a jelzést, de az erre használt gáz szivárgott, és robbanást okozott, a rendőr pedig megsérült. Nem is helyeztek üzembe több ilyen gyalogosátkelőt. Több mint fél évszázadot kellett várni a következő újításig. 

Bár száz évvel ezelőtt az autómobilok már hozzátartoztak a nagyvárosok mindennapjaihoz, a gyalogosok még nagyon védtelenek voltak, ha át akartak kelni az úttesten. 1934-ben vezették be az Egyesült Királyságban az úgynevezett Belisha-jelzőket, amelyet Leslie Hore-Belisha közlekedési miniszterről neveztek el.

Egy Belisha-jelző a gyalogátkelőhely mellett Angliában (Fotó: Wikipedia)

Az úttest mindkét oldalán egy fekete-fehér csíkos oszlopot helyeztek el, amelynek a tetején egy borostyánszínű, villogó gömb jelezte a gyalogátkelőhelyet. 

Az első zebra megszületése

Az úttesten ekkoriban még nem volt semmilyen jelzés a gyalogátkelőknél. Később apró fém kiemelkedéseket építette az aszfaltba, ami a járókelők számára könnyen látható volt, de a járművezetők csak akkor vették észre, amikor már túl késő volt megállni. Mivel megnőtt az autóforgalom, és egyre több volt a halálos baleset, ki kellett találni valamit a gyalogosok védelme érdekében. Az 1940-es évek végén szerte Angliában, több mint ezer helyszínen kísérleteztek különböző útburkolati jelzésekkel. Végül egyetlen minta bizonyult a leghatékonyabbnak, a ma már jól ismert fekete-fehér csíkok. Ezek nem csak messziről látszottak jól, és így az autósoknak elég idejük volt arra, hogy csökkentsék a sebességüket, de az úttesten átkelő gyalogosok is sokkal tisztábban látszottak a fekete-fehér csíkokon. 

1951. október 31-én megszületett az első zebra, az angliai Slough városában festették fel a fekete-fehér csíkokat, amelyek sokkal biztonságosabbá tették a gyalogosok számára az úttesten való átkelést. A megoldás bevált, és hamar elterjedt az országban.

A világ leghíresebb zebrája a londoni Abbey Roadon, ahol a Beatles legendás lemezborítója készült

A zebra elnevezés állítólag James Callaghan brit parlamenti képviselőnek, későbbi miniszterelnöknek köszönhető. A politikus 1948-ban a közlekedéskutató laboratóriumban megnézte, milyen új megoldásokat találtak ki a gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tételére, és a fekete-fehér felfestés láttán azt mondta, hogy hasonlít egy zebrára. 

Zebrák Magyarországon

Budapesten az 1920-as évek végére már több mint tízezer autó közlekedett az utcákon, ezért a gyalogosok biztonságos átkelése is égető probléma volt. 1928-ban kísérletképpen fehér vonalakat festettek fel a Nagykörút és a Rákóczi út kereszteződésében, a gyalogosok a vonalak között mehettek át az úton. Ez volt a zebrák elődje. A mai fogalmaink szerinti modern zebra az 1960-as években jelent meg, majd az 1976-ban hatályba lépett KRESZ vezette be a gyalogátkelőhely fogalmát és jogi szabályozását. A zebrák fejlődése egyáltalán nem állt le, többféle okoszebrával is kísérleteznek, hogy még nagyobb biztonságban legyenek a gyalogosok. 

Ma már természetes, hogy zebrán kelünk át az úttesten

A zebrára vonatkozó legfontosabb szabály, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak elsőbbsége van a járművekkel szemben. A járművezetőnek pedig fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelíteni a zebrát, hogy meg tudja adni az elsőbbséget a gyalogosnak, és ha kell, az átkelőhely előtt meg is tudjon állni. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.14
Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az....
2022.08.14
Inárcs közelében lassítja a forgalmat a baleset - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.08.14
Jól fogadták az utasok a Szeged és Hódmezővásárhely között menetrendszerűen közlekedő....
2022.08.14
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában tisztázzunk a titokzatos autós rövidítéseket, és a....
2022.08.14
Zwickaui járműgyárában aVolkswagen július 14-én üzembe helyezte Szászország első olyan gyorstöltő-....
2022.08.14
"Annyi durva dolog történt mostanában az utakon, hogy úgy gondoltuk, hozunk egy kis pozitív....
2022.08.14
Ahogy mozdul az autóipar a villanyosítás és az önvezetés felé, úgy lesz a vezetés élménye egyre....
2022.08.14
Meghalt egy fának ütköző autó sofőrje Bakonysárkány és Mór között - írja az MTI. ..
2022.08.13
Ideiglenesen kikerült a rendelhető modellek közül az új Lexus LX Japánban, ugyanis annyi rendelés....
2022.08.13
Valami gyanús, inkább hagyjuk. ..