Mazda

Wankellel álmodik a Mazda

2023.01.27.

Jelenleg a villanyos átállásra koncentrál a Mazda, de amint teljesítették célkitűzéseiket, szeretnének megalkotni egy Wankel-motoros sportautót. Jól hangzik, igaz?

Amióta autókat gyárt a Mazda, azóta járnak külön utakon másoktól. Így tettek akkor is, amikor az NSU-tól megvásárolták a Wankel-motor technológiát, és elkezdtek korszakalkotó sportautókat alkotni, amiknek ugyan vegyes a megítélése autós körökben, de aki ért hozzá, és valóban használja, az mind imádja. Nem véletlen, hogy mostanra a Mazda márka egyértelműen összenőtt a Wankel-motorokkal. Olyan ez nekik, mint a Fordnak a Mustang, vagy a Fiatnak az 500-as: már csak presztízs okokból sem szeretnék elengedni azt a technológiát, ami a márka alapjait fektette le.

Elképesztő belegondolni, de az RX-8-as óta nem volt Wankel-motoros autója a japán gyártónak, egészen a mostani MX-30 villanyautóig, amiben REX-ként, azaz benzines hatótáv-növelőként dolgozik majd a technológia. Noha becsülendő, hogy visszatért a Wankel egy Mazda modellben, de ez azért korántsem az, amire oly régóta várnak a márka rajongói. Némi kapaszkodót adhat azonban Yoshiaki Noguchi, a Mazda hajtáslánc fejlesztési divíziójának managere, hiszen elismerte, hogy a Mazda még mindig Wankel-motoros sportautóról álmodik. „A Wankel-motor a szimbólumunk.” – nyilatkozta az Autocarnak. „A Mazda mérnökei még mindig arról álmodnak, hogy Wankel-motoros sportautót fejleszthessenk.”

Ugyanakkor a jelenlegi szituációban belátja, hogy nem ez az elsődleges prioritás. „Amikor jobb helyzetben lesz a cég, és teljesítette az elektromos átállással szemben támasztott céljait, akkor majd elgondolkodhatunk egy ilyen sportmodell bemutatásán.” Noguchi úr azt is hozzátette, hogy az MX-30 R-EV miatt rengeteget fejlesztettek a Wankel-motoron. Hatékonyabb és könnyebb lett, illetve sikerült javítaniuk a megbízhatóságán is. Már közvetlen befecskendezést alkalmaznak, alumínium oldalfalakat és magas kompressziót. Egyelőre tehát még az elektromos modellekre koncentrál a Mazda, de korántsem zárják ki egy Wankel-motoros sportautó bemutatását a közel jövőben.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.04.01
Izraelben az utóbbi nyolc évben több, mint egymillióval nőtt a gépkocsik száma. A kis ország útjai....
2023.04.01
Február vége óta az Euroleasing a Renault, Dacia és Alpine márkák kizárólagos hazai finanszírozási....
2023.04.01
Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja....
2023.03.31
Az európai autópiac bizonyos szempontból egy nagy halmaz, hasonló piacokkal. Viszont ha közelebbről....
2023.03.31
A japán BestCarWeb internetes autós magazin információi szerint zéró emissziós sportautóvá alakul a....
2023.03.31
A konténerszállító hajókon és kompokon a tüzeket CO2-gázzal oltják el. Ha egy elektromos autó....
2023.03.31
A Budapesti Autósok olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette március 28-án, 8:15-kor azt a....
2023.03.31
Az idei 2022/2023. évi Autós Szakmák Tanulmányi Versenyének döntőjét az Automobil és Tuning Show....
2023.03.31
Az Egyesült Királyságban 69 ezer 707 autót gyártottak februárban, 13,1 százalékkal többet az egy....
2023.03.31
Ezen a hétvégén, szombaton kezdődik a hidak tavaszi nagytakarítása a fővárosban - közölte a....