közlekedésbiztonság

Videó: így is lehet – életeket menthetett a segítségkérés

2022.03.02.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. forgalomfigyelő kamerája nemrég egy utánfutós autóról rögzített felvételt az M0-s autóúton, miközben bebicskázott a jármű vontatmánya, ezért csak a forgalommal szemben, a leállósávon tudott megállni, a szállítmánya pedig az útra szóródott. Meggondolatlan manőverek helyett a sofőr szerencsére segítséget kért a biztonságos megforduláshoz, ezzel vélhetően elkerülte a további balesetveszélyes helyzeteket. A társaság arra bíztat minden autóst, hogy hasonló helyzetben mindannyian így járjunk el.

A videó a képre kattintva indul. 

Az esetről készült felvétel a Magyar Közút hivatalos Instagram oldalán nézhető meg ezen a linken: https://www.instagram.com/tv/Cal-kQtI6Uo/?utm_medium=copy_link. A videón jól látszik, hogy a sofőr összeszedte az utánfutóról lehullott csöveket, igaz, azt még életveszélyes módon tette, majd egy másik autó biztosított némi védelmet neki a leállósávon. A profi segítség hamar megérkezett, a rendőrség a kiérkezéskor látta, hogy a tovább haladáshoz meg kell fordulnia az érintett járműnek, ezt azonban biztonságosan csak úgy tudja megtenni, ha a forgalmat lelassítják számára. Ehhez kértek segítséget a Magyar Közút szigetszentmiklósi mérnökségétől. Az útellenőri szolgálattal együtt sikeresen lelassították a forgalmat a három sávon. A manőver mindössze két percig tartott, a sofőr így biztonságosan elhagyhatta a helyszínt és még pályazárra vagy jelentősebb torlódásra sem került sor. Egyébként a járműszerelvényekre vonatkozó sebességhatárok mások, mint a személyautókra, a KRESZ szerint ennek a járműnek 70 km/órával szabadott volna mennie.

A Magyar Közút arra bíztat mindenkit, ha veszélyes helyzetbe kerül a gyorsforgalmi utakon vagy bármilyen más oknál fogva a forgalommal szemben haladna, ne forogjon, ne tolasson az autóstársak előtt, hanem kérjen segítséget a 112-es számon a további balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.04
Az 53-as főúton két kamion és egy traktor ütközött össze, a teherautók kigyulladtak - a rendőrség....
2022.07.04
Az NHTSA amerikai közlekedési hatóság közzétette az első jelentését a vezetéstámogató- és....
2022.07.04
A Hódmezővásárhelyről 13:31-kor Szegedre indult, 33021 pályaszámú vasútvillamos (33021)....
2022.07.04
Egy terepjáró katonai felszereléssel – írja a Stern.   ..
2022.07.04
A robotrendelések ismét megugrottak az első negyedévben az Amerikai Egyesült Államokban, ahogy a....
2022.07.04
PR szakembert igazolt a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatósága: június közepétől Uzoni Eszter....
2022.07.04
- Romániában 23 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az idei első fél évben a....
2022.07.04
A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagár-stopot - közölte a kabinet....
2022.07.04
- Megkezdődött szombaton a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 176. hajózási főidénye: 17 kikötőben....
2022.07.04
A belsőégésű motorok betiltására vonatkozó uniós parlamenti döntést széles körben bírálták a német....