tramtrain

Vasútvillamos indul Szeged és Hódmezővásárhely között - tramtrain III. rész

2021.01.16.

Magyarországon utoljára 1913-ban, Pécsett építettek villamospályát, ami 47 évig szolgálta a közlekedést. Hódmezővásárhely immár az ötödik magyar város, ahol lesz villamos, 2021 végén a központból 30 perc alatt lehet majd eljutni Szeged centrumába a tramtrain beruházásnak köszönhetően.

A kormány felvállalta a tramtrain program sikerességéhez elengedhetetlen pluszköltséget, hogy felújítják a két város közötti nagyvasúti pályát is. A kiírásból kiderült, a projekt során a Szeged-Rókus elágazás után kezdődő és a Hódmezővásárhelyi Népkert megálló elágazóhellyel végződő, 21,3 kilométeres vasúti szakasz „nyíltvonali és állomási átmenő fővágányait építik át nyolcvan-száz kilométer/órás pályasebességgel használhatóvá és az engedélyezett tengelyterhelés is megemelkedik 225 kilonewtonra”. (Írásunk előző részét itt olvashatják.)
 
Több helyen is építettek kitérőt.
 
A Népkertnél teljesen, Algyő állomáson részlegesen újul meg a nagyvasúti vágányhálózat. Két szakaszon, Szeged-Rókus elágazás és Baktó elágazás, valamint Sártó elágazás és Kopáncs forgalmi kitérő között új második vágányt is terveztek. Az állomásokon és forgalmi kitérőknél térvilágítást építenek ki, korszerűsítenék a négyszáz voltos villamos energiaellátást. Renoválnak számos műtárgyat, Algyőn pedig P+R parkolót alakítanak ki. „A korszerűsítés az állomási és vonali biztosítóberendezések átépítését, cseréjét, az állomásokon és a vonalon új kábelalépítmény és kábelhálózat kiépítését, integrált vasúti távközlési rendszer és korszerű utastájékoztató berendezések létesítését is magában foglalja.”
 
A fejlesztéseket a szerződés megkötésétől számítva huszonöt hónapon belül kell befejezni. A nyílt eljárású közbeszerzésre 2017. augusztus 8-áig jelentkezhettek az építkezést megvalósítani kívánó cégek. A Szeged és Hódmezővásárhely közötti nagyvasúti szakasz építésére kiírt közbeszerzési eljárást végül a Swietelsky Vasúttechnika Kft. nyerte el, a társaság huszonötmilliárd forintból építheti át a 135-ös vasútvonal Hódmezővásárhelyi Népkert, 1559-es szelvény és Szeged-Rókus állomás, 1772-es szelvény közötti szakaszát.
 
Utolsó simítások az algyői vasúti hídon 2020 decemberében.
 
A pályázat szerint a munkák során a vasúti pálya teljesen átépül. A nagygépes vágánybontást követően cementes meszes stabilizációval erősítik meg az alépítményt, vízzáró réteget alakítanak ki, a zúzottkőágyazatot pedig új zúzottkőből építik át. A hézagnélküli folyóvágányokat felújított, ötvennégy kilogramm per folyóméteres sínekből hozzák létre. (A használt sínek beépítéséből később komoly vita támadt, információink szerint volt olyan szakasz, ahol visszaszedték a már beépített síneket, de ezt most nem részleteznénk.) A tervekben az szerepelt, hogy az algyői Tisza-hídon elvégzik a korrózióvédelmet, a hibás tartóelemek cseréjét, felújítják a műtárgy úgynevezett vizsgálókocsijait is. A projekt végleges befejezésének, a hiánymentes műszaki átadás határidejének 2020 júniusát adták meg.
 
2018-ban a beruházás négy része közül háromban már megvolt a közbeszerzés nyertese: a hibrid – a nagyvasúti szakaszon dízelüzemű – járműveket a Stadler szállítja, a pályaépítéseknek és -felújításoknak is volt már gazdája. A szegedi járműtelep állt a leghátrább, várt a tender kiírására. 2019 közepére itt is meglett a kivitelező, a 2876 négyzetméter alapterületű járműkarbantartó csarnokot a nagysimonyi székhelyű Homlok Építő Zrt. nyerte el, nettó 3 milliárd 270 millió forintért építheti meg.
 
Itt, a Plázánál érkezik meg Szeged-Rókusra a tramtrain.
 
A beruházás teljes befejezését követően a tramtraint a MÁV, valamint a MÁV-Start fogja üzemeltetni. – A tervek szerint vonatok Szegeden belül az 1-es villamos vonalán jutnak majd el a rókusi pályaudvarig, ahol automatikusan leeresztik az áramszedőt, és beindítják a dízelmotort. A szerelvények Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert között a nagyvasúti megállási rendet követik majd, vagyis csak Algyőt fogják kiszolgálni. A „vonatvillamosok” javasolt követési ideje a reggeli csúcsidőszakban tíz, napközben és délutáni időszakban húsz, este és hétvégén harminc perc. A 130-as vonalon a nagyvasúti vonatok közlekedési rendje előreláthatólag nem változik, marad az órás ütem – írta az iho.hu.
 
A CityLinkek összesen 216 utas befogadására lesznek képesek: 76 fix és 16 lehajtható ülést, négy mozgássérült helyet, valamint négyzetméterenként négy emberrel számolva százhúsz fő állóhely kapacitást nyújtanak. A járművek Szeged és Hódmezővásárhely villamoshálózatán hatszáz volt feszültséggel betáplált elektromos üzemmódban ötven kilométer per órás maximális sebességgel haladhatnak a KRESZ előírásai alapján – a konstrukciós sebesség villamos üzemmódban hetven kilométer per óra. A két város közötti nagyvasúti szakaszon dízel meghajtással, száz kilométer per órás megengedett sebességgel szállíthatják majd az utasokat.
 
76 fix, 16 lehajtható ülés plusz 4 mozgássérült hely lesz.
 
A komfortos, nagyrészt alacsonypadlós és akadálymentes CityLink a kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, világos, tágas utastérrel, valamint korszerű fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel rendelkezik majd. A négy multifunkciós térben kerekesszékkel közlekedő utasok, kerékpárok vagy babakocsi szállítása is megoldható. Érdekesség, és megoldandó feladat volt, hogy az alacsonypadló más magasságot jelent a villamosnál és mást a nagyvasúton. Információink szerint ezzel együtt minden ajtó kinyílik majd a megállókban, és ahol kell, kigördülő lépcső segíti az utasokat. Írásunk következő részét itt olvashatják.
 
További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.01
A BMW első, tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzinjának prototípusai a hajtáslánc- és futómű-....
2021.12.01
„Autót szerelni menő!” - Interjú Őri Péter felkészítő tanárral. ..
2021.12.01
Közúti közlekedési baleset történt a 4-es számú főút 324. kilométerszelvényében Fényeslitkénél 2021....
2021.12.01
Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése. A vignettákat a Nemzeti....
2021.12.01
A beszállítói fennakadások és a félvezető alkatrészek hiánya miatt jelentős mértékben, tíz évvel....
2021.12.01
A romló járványhelyzet miatt a szervezők lemondták a januárra tervezett kiállítást. 2023-ban....
2021.12.01
Egy személy veszítette életét Sátoraljaújhely belterületén, amikor egy autó villanyoszlopnak....
2021.11.30
A közelmúltban bemutatott tisztán elektromos modelljével minden eddiginél magasabbra emeli a lécet....
2021.11.30
Az ipar igényeinek megfelelő, maximális színvonalú, korszerű szolgáltatást kínál a BME új....
2021.11.30
A Debreceni Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát – írta a police.hu ..