vasútfejlesztés

A vasutat állítja a kormány a közlekedésfejlesztés középpontjába

2021.09.23.

A közlekedési infrastruktúra színvonala meghatározó tényezője a fenntartható növekedésnek, ezért a kormány a következő egy-másfél évtizedben a környezetkímélő és energiahatékony vasutat állítja a közlekedésfejlesztés középpontjába - hangsúlyozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön a Nyugati pályaudvaron, a MÁV saját fejlesztésű, IC+ első osztályú kocsijának bemutatóján.

Hozzátette, a kormány a vasúti járművek minőségi cseréjére kétezer milliárd forintot költ 2030-ig a vasút versenyképességének megerősítése és az utasok színvonalas kiszolgálása érdekében.

A vasúti járműállomány átlagéletkorát 25 év alá csökkentik, és törekednek az utasigényekhez illeszkedő, hatékonyan üzemeltethető, korszerű járműállomány kialakítására - mondta az ITM államtitkára.

Schanda Tamás rámutatott: a patrióta gazdaságpolitika egyik fontos eleme a hazai kapacitás kiépítése főleg azokban az ágazatokban, amelyekben világszínvonalú termékek előállítására volt képes az ország. Ezzel a nemzetközi piaci pozíciók visszaszerzésén, az exportképes vállalkozások számának növelésén túl az ország önellátási képességét is erősíteni lehet. A védelmi ipar és a buszgyártás mellett ilyen szektor a vasúti járműgyártás - tette hozzá.

Az ITM államtitkára elmondta, hogy az IC+ vasúti járműveket a nemzeti vasúttársaság saját maga fejlesztette és gyártja, ezek nemzetközi szinten is versenyképes színvonalúak.

A több mint 40 milliárd forintból elkészülő első 90 darab IC+ jármű gazdaságstratégiai, iparpolitikai célokat is szolgál. Az új flotta több mint 50 százalékos hazai beszállítói aránnyal épül, a gyártás során 250 munkavállalónak ad közvetlenül munkát a vasúttársaságnál, és legalább ugyanennyinek közvetve. A magyar vasúti kocsi mintegy harmadával olcsóbb a piacon elérhető, hasonló tulajdonságokkal rendelkező járműveknél - emelte ki az államtitkár.

Ismertetése szerint az utasok már 55 IC+ kocsival találkozhatnak, ezek közül 20 nemzetközi forgalomban is közlekedhet, 35 pedig másodosztályú, többcélú vasúti kocsi.

Schanda Tamás szólt arról, hogy Magyarországon az eddigi gazdaságvédelmi intézkedések eredményesek voltak, megvédték a munkahelyeket. A mostani időszak már a gazdaság újraindításáról szól.

Hangoztatta: a magyar válságkezelés a világ élvonalához tartozik, ennek köszönhető, hogy a gazdaság teljesítménye meghaladja a válság előtti szintet, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, szemben az EU ennél alacsonyabb, 13,2 százalékos GDP-növekedésével. Magyarország az elsők között lábalt ki a válságból.

Jelezte, a gazdaságot újraindító intézkedéseknek köszönhetően 2021-ben 5,5 százalék felett is bővülhet a magyar gazdaság, így visszatér az 5 százalék körüli növekedési ütemhez. Emlékeztetett, hogy 2018-ban 5,4 százalékkal, 2019-ben pedig 4,6 százalékkal nőtt a gazdaság.

A kormány megszorítások helyett munkahelyteremtéssel, gazdasági fejlesztésekkel, a családok támogatásával, valamint adócsökkentéssel kezeli a válságot - szögezte le az államtitkár.

Juhász Roland, a miniszterelnöki kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára elmondta, a kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy a nemzeti vasúttársaság az utasok számára vonzó, modern, akadálymentes járműállománnyal rendelkezzen. Éppen ezért minden eszközzel támogatják a MÁV saját fejlesztésű IC+ kocsi gyártását célzó programját. Az IC+ kocsik kormányzati támogatással megvalósuló sorozatgyártása számos gazdaságstratégiai célt szolgál, a beruházás egyebek között munkahelyeket teremt, gyarapítja a nemzeti vagyont, továbbá hozzájárul a gazdaság újraindításához - hangsúlyozta Juhász Roland.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a korszerű járműpark mellett megfelelő vasútipálya-hálózatra is szükség van. Az IC+ járműcsaládon belül dolgoznak egy modern vezérlőkocsi prototípus létrehozásán, jelenleg a tervezésnél tartanak, várhatóan 2024-ben készül el az első jármű.

A MÁV közölte, hogy a vasúttársaság a következő három szombaton, Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon mutatja be a teljes IC+ családot az utasoknak.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
A rendszerváltás előtt legfeljebb a balatoni szállodák előtt parkoló autókban láthattunk Grundig....
2022.11.27
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-....
2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....