eredmény

Tovább őrzi első helyét hazánkban a Toyota

2020.05.05.

A környezetbarát újautó értékesítések előretörésének köszönhetőn az elmúlt években hazánkban piaci pozícióját folyamatosan javító Toyota eladásai idén sosem látott mértékben szárnyalnak. A városi forgalomban akár 50-80%-ban tisztán elektromos közlekedést lehetővé tévő öntöltő hibrid elektromos autóiról ismert autómárka 2020 első négy hónapjában 4652 új értékesítésével, 12,15%-os piaci részesedéssel végzett az első helyen a kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piacon. Ez megdöbbentő, 32,2%-os növekedést, és 4,15 százalékpontos piaci részesedésnövekedést jelent az előző év azonos időszakához képest 12,9%-al csökkenő piacon.

 

Azt már tavaly sejteni lehetett, hogy a 2020-tól életbe lévő új európai uniós emissziós szabályozásoknak a Toyota, és prémium márkája, a Lexus lehet a nagy nyertese. Az új szabályozásban előirányzott maximális 95 g/km-es európai flottaszintű átlagos károsanyagkibocsátást ugyanis a japán autógyártó már tavaly is majdnem elérte, köszönhetően annak, hogy európai értékesítéseinek már akkor több, mint 50%-át tették ki a környezetbarát hibrid elektromos autók. A Toyota és a Lexus a piac legszélesebb, Európában 22 modellből álló hibrid modellportfóliója révén így nyerő helyzetből várta a 2020-as évet. Míg számos versenytárs autógyártó modellek és/vagy bizonyos meghajtások szállítási fennakadásokat okozó megszűntetésére, és/vagy a büntetéseket kompenzálandó drasztikus áremelésekre kényszerült, addig az kontinensen értékesített autóinak 75%-át itt is gyártó japán autógyártó tökéletes ellátottsággal a korábbi árakon fordult rá 2020-ra.

Mindezek eredményeképp az idei év első négy hónapjában a  Toyota 4652 új autó értékesítésével 8%-ról 12,15%-ra, míg a Lexus 286 új autó eladásával 0,54%-ról 0,75%-ra növelte piaci részesedését a kivonásoktól tisztított újautópiacon a tavalyi év azonos időszakához képest.

Mi várható az év hátralévő részében?

Minden esély meg volt arra, hogy a Toyota és a Lexus minden szempontból rekordévet zárjon idén hazánkban, a koronavírus helyzet miatti keresletlassulás azonban természetesen a két sikermárkát is érintette. Abszolút értékben vélhetően az ő eladásaikba is begyűrűzik majd a kereslet mérséklődésének hatása, piaci részesedés tekintetében azonban akár még további erősödésre is számíthatnak: áprilisban ugyanis a két márka még az első négy hónaposnál is magasabb, 14,05%-os (Toyota) és 0,94%-os (Lexus) piaci részesedést ért el a kivonásokkal tisztított hazai újautópiacon. Sok múlik természetesen azon is, hogy milyen hamar éled újra a piac, ahol a szerződéskötéseket március második felétől a kijárási korlátozások is nehezítették, annak ellenére, hogy a Toyota és a Lexus az elsők között kínálta az online, érintésmentes autóvásárlás lehetőségét. A modellek ellátottsága és az árképzés mindenesetre a két japán márka mellett szól: mind a Toyota, mind a Lexus megfelelő készletekkel rendelkezik, és bár az euróárfolyam miatti áremelést ők sem kerülhették el, ennek mértéke kedvezőbb a legtöbb versenytásénál, akik közül sokan már korábban, az emissziós korlátozások miatt is áremelésre kényszerültek. Ennek révén jelenleg az eddig is legendás megbízhatóságáról, alacsony üzemben tartási költségeiről és kiváló értéktartásáról ismert Toyota és Lexus még a korábbinál is jobb ár-érték arányt kínáló vétel lehet. Ráadásul új modellekből sem lesz hiány. A már tavaly is valóságos modellinváziót (vadonatúj RAV4, vadonatúj Corolla mindjárt 3 karosszériaváltozatban, vadonatúj Camry, vadonatúj Supra, új C-HR) bemutató Toyota idén is kitesz magáért: már a márkakereskedésekben a nagycsaládos autóvásárlási program nagy favoritjának tartott vadonatúj Proace City Verso személyszállító, és testvérmodellje, a Proace City áruszállító, hamarosan érkezik az új Supra 2.0 literes változata, már most rendelhető a szeptemberben érkező vadonatúj Yaris (ami mellett a jelenlegi generáció is a kínálatban marad Yaris Classic néven), míg ősszel érkezik a Hilux és a Land Cruiser frissített változata, a vadonatúj GR Yaris sportautó, és a vadonatúj RAV4 Plug-in Hybrid. A tavaly három új modellt (vadonatúj ES, vadonatúj UX és új RX) bemutató Lexus nagy dobása idén az LC szupersportkupé régóta várt kabrió változata, az LC Convertible lesz, ősszel pedig az ES-hez érkezik egy különleges megoldás, a digitális visszapillantó tükör.

A Toyotának és a Lexusnak tehát minden esélye meg van arra, hogy megerősödve kerüljön ki a koronavírus okozta piaci mérséklődésből, és még az sem lehetetlen, hogy történetében először a Toyota Magyarország legnépszerűbb újautó márkájaként zárhatja az évet.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.13
A koronavírus-járvány következtében átalakulnak a vásárlási szokások: a Nemzeti Útdíjfizetési....
2020.08.13
Szinte közhellyé vált "motorosokról" beszélni, akár dícsérni, akár szidni akarják őket...
2020.08.13
A Jaguar Classic hat, egymáshoz illő E-type-párossal ünnepli az emblematikus sportautó 60.....
2020.08.13
Jelentősen, 30,5 százalékkal 19,2 milliárd forintra csökkent a Rába csoport konszolidált árbevétele....
2020.08.13
A Kia Motors nyilvánosságra hozta a felfrissített Stinger első fotóit. Az ötajtós sportszedán....
2020.08.13
Az idén 9 százalékkal csökken a világ olajkereslete, de jövőre már 7,7 százalékkal növekszik a....
2020.08.13
Mint arról korábbi híradásunkban is beszámoltunk, mára virradóra halálos baleset történt Bócsánál,....
2020.08.13
Közlekedési balesetben meghalt egy férfi az 54-es úton Bócsa közelében ..
2020.08.13
Egy kivételesen elegáns Ferrari 360 Modenát terebélyes limuzinná alakítottak át Ausztráliában. Úgy....
2020.08.12
Balatonfűzfőről érkezett bejelentés a rendőrségre június 27-én arról, hogy délután az egyik helyi....