Tóbiás és Balambér kalandjai a dugóban | Autoszektor
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai a dugóban

2019.03.10.

Nagyon sok ember tapaszatlja meg nap mint nap, hogy milyen amikor egy út, útszakasz bedugul, és csak lépésben lehet haladni. A dugó miatt nem csak elkésünk a fontos találkozónkról, de az idegszálaink számát is megtizedeli az araszolgatás. Hogyan kerüljük el a dugót, illetve ha már benne vagyunk mire kell figyelni? Cikkünkből kiderül. Tarts velünk!

(Se elejes, se vége. kép: velvet.hu)

Az első lépés, hogy az ember megtervezze az indulást. Német felmérések szerint kedden és szerdán van a legkisebb forgalom az utakon. Aki tehát nem feltétlenül hétvégén akar utazni, annak érdemesebb ezt a két napot választani. Előfordul, hogy a leggondosabb tervezés ellenére is dugóba kerül az ember. Mit lehet ilyenkor tenni? A biztonság érdekében mindenképpen vezessen előrelátóan, vagyis, amikor meglátja a kocsisor végét, óvatosan lépjen a fékpedálra, majd szép lassan guruljon az utolsó autó mögé. A dugóban ugyanis a legnagyobb veszélyt a figyelmetlen autósok jelentik, akik későn fékeznek, és hátulról beleszaladnak az előttük állóba. Nem véletlen tehát, hogy a legtöbb szakember a megfelelő követési távolság megválasztását hangsúlyozza leginkább. Az sem jó, ha valaki túl nagy távolságot hagy, így ugyanis helyet pazarol, és a mögötte jövőt arra kényszeríti, hogy a szükségesnél előbb fékezzen. Amikor viszont valaki túl kevés helyet hagy, akkor a hátulról jövő gyorsabb jármű előzésénél, veszélyes helyzet alakulhat ki. Az ajánlott távolság: egy-két autónyi helyet kihagyva kell követni az előttünk haladót.

A dudálás nem segít. (kép: autonavigator.hu)

Manapság nagyon sokan használják a vészvillogót, ha forgalmi akadályt észlelnek, vagy bent állnak a dugóban. Ennek azonban csak akkor van értelme, ha előre nem látható helyen, pl. kanyarban van, és csak a sorban az utolsó autó jelzi azt. Fontos továbbá, hogy nem szabad a vészvillogót túl korán bekapcsolni, pl. akkor sem célszerű, ha csak lassul a forgalom, de még nincs dugó, vagyis nem áll a kocsisor. Amennyiben dugóban áll, és előreláthatólag hosszabb ideig fog egy helyben maradni, érdemes lekapcsolni a motort. Fontos, hogy az autóval ne álljon a felezővonalhoz. Inkább hagyjon ott helyet, hogy szükség esetén a mentő-, tűzoltó-, vagy rendőrautó elférjen. Többsávos utaknál pedig értelemszerűen szintén a két sáv között kell helyet hagyni a mentőknek. Amennyiben odaér a baleset helyszínéhez, ami miatt a dugó kialakult, fékezés nélkül, lassan hajtson tovább, a bámészkodó autósok ugyanis még jobban lassítják a forgalmat, ráadásul a mentőknek is útban lehetnek

Van, úgí, hogy még araszolgatás sincsen. (kép: index.hu)

Bár sokan nem tartják be, de lényeges szabály, hogy dugóban sem szabad használni a leállósávot. Azt kizárólag akkor használhatja, ha mondjuk a rendőrség, vagy tábla odairányítja a forgalmat. Amennyiben már kialakult a dugó, általában nem érdemes az elkerülő utakat sem választani, mert addigra már ott is rengeteg autó lesz a közutakon. Ilyenkor csak a türelem segíthet. Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.20
A Pest megyei rendőrök az elmúlt napokban az M0 autóúton tevékenykedtek, két horrorkaravánt is....
2022.01.20
A Volkswagen autógyártó 2021-ben lényegesen több járművet tudott eladni az Egyesült Államokban,....
2022.01.19
Eltűnő kategóriák, halálra ítélt topmodellek? Hihetetlen, de egyre népesebb a mezőny. ..
2022.01.19
- A Dacia legyártotta a hétmilliomodik járművét dél-romániai üzemében, amely 1968 óta működik -....
2022.01.19
Mexikó a hetedik legnagyobb autógyártó a világon. Az országban 2021-ben kevesebb autót gyártottak,....
2022.01.19
- A Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói üzeméből....
2022.01.19
Volt, amit egyszerűen kalapácsnak, míg más autót egyenesen a család barátjának neveztek el. Egy....
2022.01.19
- Tavaly a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 4,6 millió utas és 183 ezer tonna légiáru fordult....
2022.01.19
A prémium járműveket gyártó Audi az értékesítés csekély visszaeséséről, egyidejűleg az elektromos....
2022.01.19
A Stellantis N.V. alapító társaságai merész és jövőbetekintő szelleméből született pontosan egy éve....