20 éves jubileum

A Stellantis az illinois-i gyár bezárására kényszerülhet az ambíciózus villanyosítási tervek miatt

2023.03.17.

A Stellantis illinois-i összeszerelő üzemében (BVAP) február utolsó napján meghatározatlan időre leállt a termelés, és iparági elemzők szerint feltehetően, nem is fog újraindulni. Az ok az ambíciziózus elektromos átállásában, ezen belül a Jeep Cherokee villanyosítási terveiben keresendő. A United Auto Workers (UAW) szakszervezet képtelenségnek tartja ezt, és elutasítja a nagy múltú üzem termelésének felfüggesztéséről hozott döntést.

A Belvidere-i gyártóüzem mintegy 1350 embert foglalkoztat, egykorerokee terepjárókat. Elemzők szerint az üzem sorsát megpecsételheti az, hogy a konszert rohamoson közel négyezer embernek adott munkát. A 25 ezer fős kisváros minden szállal kötődik hozzá.  Lassan hatodik éve ott szerelik össze a Jeep Ch léptékben tér át a belsőégésű motorokról az elektromosokra. A Belvidere-i üzemből kedden gördült le az utolsó Cherokee terepjáró, és nincs tervbe véve más jármű gyártása, de – mondta Carlos Tavares vezérigazgató -, keresnek megoldást erre a helyzetre. Szakértők azonban egyáltalán nem biztosak abban, hogy találnak.

A PSA-Citroën csoport és a Fiat-Chrysler (FCA) csoport összeolvadásával két éve létrejött, amszterdami székhelyű Stellantis vezérigazgatója szerint az elektromos autók előállítása mintegy negyven százalékkal drágábbnak bizonyult a hasonló kategóriáju belsőégésű motorokkal felszerelt társaiknál. A vállalat nyilvánvaló okokból nem akar ennyivel drágább modelleket kínálni a vásárlóknak, de mivel veszteségesen sem tudja értékesíteni az elektromos autókat, keresi a költségek optimalizálásának módját.

Az UAW szakszervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy tétlenségre kárhoztatják a nagy múltú összeszerelő üzemet. Felhívja a figyelmet arra, hogy a számos iparági díjat elnyert BVAP 1965 óta gyártott autókat a Chrysler, az FCA és a Stellantis számára, és generációkon át „minőséget és termélekenységet” nyújtott. És ami még ennél is fontosabb, hogy – írja közleményében Ray Curry, az UAW, vezetője - "a Stellantis meggondolatlan döntésének negatív következményei lesznek az egész régióra és beszállítói hálózatra nézve", életek mennek tönkre, családok jutnák koldusbotra.

Az UAW kiváltképpen annak fényében tartja felháborítónak, hogy  a Stellantis nem hajlandó befektetni az üzembe, hogy a minap kiderült: Carlos Tavares 24,8 millió dolláros fizetést kapott a tavaly. Követelik, hogy a Stellantis új járművet gyártson Belvidere-ben.

A Stellantis közben hatalmas összegeket fektet be az elektromos átállásba az Egyesült Állmokban is. A vállalat a minap bejelentette, hogy 155 millió dollárt szán az új EDM motor-hajtásláncok előállítására az Indiana állambeli Kokomóban lévő három üzemében. A motorokat az STLA Large és STLA Frame platformokra épülő járművekbe fogják szerelni. Az EDM három részből áll: az elektromos motorból, az erőátviteli elektronikából és a hajtásláncból. Az autógyártó szerint így együtt olcsóbb az előállításuk – emlékeztet a carsweek.ru.

A kokomói beruházás része a Stellantis ambíciózus villanyosítási terveinek. A konszern azt tervezi, hogy az évtized végéig az összes, Európában értékesített autója elektromos lesz, az Egyesült Államokban pedig az eladottaknak a fele, 2038-ra pedig eléri a teljes széndióxid-semlegességet. A vállalatcsoport 75 különböző elektromos autómárka gyártását vette tervbe, az évtized végére évente ötmillió elektromos autót akar gyártani.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.04.01
Izraelben az utóbbi nyolc évben több, mint egymillióval nőtt a gépkocsik száma. A kis ország útjai....
2023.04.01
Február vége óta az Euroleasing a Renault, Dacia és Alpine márkák kizárólagos hazai finanszírozási....
2023.04.01
Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja....
2023.03.31
Az európai autópiac bizonyos szempontból egy nagy halmaz, hasonló piacokkal. Viszont ha közelebbről....
2023.03.31
A japán BestCarWeb internetes autós magazin információi szerint zéró emissziós sportautóvá alakul a....
2023.03.31
A konténerszállító hajókon és kompokon a tüzeket CO2-gázzal oltják el. Ha egy elektromos autó....
2023.03.31
A Budapesti Autósok olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette március 28-án, 8:15-kor azt a....
2023.03.31
Az idei 2022/2023. évi Autós Szakmák Tanulmányi Versenyének döntőjét az Automobil és Tuning Show....
2023.03.31
Az Egyesült Királyságban 69 ezer 707 autót gyártottak februárban, 13,1 százalékkal többet az egy....
2023.03.31
Ezen a hétvégén, szombaton kezdődik a hidak tavaszi nagytakarítása a fővárosban - közölte a....