Mi kerül ezen ennyibe

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (6. rész) – A diagnosztikai tevékenységek dologi feltételei

2020.11.13.

A gépjárműfenntartó tevékenységek és az azokkal kapcsolatos teendők megfelelő elvégzését, valamint a vállalat felépítését szabályzó rendelet nem csak személyi oldalról határozza meg a műhely működtetését. Vannak bizonyos dologi feltételek amelyeknek kötelező megfelelniük.

 

A dologi feltételek magukban foglalják a javítási/karbantartási munkákhoz szükséges eszközöket, berendezéseket, készülékeket, illetve magát a létesítményt is. Ezeket a feltételeket, a munkálatokra vonatkozó műszaki előírásokat és a tevékenység elvégzésével kapcsolatos tanúsítási kötelezettségeket részletezzük.

A járművek diagnosztikai ellenőrzése tulajdonképpen műszeres méréstechnikai vizsgálatok összessége, amelyekkel a jármű komolyabb szétszerelése nélkül tudunk adatokkal szolgálni a szerkezet műszaki állapotáról. A diagnosztikai eljárás azonban nem ér véget magával ellenőrzéssel, nem megfelelő értékek esetén a beállítást/szabályzást is el kell végezni. Az ellenőrzést és a beszabályzást általában ugyanazzal a géppel kell elvégezni, és a beállítást követően ismét le kell ellenőrizni az értékeket.

Ezeknek a tevékenységeknek az elvégzése szintén szigorú feltételek mellett valósítható meg. A műveletek szakszerű elvégzéséhez szükség van egy olyan zárt, pormentes, hidegpadlós helyiségre, amely alkalmas a diagnosztikai eszközök, berendezések megfelelő telepítésére.

Mely eszközöket értünk diagnosztikai berendezések alatt? A lista a teljesség igénye nélkül a legfontosabbakat foglalja magába:

  • Fékerőmérő pad
  • Lengéscsillapító-vizsgáló
  • Futóművizsgáló és -beállító
  • Fényszóró-ellenőrző és -beállító
  • Soros diagnosztikai eszköz
  • Emissziómérő berendezés

 

A modern vezetéstámogató rendszerekkel új eszközök is bekerülnek a listába, az folyamatosan bővül. Gondoljunk csak az ADAS-kalibráló berendezésekre, melyekkel a kamerákat, radarokat lehet kalibrálni. Ma már egy szélvédő-csere alkalmával a szélvédőre szerelt kamerát is be kell állítani, illetve az új pozíciójának megfelelően kalibrálni kell.

 

 

A kalibrálás a futómű ellenőrzésével és beállításával kezdődik! Futóműállítás esetén biztosítani kell a jármű kerekeinek vízszintes síkban való felfekvését egy emelő (vagy padozat) segítségével, illetve figyelembe kell venni, hogy a vízszintestől való eltérés hosszirányban legfeljebb 5, keresztirányban pedig legfeljebb 2 szögperc lehet.

Fényszóróbeállításnál a vízszintes síkban való rögzítésen kívül, biztosítani kell a fényszóróellenőrző berendezés optikai tengelyének ezzel párhuzamos síkban való elhelyezkedését. A párhuzamosságtól eltérés legfeljebb 3 szögperc lehet.

 

 

Ezeken felül rendelkeznie kell a különböző járműtípusok diagnosztikai ellenőrzéséhez és beszabályozásához szükséges berendezésekkel, eszközökkel és célszerszámokkal – valamint ezek szakszerű alkalmazását, a különféle járműtípusok ellenőrzési és beállítási adatait, illetve a hozzájuk tartozó tűréshatárokat tartalmazó műszaki leírásokkal is.

Az eszközöknek nem csak rendelkezésre kell állni, hanem időszakosan kalibrálni, karbantartani kell azokat, az adatbázisok pedig szintén havi több tízezer forintos kiadást jelentenek. A gépek amortizációjával és az új, még drágább technológiák érkezésével is számolni kell, ha a műhelyt hosszú távon szeretnék üzemeltetni.

A tanúsítási kötelezettség az elvégzett munkát, a felhasznált anyagokat és alkatrészeket, valamint a bemérési és beállítási adatok leírását foglalja magában.

 

 

 

Forrás: 
Bosch

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.06
Nemrég kezdődött meg a Rivian nevű, autókat egyelőre nem gyártó, de a befektetők szerint nagy jövő....
2021.12.06
A 2022 tavaszától elérhető, új Mazda2 Hybrid megjelenésével először kerül be a Mazda hajtáslánc-....
2021.12.06
Nagy-Britanniában öt hónapon belül először nőtt az autóeladás éves szinten novemberben - állt a....
2021.12.06
A közlekedők a megyeszékhelyi belvárosban találkozhattak a rendőrségi Télapóval, aki járőrtársával....
2021.12.06
Pötsch maradhat, Diessnek remegnie kell – írja német manager-magazin.de ..
2021.12.06
A legtöbb autórajongó számára a Porsche 911 az egyik abszolút álomautó. Ez azonban nem vonatkozik....
2021.12.06
Az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatának úgynevezett „Családok Átmeneti....
2021.12.06
A Hyundai Motor a Top Gear 2021. évi díjátadóján a legmagasabb rangú elismerésben részesült: az i20....
2021.12.06
Az ABB bevezeti a Plug N Charge technológiát, amely egyszerűsíti, és még gördülékenyebbé teszi az....
2021.12.06
9 nap, 9 helyszín, 10 ezer adag étel – számokban a nagyszabású téli jótékonysági akció. ..