Mi kerül ezen ennyibe

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (6. rész) – A diagnosztikai tevékenységek dologi feltételei

2020.11.13.

A gépjárműfenntartó tevékenységek és az azokkal kapcsolatos teendők megfelelő elvégzését, valamint a vállalat felépítését szabályzó rendelet nem csak személyi oldalról határozza meg a műhely működtetését. Vannak bizonyos dologi feltételek amelyeknek kötelező megfelelniük.

 

A dologi feltételek magukban foglalják a javítási/karbantartási munkákhoz szükséges eszközöket, berendezéseket, készülékeket, illetve magát a létesítményt is. Ezeket a feltételeket, a munkálatokra vonatkozó műszaki előírásokat és a tevékenység elvégzésével kapcsolatos tanúsítási kötelezettségeket részletezzük.

A járművek diagnosztikai ellenőrzése tulajdonképpen műszeres méréstechnikai vizsgálatok összessége, amelyekkel a jármű komolyabb szétszerelése nélkül tudunk adatokkal szolgálni a szerkezet műszaki állapotáról. A diagnosztikai eljárás azonban nem ér véget magával ellenőrzéssel, nem megfelelő értékek esetén a beállítást/szabályzást is el kell végezni. Az ellenőrzést és a beszabályzást általában ugyanazzal a géppel kell elvégezni, és a beállítást követően ismét le kell ellenőrizni az értékeket.

Ezeknek a tevékenységeknek az elvégzése szintén szigorú feltételek mellett valósítható meg. A műveletek szakszerű elvégzéséhez szükség van egy olyan zárt, pormentes, hidegpadlós helyiségre, amely alkalmas a diagnosztikai eszközök, berendezések megfelelő telepítésére.

Mely eszközöket értünk diagnosztikai berendezések alatt? A lista a teljesség igénye nélkül a legfontosabbakat foglalja magába:

  • Fékerőmérő pad
  • Lengéscsillapító-vizsgáló
  • Futóművizsgáló és -beállító
  • Fényszóró-ellenőrző és -beállító
  • Soros diagnosztikai eszköz
  • Emissziómérő berendezés

 

A modern vezetéstámogató rendszerekkel új eszközök is bekerülnek a listába, az folyamatosan bővül. Gondoljunk csak az ADAS-kalibráló berendezésekre, melyekkel a kamerákat, radarokat lehet kalibrálni. Ma már egy szélvédő-csere alkalmával a szélvédőre szerelt kamerát is be kell állítani, illetve az új pozíciójának megfelelően kalibrálni kell.

 

 

A kalibrálás a futómű ellenőrzésével és beállításával kezdődik! Futóműállítás esetén biztosítani kell a jármű kerekeinek vízszintes síkban való felfekvését egy emelő (vagy padozat) segítségével, illetve figyelembe kell venni, hogy a vízszintestől való eltérés hosszirányban legfeljebb 5, keresztirányban pedig legfeljebb 2 szögperc lehet.

Fényszóróbeállításnál a vízszintes síkban való rögzítésen kívül, biztosítani kell a fényszóróellenőrző berendezés optikai tengelyének ezzel párhuzamos síkban való elhelyezkedését. A párhuzamosságtól eltérés legfeljebb 3 szögperc lehet.

 

 

Ezeken felül rendelkeznie kell a különböző járműtípusok diagnosztikai ellenőrzéséhez és beszabályozásához szükséges berendezésekkel, eszközökkel és célszerszámokkal – valamint ezek szakszerű alkalmazását, a különféle járműtípusok ellenőrzési és beállítási adatait, illetve a hozzájuk tartozó tűréshatárokat tartalmazó műszaki leírásokkal is.

Az eszközöknek nem csak rendelkezésre kell állni, hanem időszakosan kalibrálni, karbantartani kell azokat, az adatbázisok pedig szintén havi több tízezer forintos kiadást jelentenek. A gépek amortizációjával és az új, még drágább technológiák érkezésével is számolni kell, ha a műhelyt hosszú távon szeretnék üzemeltetni.

A tanúsítási kötelezettség az elvégzett munkát, a felhasznált anyagokat és alkatrészeket, valamint a bemérési és beállítási adatok leírását foglalja magában.

 

 

 

Forrás: 
Bosch

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.05
A Schaeffler család növelte részesedését a Vitesco autóipari beszállítóban – írja az automobilwoche....
2022.07.05
Várhatóan 14 óráig szünetel a vonatközlekedés a Budapest-Cegléd vonalon, mert Üllő és Vecsés között....
2022.07.05
Függetlenül attól, hogy hónapok óta 400 forint körül mozog a forint-euró árfolyam, folyamatosan....
2022.07.05
Az Audi Hungaria Általános Művelődési Központban érettségiző diákok és a szakképzési tagozat....
2022.07.05
Közel három évtizede működtet Szegeden Suzuki márkakereskedést Veszprémi Károly, ugyanott, ahol....
2022.07.05
A 450 millió dolláros közös tőkebefektetéssel Észak-Amerika legnagyobb nyilvános e-töltő....
2022.07.05
A Bosch és a Volkswagen a tervek szerint együttműködhet az autonóm vezetés témakörében. A....
2022.07.05
Ahogy 2007 óta minden évben, úgy idén is összegyűlnek az Alfa Romeo tulajdonosok és az olasz autók....
2022.07.05
Több mint 13 órán át tartó repülés után egy szuperjumbo nagy lyukkal landolt a betonon. A sérült....
2022.07.04
Az 53-as főúton két kamion és egy traktor ütközött össze, a teherautók kigyulladtak - a rendőrség....