mi kerül ebben ennyibe

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (17. rész) - Munkavédelem

2021.06.28.

A tűz- és munkavédelmi ismeretek segítik a műhely rendeltetésszerű kialakításának megtervezését. A menekülő útvonal szabaddá tétele, a tűzoltókészülék elhelyezése és a helyiségek megfelelő szellőztetésének kivitelezése is hozzájárul a balesetmentes munkakörülmények megteremtéséhez. A műhelyekkel szemben támasztott követelmények ezen típusait a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény és az Országos Tűzvédelmi szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet szabályozza.

 

Az optimális nagyságú gépkocsi-álláshelyek alapterületének számításánál figyelembe kell venni a munkavédelemmel összefüggő koncepciók kialakítását is. Ideális esetben a gépjárművek által elfoglalt terület az összterület 24%-át teszi ki, míg a szerelői tevékenység és a hozzájuk kapcsolódó korszerű berendezések az alapterület 18%-át igénylik. A területigény 45%-át a szerelő biztonságosan kialakított munkaterülete és mozgásigénye szabja meg. A balesetek sokkal nagyobb valószínűséggel kerülhetők el egy tágas és tiszta munkaterületen végzett munka során. A maradék 13% magában foglalja a gépjárműmozgásokat, az alkatrész szállításokat, illetve a személyek számára biztosított közlekedő és menekülő útvonalakat is.

 

 

A baleset- és munkavédelem főbb szempontjaként került meghatározásra, hogy rögzített kézifék, vagy megfelelő stabilitás nélkül ne dolgozzunk a gépjárművön, illetve az is, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a motor és kipufogórendszer hőmérsékletére és csak indokolt esetben dolgozzunk üzemmeleg motoron és kipufogórendszeren. Tilos olyan járművön emelőberendezés alkalmazásával dolgozni, amely nincs megfelelően rögzítve. A sérült és repedt szerszámok használata pedig komoly veszélyforrást jelent a dolgozókra nézve, ezért is fontos azok ellenőrzése és karbantartása. A munkavédelmet biztosító gondolatok közé tartozik még az adott munkavégzésnek megfelelő védőfelszerelés viselése, ami szintén plusz kiadásként merül fel a vállalkozás oldaláról.

A biztonságos műszaki állapot megőrzése érdekében időszakos biztonsági felülvizsgálat alá kell vonni a veszélyes technológiát, továbbá azt a munkaeszközt, amelynek időszakos biztonsági felülvizsgálatát dokumentáció írja elő. Az időszakos biztonsági felülvizsgálatot szakirányú képzettséggel és munkavédelmi szakképzettséggel rendelkező személy vagy külön jogszabályban erre feljogosított személy végezheti. A veszélyes technológia vizsgálatát pedig szakirányú munkabiztonsági szakértői engedéllyel rendelkező személy végezheti.

A munkahelyet, az egyéni védőeszközt, a munkaeszközt, a technológiát az üzemeltető munkáltatónak soron kívül ellenőriznie kell, abban az esetben, ha az a rendeltetésszerű alkalmazás során közvetlenül veszélyeztette a munkavállaló egészségét és biztonságát. A műhely átalakítása, vagy 30 napot meghaladó használaton kívüli időszak esetén is köteles a munkáltató ezen eszközök működésének ellenőrzését elvégezni.

 

 

Az ellenőrzés elvégzéséig a munkahely, az egyéni védőeszköz, a munkaeszköz, a technológia üzemeltetése tilos, mivel az ellenőrzés elvégzése munkabiztonsági, illetve munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősül. A tárolóhelyeket a tárolt anyagok fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak, egymásra hatásának, továbbá a környezetből eredő hatásoknak, illetőleg az anyag emberi egészségre, környezetre gyakorolt hatásának, a rakodás, szállítás és tárolás módjának figyelembevételével kell kialakítani.

Ezen tényezők megvalósítása önmagában nem tesz eleget a műhelyekkel szemben támasztott követelményeknek. A vállalkozás tulajdonosa köteles a munkaköri leírásban is szereplő tűz- és munkavédelmi oktatásban részesíteni az alkalmazottakat. Szintén a munkáltatónak kell gondoskodnia a munkavédelmi ruházatról, és a berendezések rendeltetésszerű használatáról készült dokumentációról, a balesetek prevenciójának érdekében.

 

Pintér Dominika

Őri Péter

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.13
Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan már augusztus 15-től érvénybe lépnek korlátozások a....
2022.08.13
A történelem egy darabja kerül árverésre a hónap végén. Lady Diana vezette azt a Fordot, amit a....
2022.08.13
A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én....
2022.08.13
Teljes szélességében lezárták a 61-es főutat Nagykanizsa közelében, miután a helyszínen meghalt egy....
2022.08.13
Az Audi ingolstadti központjában a jövő már jelen. Nem csak az autógyártásban, hanem a....
2022.08.13
A Volvo már az EXC90 nevet is levédette a szabadidő-autóhoz. ..
2022.08.13
Augusztus 11-én, csütörtökön elkezdték lebontani Lánchídnál a budai toronydarut, és napokon belül....
2022.08.13
Folyamatosan, ütemezetten végzik több százmillió négyzetméternyi területen a növényzetgondozási....
2022.08.13
Összesen mindössze 275 darab készül majd a Mercedes-AMG ONE-ból. Az exkluzív, kispéldányszámú....
2022.08.13
Szememben a Ford legrokonszenvesebb, korunk követelményeihez legjobban alkalmazkodó, józanul....